Cu toate acestea, micile probleme legate de incredere pot fi cauzate de o sumedenie de factori, multi dintre ei pornind chiar de la tine. Incearca sa eviti urmatoarele greseli daca vrei ca in echipa ta sa existe incredere deplina:
1. Nu ai incredere in ceilalti
Increderea este o lama cu doua taisuri. Daca vrei ca un coleg sa aiba incredere in tine, trebuie si tu faci la fel. Arata-le ca ii consideri competenti si vei vedea ca vor dori sa dea randament, tocmai pentru a nu te dezamagi. In momentul in care esti suspicioasa nu faci decat sa ii faci sa se simta subapreciati si lipsa ta de incredere nu face decat sa promoveze acest tip de comportament in randul echipei.
2. Nu le recunosti eforturile
Cand un coleg se da peste cap pentru a te ajuta sau pentru a duce la bun sfarsit un proiect dificil, cum raspunzi? Aloci cateva minute unei discutii in care sa il feliciti sau ii trantesti un "Multumesc" in dorul lelii ori ii scrii un e-mail scurt, in care incluzi indicatii pentru un nou proiect? Pentru ca increderea sa aiba loc in relatia dintre colegi, trebuie sa le arati ca le recunosti contributia si ca o apreciezi.
3. Ratezi deadline dupa deadline
Da, este in regula daca se intampla din cand in cand, fiindca oameni suntem si mai gresim. Insa daca istoria se repeta tot mai des, practic inseli incredere colegilor de echipa. Le transmiti ca ai senzatia ca sunt la cheremul tau si ca isi adapteaza programul in functie de al tau. Le arati astfel ca nu se pot baza pe tine si ca nu prezinti incredere.
4. Intarzii la intalniri
Daca o faci constant, colegii vor considera ca le pierzi timpul si se vor simti insultati, nerespectati si vor actiona in consecinta, pierzandu-si increderea in tine.
5. Nu iti recunosti greselile
E omeneste sa gresesti, dar este important sa inveti sa iti recunosti greselile si sa incerci sa repari borcanele sparte sau macar sa ceri iertare. Facand asta nu numai ca le castigi respectul colegilor, dar ii determini, prin puterea exemplului, sa actioneze la fel ca si tine in circumstante similare. Ca urmare, comunicarea dintre voi devine deschisa, se dezvolta increderea reciproca si va veti simti liberi sa va asumati riscuri care sa aduca beneficii echipei.
6. Ascunzi adevarul
Daca incerci sa indulcesti faptele si sa ii protejezi pe ceilalti, nu vei face decat sa treci drept nesincera. Incercand sa pictezi adevarul in culori mai frumoase nu vei face decat sa pierzi increderea colegilor, care isi vor da seama mai devreme sau mai tarziu de cum stau lucrurile.
7. Te comporti urat
Tine-ti temperamentul impulsiv in frau daca vrei ca respectul colegilor sa nu fie pierdut pe zi ce trece. Actioneaza calm si cu tact. Incearca sa intelegi nevoile celorlalti si sa le transmiti pe ale tale intr-un mod cat se poate de pasnic.
Citeste si:
Nu mai alimenta criticul din tine! Acest exercitiu sporeste increderea in sine
Alicia Keys te invata sa ai incredere in instinctele tale
Poti avea incredere in el sau nu? Iata trasatura care il da de gol!