Mit: Cele mai multe mame nu au suficient lapte pentru a-si hrani micutii
Expertii sustin ca alaptatul poate fi asemuit principiului "cerere si oferta": cu alte cuvinte, cu cat un micut este pus la san mai des, cu atat corpul mamei va produce mai mult lapte si, evident, cu cat sunt mai mari pauzele dintre alaptari (sau sunt intrerupte), cu atat mai putin lapte va fi produs pentru urmatoarea alaptare.
In plus, in multe cazuri laptele nu ajunge la micut pentru ca, pur si simplu, nu este pozitionat la san cum trebuie.
Mit: "Mananca non stop si cred ca asta inseamna ca nu-i mai ajunge laptele meu. E clar, trebuie sa suplimentez cu lapte praf"
Mamicile care au trecut deja prin asta, dar si expertii in puericultura iti vor spune ca ceea ce se petrece este complet normal si ca toti copiii trec periodic prin astfel de perioade, numite pusee de crestere. In timpul acestor perioade – care se produc periodic – micutii par infometati, dorm mai putin si se hranesc foarte des – le poate fi foame chiar la cateva minute dupa ce au fost alaptati – sau pot cere sa fie hraniti si noaptea.
E foarte important sa nu iti lasi moralul sa cada sau sa te declari nemultumita de calitatea laptelui matern! Ia aceste perioade drept ceea ce sunt: perioade firesti, in care bebelusul creste si laptele matern il ajuta cel mai bine sa faca asta!
Mit. E mai usor sa iti hranesti copilul cu lapte praf
In realitate e mult mai usor sa iti alaptezi copilul si e mult mai rapid. Gandeste-te ca nu e nevoie sa sterilizezi biberoane, sa incalzesti apa si nici sa cureti dupa aceea. In plus, iti poti alapta copilul oriunde mergi, fara a mai pune la socoteala beneficiile pentru sanatatea bebelusului.
Foto: Hepta
Mit. Nimic nu-i mai natural ca alaptatul
O scurta discutie cu prietenele si colegele, o scurta cautare pe forum si acest mit este spulberat pentru totdeauna: da, nimic nu e mai natural decat alaptatul, dar asta nu inseamna ca e usor. Marea majoritate a femeilor se asteapta ca totul sa vina de la sine, dar adevarul este ca toate noile mamici au nevoie de sfaturi, de timp si de rabdare si...de tot ajutorul celor din jur pentru ca si ele, si bebelusii sa se deprinda cu alaptatul.
Mit. Bebelusii au nevoie de laptele matern doar in primele luni
Unul dintre miturile cele mai des intalnite spune ca anticorpii si nutrientii transmisi prin lapte de la mama la copil sunt prezenti numai in primele sase luni dupa nastere. Expertii, insa, spun ca nu exista dovezi in acest sens si ca micutii ar trebui alaptati exclusiv pana la sase luni, urmand ca dupa aceea fiecare mama sa aleaga felul in care diversifica meniul micutului sau.
Mit. Nu poti ramane insarcinata cat timp alaptezi
Cred ca am auzit fiecare dintre noi de cel putin un caz in care o femeie a ramas insarcinata in timp ce alapta. Asa ca nu ar trebui sa astepti prima menstruatie de dupa nastere pentru a lua in consideratie acest fapt.
Mit. Mamele care nu alapteaza nu incearca destul
Este unul dintre cele mai dureroase mituri pentru ca le afecteaza pe toate mamele care au incercat sau care incearca sa alapteze si, din varii motive – cele mai multe dintre ele independente de vointa lor – nu reusesc sa faca asta. Pe langa multele beneficii pe care laptele matern le poate da unui micut, dragostea si atentia mamei nu pot fi comparate cu nimic si, evident, pentru ele nu exista niciun substitut.
Foto: Hepta