Pentru multe proiecte din lumea asta ai nevoie sa inveti anumite lucruri inainte de a trece la actiune. Ai nevoie de cate un soi de ghid pentru orice. Atunci cand instalezi programe in calculator, atunci cand iti cumperi un aparat electrocasnic nou, atunci cand inveti un sport nou, etc. Ai nevoie sa te pui la punct cu partea teoretica a sportului respectiv inainte de a trece la practica. Crezi sau nu, de acest "indrumator" anterior inceperii dietei ai si tu nevoie inainte de a "alege" o cura de slabire. Hai sa vedem deci ce trebuie sa stim inainte de a incepe o dieta:
1. Nutritionistul – o alegere sanatoasa
Asa cum ne spunea mai demult Lygia Alexandrescu, nutritionist la Natural Silhouette, intotdeauna trebuie sa apelam la nutritionist inainte de a incepe procesul de slabire. De ce neaparat? Asa cum spunea si ea, intotdeauna vom apela astfel la stiinta si nu la persoana din spatele ei, si astfel se va alege cea mai buna metoda de a pierde kilograme.
Drumul la nutritionist te scuteste de aparitia efectului yo-yo care apare in urma unei diete necorespunzatoare, de aparitia unor "surprinzatoare" kilograme in plus sau chiar de ruinarea sanatatii.
Consultarea unui nutritionist presupune o investigatie amununtita a starii de sanatatate pe care o ai si o dieta personalizata in functie de preferintele tale alimentare, evitand astfel infometarea, fenomen cel mai des intalnit in urma dietelor.
2. Dietele rapide… puse la zid
Renunta la ideea de a urma "diete rapide". "Dietele minune" sunt periculoase si pentru sanatatea si pentru silueta ta. In urma respectarii unor astfel de diete, care de cele mai multe ori sunt "violente" pentru organism, bazandu-se in special pe un anumit aliment, risti sa ai probleme cu digestia si un tonus general nu prea in forma.
In ceea ce priveste rezultatele pe care le astepti cu nerabdare prin urmarea acestor diete, s-ar putea sa ai surprize mai putin placute. Bucuria de a slabi cateva kilogarme dupa cele x zile s-ar putea transforma in "groaza" de a pune la loc nu numai kilogramele date jos, ci mult mai multe dupa terminarea dietei si revenirea la alimentatia obisnuita.
Nu degeaba Lygia le recomanda tuturor persoanelor care ii pasesc cabinetul sa urmeze o dieta adaptata in asa fel incat sa o transforme ulterior intr-un stil de viata si sa devina regim alimentar obisnuit.3. Cu psihicul la… dieta
Incearca sa iti pregatesti psihicul pentru o astfel de dieta. Trebuie sa fii constienta ca obiceiurile tale alimentare se vor schimba, uneori chiar radical, in functie de regimul alimentar pe care il ai. Trebuie sa fii pregatita sa renunti la "placeri" alimentare, de care te bucurai inainte: fast-food, prajeli, sucuri acidulate, produse de patiserie, etc., si de asemenea, sa faci fata tentatiilor care se vor interpune in calea ta. E un drum destul de lung care nu are cale de intoarcere!
Daca esti dispusa si iti doresti sa faci fata unor astfel de "tentatii" si sa faci compromisuri alimentare odata ce "pasesti" in dieta, atunci esti pregatita sa incepi sa iti creezi un nou stil de viata, prin alimentatie. Asa cum sustine si Lygia, trebuie ca inainte sa incepi o dieta sa fii echilibrata psihic pentru drumul lung ce va urma, trebuie sa stii exact ce urmeaza sa se intample si sa dai "startul" sau sa renunti inca de la inceput.
4. Apa… la discretie
Daca pana acum probabil erai obisnuita sa mananci mai mult decat sa bei, trebuie sa stii ca odata ce te aventurezi in lumea dietelor, acest aspecta se va inversa la 180 de grade. Vei bea mai multe lichide decat vei manca. Asta nu inseamna ca te vei infometa, nu asta vreau sa zic, ci ca lichidele vor fi prezente in alimentatia ta, la orice ora din zi si din noapte. Este singurul lucru pe care il vei consuma in orice moment la zilei, fara nici o restrictie!
Si ca sa ne intelegem, trebuie sa stii ca prin lichide nu intelegem prea gustoasele sucuri din comert, ci apa (plata sau minerala) sau ceaiurile! Poti inlocui cu succes sucurile favorite cu ceaiuri care au aceleasi arome.
5. Pas cu pas
Undeva mai sus iti povesteam cate ceva despre "dietele minune" care promit o scadere considerabila in greutate intr-un termen foarte scurt, in general fiind vorba de 3, 5 zile sau maxim o saptamana. Aceste presupuse rezultate pe termen scurt sunt cele care atrag mii de femei sa se aventureze in astfel de diete.
Ei bine, intr-un proces sanatos de slabire nu sunt indicate dietele rapide, periculoase pentru sanatate, ci schimbarile graduale sunt cele mai recomandate. O dieta sanatoasa nu te va slabi in 3 sau 5 zile, ci probabil in 3 saptamani sau mai mult, dar nu iti va ataca sanatatea, atat de pretioasa, ba dimpotriva chiar, iti va imbunatati tonusul genera
6. Obiective pe termen lung
Strict legat de ideea de mai sus vine in intampinarea ta stabilirea obiectivelor. Inainte de dieta trebuie sa ai in plan teluri pe care sa ti le fixezi si pe care sa te straduiesti sa le duci la capat! De asemenea, obligatoriu trebuie ca acestea sa fie organizate pe termen lung. Niciodata sa nu iti propui sa slabesti x kilograme in 3, 5 zile, pentru ca ajungem la discutia de mai sus despre efectele dezastruoase asupra organismului. De asemenea, obiectivele trebuie sa fie conforme cu realitatea si in limita bunului simt: nu poti sa iti propui sa slabesti 30 de kg intr-o luna, pentru ca este nerealist. Nu se poate slabi sanatos atat de multe kilograme in asa de putin timp, decat daca folosesti "faimoasele" diete rapide, dar pe riscul sanatatii tale! Incearca sa fii realista si sa iti respecti obiectivele! Si nu uita ca odata ce iti stabilesti obiective indepartate si daca le mai si respecti sarguincioasa, acest lucru constituie un prim pas catre un stil de viata sanatos.
7. Fara x, fara y, fara z… stop!
Multe femei merg pe premisa ca o dieta presupune numai fructe si legume sau numai un singur fel de preparat pe care sa il consumi zilnic. Nu este adevarat! Exista diete variate cu alimente diversificate, iar cele sanatoase presupun adaptarea dietei la preferintele culinare. Nu trebuie sa elimini toate mancarurile pe care le consumai pana acum. Multe dintre alimentele preferate pot fi in concordanta cu dieta pe care o urmezi. Dar cu cele care nu sunt recomandate? Cele care sunt interzise pot fi inlocuite cu succes cu alte alimente cu gust asemanator preparatelor tale favorite. De exemplu, daca vrei sa mananci ceva dulce, de multe ori recomandate sunt fructele in locul desertului, dar asta nu inseamna ca nu poti gusta dintr-un desert special adaptat dietei tale. Ca sa nu mai spunem ca de multe ori in timpul dietei te mai poti rasfata cu o bucatica de ciocolata sau cu o lingurita din prajitura ta preferata. Insa de astfel de beneficii poti avea parte numai daca mergi la nutritionist pentru a-ti construi o dieta special pentru tine.
Tu esti pregatita sa tii dieta? Spune-ne mai multe pe forum.