Stiu sigur ca mai e un pic, la cum trece timpul astazi nici nu voi simti cand sunt deja prin august si gata sa imi impachetez bagajele spre destinatia de vis a acestei veri, spre destinatia care va ramane inramata pentru totdeauna in memoria noastra, a doi indragostiti. Sunt cateva zile, dar fac cat un an! Mai am un pic, dar in fiecare zi ma aud vorbind cu X sau cu Y de vacanta, de parca as pleca maine. Cred ca si tie ti se intampla la fel! Ai senzatia ca desi timpul trece, de fapt nu trece, ai vrea sa treaca repede, dar la cata treaba ai pana atunci, parca iti trece aceasta doleanta, esti un pic confuza, ceea ce iti da un pic viata peste cap si nivelul de concentrare si eficienta este pus in pericol de astfel de ganduri. Dar trebuie sa fim bune pana la capat! Nu trebuie sa oscilam niciodata de la nivelul pe care tintim, iar curba graficului randamentului sa fie indreptata mereu in sus - pentru ca esti o perfectionista! Uneori insa nu depinde de noi, ci starea de depresie si anxietate se instaleaza indiferent de vointa noastra.
Psihologul Cristina Calarasanu, de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie, ne explica de ce ne toropeste gandul la vacanta inainte de a veni si cum sa-i tinem piept.
1. Gaseste ceva atractiv la munca ta, ceva care sa te implice mai mult in activitatea pe care o prestezi - de exemplu alege un proiect nou, apuca-te de ceva pe care l-ai tot amanat, vei avea satisfactia de a-ti reveni cu "datoriile" restante si nici nu vei mai avea timp sa te mai gandesti ca mai este o luna si jumatate sau doua pana pleci. Intotdeauna avem o satisfactie cand reusim sa platim o datorie, sau cand incercam sa ne aducem la zi cu toate treburile ramase in urma si ne concentram asupra lor.
2. O alta solutie, spune psihologul, este sa abandonezi proiectele care iti dau batai de cap sau nu sunt pe placul tau (asta in masura in care iti permite jobul) si sa alegi proiectele de care...ai chef, sau care iti fac o deosebita placere, atunci cand lucrezi la ele. Trebuie, spune psihologul, intotdeauna sa incerci sa descoperi latura noua si placuta a muncii tale, sa iti readuci in actualitatea motivatia pentru care faci aceasta meserie si faptul ca este ceea ce ti-ai dorit sa faci mereu. Sau nu? Atunci e alta poveste...
3. Este bine ca din cand in cand sa te mai gandesti la vacanta de vara, chiar si la birou: poti inchide ochii si reflecta doua minute asupra ceea ce va fi, la senzatia pe care o vei avea, adica sa iti creezi un mic scenariu. Este un lucru sanatos, atata timp cat vezi acest lucru ca un moment de relaxare, o oaza de liniste si de fapt ca pe un stimulent de a merge mai departe si de a-ti termina toate treburile pana la data plecarii. Nu este insa bine ca acest lucru sa capete o constanta, sa te gandesti non-stop la vacanta si sa nu mai fi in stare sa iti terminic tot ceea ce ai de facut. Trebuie sa privesti asteptarea ca pe un stimulent de a merge mai departe pentru a pleca cat mai repede in vacanta.
4. Incearca sa vezi vacanta ca pe o pauza binemeritata si nu ca pe un refugiu, un loc in care fugi de tot si de toate. Aici este o problema delicata, spune Cristina, pentru ac depinde foarte mult de relatia pe care o ai cu profesia si locul de munca. daca ai o relatie solida, iti va face placere sa te gandesti la vacanta, ba chiar vei zambi linistita numai gandindu-te ca se apropie si ca mai ai un putin pana la deadline, vazandu-ti linistita de treburile tale actuale pana atunci. Daca, din contra, ai o relatie superficiala cu jobul tau, daca nu iti place ceea ce faci, locul de munca, colegii, etc., vei vrea sa fugi de acest spatiu care iti provoaca ganduri negre si senzatii nedorite. Si este logic asa, sa fugim de ceea ce nu nu neplace sau nu ne face placere, sau nu ne aduce satisfactii. Aici trebuie sa analizezi foarte bine ceea ce faci, daca se afla profesia ta in acord cu rezollutiile si preferintele tale viitoare, pentru ca nu vei putea ascunde gandul acesta de a fugi in vacanta in cazul in care nu esti dispusa sa faci nimic in acest sens. Iti vei dori o vacanta....continua, nu numai 10 zile.
5. Apropie-te cu pasi marunti de vacanta prin mici cumparaturi cu specific. Intra incet incet in atmosfera de vacanta, pentru a nu te lovi ca nuca-n perete de o atmosfera feerica intr-o stare deplorabila. Asadar, du-te de pe acum si achizitioneaza-ti cel mai sic costum de baie, apoi peste cateva zile un pareo, palarie, slapi si ochelari de soare, toate cu gandul la vacanta. iti vor oferi senzatii placute si te vor apropia de acea atmosfera chiar daca esti inca prinsa in n proiecte la munca.
6. Nu-ti refuza mici iesiri care vor fi "preludiul" unei vacante pe cinste. In orice caz, spune psihologul, vacanta nu trebuie sa dureze doar o saptamana sau 10 zile, trebuie mereu sa gasesti activitati care sa nu te mai faca sa te gandesti la vacant care e undeva departe.
Primul bronz este intotdeauna problematic si sunt sigura ca nu vrei sa suferi in vacanta din cauza arsurilor, asa ca iata un prim motiv pentru care ar trebui sa te duci la piscina de cateva ori. Senzatia va fi ca cea din vacanta, iar gandul al vacanta se va mai potoli.
Evident iesirile in weekend sunt de importanta cruciala. Fie ca mergi in parc, fie ca mergi la munte un weekend, la piscina, padure sau la plimbare pur si simplu, nu lasa timpul liber sa treaca nejustificat sau fara nicio activitate inclusa. E pacat! Mai ales ca in timpul verii avem atatea lucruri frumoase pe care le putem face in afara casei.
7. Organizeaza-te cat mai bine. Si acesta este un sfat bun si dupa vacanta. Inainte de a pleca, organizeaza-te in asa fel incat sa nu simti ca esti prea presata de faptul ca iti iei vacanta si pune-ti ordine in tot ce ai de facut. Noteaza-ti intr-o agenda ce mai ai de facut pana la vacanta atat din punct de vedere personal, dar si profesional si incearca sa respecti programul. Vei fi mai linistita si nu vei simti presiune asupra ta.
Incearca sa iti lasi lucrurile "in ordine" si pentru cand te intorci din vacanta, inca de dinainte de a pleca, pentru a nu "ateriza" intr-un calvar imediat ce revii la birou si pentru ca starea de relaxare sa persiste cat de cat si dupa, adica pentru ca vacanta ta sa fie cu rost.
Asadar, bucura-te de venirea vacantei si nu te impiedica de mici capcane menite sa iti distraga atentia. Fii intr-un echilibru continuu si inainte si in timpul si dupa vacanta! Tu cum faci fata gandului ca vacanta e...pe vine? Ai reusit sa ramai conectata la treburile zilnice sau simti ca deja nu mai te poti concentra?
O poti cunoaste pe Cristina Calarasanu accesand blogul ei de pe Feminis, intitulat "Aventuri in tara piticilor". Daca ai intrebari legate de aventurile copilului tau sau esti curioasa sa afli care sunt transformarile psihologice prin care trece piticul tau, nu ezita sa o intrebi.