Cum magazinele au început să înregistreze stocuri scăzute de orez și paste din cauza panicii și cumpărăturilor excesive, oamenii trebuie să pună mână de la mână și să doneze băncilor alimentare, dar iată cum altfel îi poți ajuta tu pe cei din categoria de risc:
1. Contactează serviciile de livrări
Ca să pui cât mai puține persoane în pericol, să-i protejezi pe cei dragi, dar și pe tine, verifică ce supermarketuri oferă servicii de livrări acasă. Dacă reușești să prinzi un loc în lista de așteptare, întreabă-i pe cei din jur dacă vor ceva, deoarece plata se face la livrare, nu neapărat la cantitate și în această perioadă poți opta chiar pentru a-ți lăsa curierul la ușă cumpărăturile, după ce sună la sonerie, ca să limitați pe cât posibilul contactul.
2. Descarcă o felicitare virtuală de la parteneri
Se realizează mai multe campanii de întrajutorare și strângere de fonduri pentru cei nevoiași. Unele presupun să cumperi diverse produse, fizice sau virtuale, care apoi să fie trimise unei persoane în autoizolare, pe când la altele este vorba doar despre a dona bani pentru cumpărarea de măști, mănuși și alimente în spitale. Ajută și tu în acest fel și fă-ți astfel fapta bună pe ziua de astăzi.
3. Du-te la cumpărături pentru cineva
Dacă ești tânără și sănătoasă, prezinți riscuri mai mici de a contacta orice boală decât vecinul tău în vârstă, de exemplu. Așadar, când te gândești să-ți refaci stocul de produse esențiale, vezi dacă vreun vecin sau vreo rudă are nevoie de ceva, poate chiar de medicamente de la farmacie.
4. Donează sânge
Bolnavii au nevoie acum de sânge sănătos mai mult decât oricând, deci puțin probabil ca vreun spital să te refuze, în cel mai rău caz te va reorienta către cel mai apropiat Centru de Transfuzie Sanguină. Desigur, dacă știi că ai călătorit într-o zonă de risc sau ai avut contact cu persoane infectate de Coronavirus, această operațiune este amânată pe termen nelimitat.
5. Donează bani și bunuri
Deși multă lume își face stocuri întregi de alimente, unii oameni nu-și permit nici măcar strictul necesar, așa că încearcă să iei câte o conservă sau ceva neperisabil, pe care să o pui în coșurile special amenajate în mai toate supermarketurile și nu uita să lași măcar restul primit la casă în cutiile cu donații pentru diverse instituții, dacă nu chiar să faci o donație mai consistentă în conturile bancare ale acestora.
6. Dă un telefon
Cei mai vulnerabili sunt bătrânii, care oricum se simt singuri și în rest, iar acum sunt obligați să stea singuri în case, chiar dacă nu o fac întotdeauna. De aceea, este esențial să întreții comunicarea interumană, deci dacă știi pe cineva care e singur de multă vreme, dă-i măcar un telefon, ca să-i mai alini suferința. Puteți vorbi câteva minute despre sănătate sau despre vremea de afară, totul e să-ți faci simțită prezența.
7. Cumpără cuiva medicamentele
După cum am mai menționat, oamenii, mai ales cei în vârstă, n-au nevoie numai de mâncare și produse de igienă ci și de medicamente. Pe cât posibilul, fă comenzile online, deoarece există câteva farmacii care fie îți livrează medicamentele fie îți pregătesc din timp coletul, tu doar să-l ridici, dar important este să asiguri necesarul de pastile pentru o perioadă mai îndelungată decât de obicei. Notează-ți toate medicamentele pe care le iau cei din familia ta, dar și alți apropiați, astfel încât toți cei dragi ție să fie în siguranță.
7 moduri în care-i poți ajuta pe cei vulnerabili în fața COVID-19
Organizația Mondială de Sănătate recomandă ca persoanele peste 70 de ani să se autoizoleze pentru mai mult timp, indiferent dacă au călătorit recent sau au avut contact cu oameni bolnavi.