Tine cont de parerea sa!
E important, apreciaza specialistii in puericultura, sa ii cerem parerea copilului nostru asupra lucrurilor care il afecteaza inca de la cea mai frageda varsta. Acest lucru ii va da sentimentul ca isi poate spune parerea asupra lucrurilor care il afecteaza. Nu trebuie nici macar sa tii cont de sfatul micutilor tai -e bine sa le precizezi ca faptul ca ii intrebi nu inseamna ca vei lua si decizia pe care o doresc ei neaparat.
Cand ti-ai intrebat ultima oara mama in legatura cu un lucru marunt, care sa tina de tine? Inainte de nunta? Cand erai in scoala generala? Poate ca ar fi cazul sa o faci, indiferent daca ai sau nu de gand sa tii cont de parerea sa. Ii vei confirma -daca mai era nevoie- importanta pe care o are in viata ta!
E atat de usor sa lauzi?
Cand i-ai spus ultima oara mamei tale ca admiri felul subtil in care ii face pe oameni sa se simta in largul lor si sa ajunga sa ii dea dreptate? Si cand e ultima oara cand ti-ai laudat fiica si nu neaparat admirand una dintre calitatile tale mostenite de ea? Nu lauda fara rost, atunci cand nu exista nimic de laudat -copiii simt atunci cand merita un compliment sau nu-, dar nici nu lasa sa treaca prea mult timp fara a le reaminti ce iti place la ei!
Cat de greu este sa fii mama?
Dificultatile in comunicare ne afecteaza in anumite perioade pe toti, indiferent daca esti in rolul mamei sau al fiicei. Daca esti in rolul fiicei incearca sa iti intrebi mama cat este de dificil pentru ea sa iti fie mama (dar si cat de frumos) si incearca sa iti dai seama care sunt momentele mai dificile. Raspunsul mamei tale sau simpla reflectie asupra momentelor in care i-a fost greu te vor ajuta sa vezi mai bine relatia dintre voi!
Timp numai pentru voi doua!
E foarte important sa aveti fie discutii lungi in care sa povestiti de toate cele, fie momente in care iesiti in oras sau mergeti impreuna la cumparaturi sau la cosmetica! Psihologii spun ca relatia cea mai buna este cea in care cele doua se inteleg ca doua prietene! Atentie, insa, avertizeaza specialistii, confidentele fetelor in legatura cu viata lor amoroasa nu trebuie sa fie urmate de destainuirile mamelor lor, pentru ca acest lucru le va afecta fiicelor relatia cu tatal lor!
Se intampla ca relatia mama-fiica sa capete accente de competitie, mai ales in cazul in care cele doua se poarta mai degraba ca doua surori decat ca mama si fiica. Ar fi bine sa identificati inca de la inceput orice astfel de sentiment si sa il indepartati, incercand sa discutati!
Cine e cea mai incapatanata?
Exista mame si fiice extrem de diferite si ale caror interactiuni se sfarsesc intotdeauna cu nervi sau nemultumiri de ambele tabere. Nu conteaza care e varsta fiecareia dintre ele, important este ca sunt extrem de diferite. Si asta le face pe fiecare dintre ele sa fie mereu in defensiva in relatia cu cealalta. Ai putea renunta la atitudinea pe care o ai si ai putea incepe sa ii spui care sunt lucrurile in care sunteti asemanatoare sau ai putea incepe sa ii arati ca tii cont de parerea sa.
Eu sunt mama, tu esti fiica. Sau era invers?
Fiicele simt, in unele cazuri, ca joaca rolul mamei in relatia cu mama lor si ca aceasta se multumeste -indiferent din ce motiv- cu rolul copilului. Iar asta nu le face bine nici fiicelor si nici mamelor. Sfatul specialistilor este sa le facem pe mamele noastre sa se simta mai importante pentru noi cu cat autoritatea si puterea lor de decizie scad!