Atunci când sânii te dor, devin sensibili la atingere şi parcă simţi o tensiune, ştii că este un disconfort destul de mare, dar în general nu ai motive de îngrijorare.
Iată mai jos un ghid al celor mai comune motive din spatele durerilor de sâni (care - reţine! - sunt normale):
1. Suferi de sindromul premenstrual
Cea mai comună cauză a durerilor de sâni este o schimbare apărută la nivelul hormonilor, care apare împreună cu ciclul tău menstrual. Acest răspuns normal al corpului la schimbările estrogenului se manifestă, de obicei, prin umflarea sânilor şi apariţia sensibilităţii la atingere, în ziua de dinaintea debutului menstruaţiei şi în prima zi de sângerări menstruale. Acest tip de durere a sânilor este numită "durere de sân ciclică", deoarece esste aproape întotdeauna legată de ciclul menstrual.
Citeşte şi: Să înţelegem simptomele cancerului la sân
Vestea bună este că această durere ar trebui să dispară când se termină menstruaţia ta. Contraceptivele orale pot fi de ajutor, spun medicii ginecologi, deoarece ele împiedică ovulaţia şi menţin stabil nivelul de estrogen, un hormon secretat de către ovar care joacă un roş important în ovulaţie.
2. Ai crescut intensitatea antrenamentelor
Poate ai făcut o serie impresionantă de flotări sau ai adoptat o rutină nouă la sala de sport şi ai început să ridici greutăţi mai mamri. Aceasta poate să pară o durere de sâni, dar disconfortul provine de fapt din muşchii de sub sânii tăi.
Acolo există muşchii pectorali, explică specialiştii, iar acest set de muşchi (care sunt situaţi chiar sub ţesutul mamar) este de fapt sursa acestei sensibilităţi, mai ales dacă musculatura din această zonă se încordează şi se relaxează în timp ce faci exerciţii fizice.
3. Ai tras de ceva sau ai ridicat un obiect greu
Poate că nu ai exagerat la sală cu antrenamentele şi poate nu ai crescut intensitatea exerciţiilor tale. Dar te-ai întrebat dacă nu cumva ai ridicat mobila sau poate ai dus sacoşe sau pungi grele, care ar fi putut să provoace o tensiune la nivelul acestor muşchi pectorali? Dacă răspunsul tău este da - şi ai ridicat obiecte grele - acea durere ar putea să provină, de fapt, de la muşchii de sub ţesutul tău mamar, la fel ca în cazul de la punctul 2.
4. Sutienul nu este corespunzător pentru sânii tăi, nu ţi se potriveşte
Lenjeria de corp aleasă greşit poate avea consecinţe destul de grave pentru pieptul tău. Dacă sutienul tău este prea strâmt sau dacă are cupa prea mică, atunci cadrul de sârmă (sau acele "balene" din metal) ar putea să împingă prea tare în direcţia sânilor tăi cât este ziua de lungă, ceea ce duce la apariţia durerilor la nivelul glandelor mamare.
Iar dacă sânii tăi nu sunt suficient de bine susţinuţi de sutien, toate acele mişcări sus-jos de pe parcursul zile pot duce la apariţia sensibilităţii la nivelul sânilor. Aşadar găseşte-ţi un sutien care ţi se potriveşte "mănuşă".
5. Antrenamentelor tale le lipseşte "suportul" unei bustiere bune
Este crucial să obţii suportul adecvat atunci când faci exerciţii fizice, mai ales în cazul în care sânii tăi sunt mai mari, spun specialiştii. Ai nevoie de un bun "sprijin" pentru a împiedica sânii să se mişte peste tot şi să tragă de ţesutul mamar în toate direcţiile.
De fapt, un studiu de acum câţiva ani a constatat că una din trei femei care aleargă la maraton a raportat că se confruntă cu dureri de sâni. Pentru a remedia această problemă (cu care se confruntă nu doar atleţii de sex feminin) asigură-te că găseşti un sutien de sport potrivit cu anatomia sânilor tăi şi că piesa aceasta vestimentară se fixează perfect pe bustul tău atunci când o probezi.
6. Ai noduli la sâni
Dacă eşti una dintre acele femei care are unul sau mai mulţi noduli la nivelul ţesutului mamar (cunoscut şi sub numele de ţesut mamar fibrochistic sau mastoză fibrochistică), atunci probabil eşti familiarizată cu sensibilitatea sânilor legată de ciclul tău menstrual.
Potrivit specialiştilor, acest ţesut mamar fibrochistic şi inegal este, de fapt, caracterizat de chisturi pline cu lichid şi nu este neapărat legat de un cancer la sân. Cu toate acestea, sâânii pot fi mult mai sensibili la schimbările hormonale.
7. Bei prea multă cafea
În timp ce cafeaua şi ceaiul poate nu provoacă în mod direct dureri la nivelul sânilor, unele studii au arătat că reducând consumul de cofeină poate ajuta la atenuarea disconfortului, în special în cazul femeilor cu boala fibrochistică mamară. Dacă simţi la nivelul sânilor tăi un ţesut cu modificări fibrochistice, întreabă-ţi medicul dacă ar trebui să reduci cantitatea de cafea.
În general, durerile temporare de sâni şi sensibilitatea nu ar trebui să îţi indice vreun semnal de alarmă, deci nu ar trebui să alergi la medic pentru un control. De obicei, durerile au o durată de câteva zile şi apoi dispar de la sine. În cazul în care durerea persistă sau se înrăutăţeşte, atunci este timpul să mergi la un medic specialist.