In plus, un bun lider este un lider optimist, iar acest fapt este sustinut de urmatorele argumente formulate de cei de la lifehack.org:
Optimistii se concentreaza asupra solutiilor
Un optimist isi doreste sa rezolve probleme si sa imbunatateasca situatia in care se afla. Se va concentra mai degraba asupra gasirii unei solutii decat asupra analizarii problemelor si lamentarii cu privire la circumstantele nefericite.
Abordarea liderilor optimisti sustine creativitatea si gandirea inovatoare. Optimistul se simte cel mai bine atunci cand sfideaza tiparele traditionale.
Intrebarile pe care un lider optimist le adreseaza atunci cand cauta o solutie sunt: "De ce anume avem nevoie?" (Spre deosebire de "Ce e in neregula?"), "Ce merge bine?" (Spre deosebire de "Ce anume e gresit?"), "Ce progres poate fi facut pentru a implementa solutia?", "Cum putem sa ne asiguram ca solutia functioneaza?".
Optimistilor nu le e frica de esec
Optimistii se descurca mai bine decat pesimistii fiindca au strategii de adaptare mai bune. Sunt mai flexibili si isi revin rapid in urma esecurilor.
Optimistii isi asuma riscuri si pot lua decizii in situatii dificile. Accepta ca este firesc sa gresesti si vad esecurile ca pe ocazii de a invata si de a progresa.
Un lider optimist se adapteaza rapid si isi motiveaza echipa sa revina in joc cat mai repede. Optimistii nu cauta tapi ispasitori. Daca intampina un esec, vor dori sa stie unde s-a gresit si ce anume pot face diferit pentru a evita repetarea greselii.
Optimistii comunica eficient
Un optimist isi trage energia de la cei din jur. Se pricep la a crea si a pastra relatii de lunga durata. Comunica eficient si impartasesc mereu dorinta de a avea un viitor mai bun.
Optimistii inteleg importanta implicarii si motivarii celor din jur. Isi iau angajamentul de a reusi si vorbesc mai degraba din suflet decat folosind date, rapoarte si studii pentru a-si sustine cauza.
Optimistii gandesc luand in calcul un viitor stralucit
Psihologii au descoperit ca optimistii cad mai rar prada efectului experientelor recente. Acest concept psihologic exprima faptul ca experientele traite recent sunt cele pe care ni le amintim cel mai bine, motiv pentru care presupunem ca aceste experiente vor continua si in viitor. Spre exemplu, daca o organizatie resimte impactul recesiunii, atunci orice riscuri sau initiative indraznete de expansiune sunt eliminate din start. Atentia se concentreaza asupra supravietuirii de pe o zi pe alta.
Un optimist gandeste privind imaginea de ansamblu si are o viziune pozitiva asupra viitorului. Nu se uita la ceea ce se intampla acum sau la experientele trecute, ci ia in considerare sansele ca viitorul sa fie mai bun.
In plus, optimistii folosesc un limbaj motivational si au un comportament "viral", atitudinea lor pozitiva fiind molipsitoare.
Unde mai pui ca pretuiesc foarte mult munca in echipa. Colaborarea este cheia unor decizii luate cu cap. Optimistii cred ca puterea de a schimba ceva sta in unirea fortelor cu cei din jur.