Ca sa ne mascam suparea fata de o anumita persoana, avem tendinta de spune ca suntem ok sau ca motivul supararii noastre este altul, desi se vede de la o posta nemutumirea. Desi adevarul poate fi de multe ori incomod, este preferabil minciunii, pentru ca exista riscul ca la un moment dat sa nu-ti mai poti controla nervii si atunci "daunele" produse sunt si mai mari decat dupa o discutie ca intre doi adulti. Prin urmare incearca sa-i explicit celuilalt cu tact ce te-a nemultumit la el, mergand direct catre cauza problemei.
Nu te grabi sa-ti dai cu parerea
Daca, spre exemplu, prietena ta a fost parasita inainte de nunta sau tocmai a aflat ca sotul ei vrea sa divorteze, este firesc sa o consolezi, dar nu te grabi sa faci presupuneri pripite despre lucrurile care urmeaza sa se intample. Spre exemplu o afirmatie de genul : "Stiam eu ca este un necioplit si ca te va parasi" s-ar putea sa te puna pe tine intr-o lumina proasta in eventualitatea in care cei doi vor decide totusi sa ramana impreuna.
Cantareste-ti intrebarile!
Din punct de vedere al discutiilor pe care sunt dispusi sa le poarte cu cei din jur, oamenii sunt foarte diferiti. Unii sunt gata sa-si deschida sufletul fata de cineva nu foarte apropiat, in timp ce altii pot deveni recalcitranti in momentul in care simt ca le-ai putea invada intimitatea. Prin urmare incepe discutia cu intrebari generale, de genul "este totul in regula?" sau "Cum te simti?"
Nu centra discutie pe tine
Cand unei cunsotinte i se intampla ceva neplacut, avem tendinta de a identifica greseala care a cauzat problema, asigurandu-ne totodata in sinea noastra ca noi nu am fi procedat la fel. Spre exemplu, daca prietena ta s-a desapartit de actualul prieten si i-a aruncat bagajele in strada, o afirmatie de genul : "Ti-am spus eu ca nu-si dorea o relatie serioasa!" spusa de tine n-ar face decat sa puna paie pe foc.
La fel de gresit este sa incerci sa il incurajezi pe cel de langa tine realizand o comparatie cu o situatie similara din viata ta. E cam absurd sa consolezi o mama care tocmai si-a pierdut copilul spunandu-i ca te-ai simtit la fel de deprimata in momentul in care si-a pierdut pisica. ( Si din nefericire astfel de situatii exista!)
Pune-te in pielea celuilalt
De foarte multe oamenii care sufera dintr-un motiv sau altul simt nevoia ca cei din jur sa se puna macar pentru cateva momente in pielea lor. Este tentant sa spui " Nu este niciun motiv sa te enervezi pentru asta" sau "Chiar nu inteleg de ce esti asa suparata!", pentru ca pe moment ai impresia ca l-ai consolat pe celalalt. Insa negand sentimentele persoanei in cauza, generate de neputinta acesteia de a rezolva problema prin care trece, nu faci decat sa o indepartezi. Prin umare incearca sa te pui in pielea persoanei respective imaginandu-ti exact starile prin care trece si in felul acesta vei gasi exact cuvintele care ar putea-o incuraja.
Incearca sa-i ghicesti gandurile celuilalt
Deoarece in majoritatea situatiilor sensibile nici tu nici interlocutorul tau nu stiti ce sa spuneti pe moment, incearca sa-i ghicesti gandurile si, mai ales, ceea ce si-ar dori sa auda de la tine. Nici nu ai idee cat de mult l-ar putea ajuta gandul ca il intelegi intr-o situatie care aparent il priveste doar pe el!
Nu schimba subiectul
Cand oamenii sunt dezamagiti de un anumit lucru sau suparati dintr-o anumita cauza, discutiile pe care le vor purta cu cei din jur vor fi centrate, inevitabil, pe acest subiect. Arata-i persoanei in cauza ca esti alaturi de ea mentinand discutia in jurul aceluiasi punct nevralgic. Chiar daca intentia ta este de a o face sa uite macar pentru un moment ceea ce o supara, nu incerca sa abati discutia spre un alt subiect ci du conversatia exact in sensul dorit de celalalt.
Nu rata articolul saptamanii: "Toamna se numara bobocii! Studentia intre ieri si azi"