Iata sapte masuri pe care le poti incerca in caz de constipatie a celui mic:
1. Activitate fizica. Daca bebelusul a inceput deja sa se tarasca, incurajeaza-l sa faca pasi, sustinut de tine. Daca inca nu e atat de avansat, exista un exercitiu simplu de gimnastica prin care ii impingi doar piciorusele ca pe niste pistoane sau ca si cum te-ai fi prefacut intr-o bicicleta pe care el pedaleaza.
2. Masaj la burtica. Plaseaza-si varfurile degetelor la trei-patru centimetri distanta sub buric. Apasa usor pana simti o zona mai ferma, ca o masa straina. Pastreaza, fara sa exagerezi, presiunea asupra zonei timp de doua-trei minute.
3. Schimba laptele praf. Nimic mai normal. Daca l-ai trecut recent cel mic pe lapte praf sau daca doar ai schimbat marca acestuia sau daca producatorul a modificat reteta, masura e simpla si intuitiva. Schimb-o din nou. Bineinteles, dupa ce te consulti cu medicul vostru de familie.
4. Renunta temporar la orez. Mucilagiu de orez, pilaf, budinca... Toate constipa, intr-un fel sau altul. Alte alimente care ar putea fi vinovate pentru necazul celui mic sunt bananele sau morcovii fierti.
5. Daca cel mic e intarcat deja, incearca sa ii strecori in meniu alimente bogate in fibre: Cereale precum ovaz sau orz, fructe sau legume pasate, cu exceptia celor enumerate la punctul 4. Iti recomandam prunele, piersicile sau perele.
6. Tine-l hidratat. Cu cat bea mai multe lichide, cu atat sunt mai mari sansele ca scaunul sau sa se inmoaie. Daca a implinit deja frumoasa varsta de trei luni, atunci poti incerca sa-i dai putin suc de prune indoit cu apa de doua ori pe zi. Dupa ce constipatia cedeaza, te poti opri si tu.
7. Pregateste-te pentru asaltul alopat. Daca toate cele de mai sus nu functioneaza, va trebui sa recurgi la medic si la... medicamente. Cel mai adesea doctorul iti va recomanda celebrele supozitoare cu glicerina, care ii vor stimula rectul sa elimine bilutele naravase. Nu iti face insa din supozitoare un obicei, pentru ca si cel mic se va lenevi si nu va mai „functiona” fara ele.