Iată ce trebuie să știi înainte de a te muta în străinătate împreună cu copiii tăi.
1. Alfă cât mai multe despre destinația voastră
Să vă mutați în străinătate este un angajament important pentru întreaga familie, așa că asigură-te că știi tot ce te așteaptă la destinație. Caută pe internet informații despre economia țării în care urmează să pleci și experiențele prin care au trecut alte familii. Cele mai apreciate țări de către români rămân în continuare Germania, Spania, Italia și Marea Britanie.
2. Descoperă beneficiile expaților
Pentru viața de familie, Suedia, Danemarca și Norvegia ocupă locurile fruntașe la calitate vieții, pentru că, de exemplu, în Suedia primești 480 de zile concediu parental plătit și alte beneficii bănești și nu numai. În plus, Franța, Spania și Germania au unele dintre cele mai ieftine sisteme de învățământ.
3. Verifică sănătatea membrilor familiei
Înainte de a pleca undeva, făceți-vă cu toții controale medicale amănunțite și analize care să certifice faptul că sunteți sănătoși și eventual, tratați-vă în țară dacă se descoperă ceva, pentru că acolo vă va fi un pic mai greu la început, până veți vedea cum merge sistemul de sănătate și până cel puțin unul dintre voi va învăța limba. Interesează-te însă din timp și de ce asigurări trebuie să vă faceți în țara destinației voastre. De exemplu, în țările nordice și Franța se știe că toți copiii beneficiază de îngrijire medicală gratuită.
4. Fă-ți copiii să se simtă implicați
Indiferent de motivul plecării voastre din țară, fie că este vorba despe un nou loc de muncă sau o simplă schimbare de peisaj, fă-ți copiii să se simtă implicați dacă nu în decizie, măcar în restul procesului. Arată-le poze cu noua voastră țară adoptivă și pune accentul pe împrejurările locului unde o să stați și pe aspectele pozitive. Puteți face împreună un tur virtual, ca să descoperiți atracțiile turistice din zonă.
5. Învățați cuvinte amuzante
Să înveți o nouă limbă este greu, mai ales la o anumită vârstă, dar copiii mici învață cel mai repede și multe studii au arătat că cei care învață mai multe limbi au un IQ mai ridicat. Căutați aplicații pe telefon care să vă facă timpul mai plăcut și învățați astfel o limbă străină alături de copiii voștri, prin intermediul jocurilor.
6. Plănuiți premierele
Nu contează foarte mult orașul în care veți ajunge, pentru că peste tot veți avea câte ceva nou de făcut așa că făceți-vă în avans un plan cu locurile pe unde vreți să vă plimbați, obiectivele turistice de văzut și restaurantele cu mâncare tradițională, pentru că astfel de premiere vă vor face să simțiți mai repede că aparțineți locului.
7. Puneți preț pe stabilitate
Copiii se dezvoltă dacă au parte de o rutină și stabilitatea îi va face să se adapteze mai bine unui nou loc, fără să simtă că sunt luați cu forța de acasă. Încercați așadar să nu vă mutați la fiecare 6 luni și să păstrați obiceiurile din familie, precum cina de vineri seară sau cumpărăturile de sâmbăta.
7 reguli pentru mutatul in strainatate, cand ai copii mici
Este greu la orice vârstă să te muți în altă țară, iar copiii, care adesea nu au un cuvânt de spus în această situație, trec prin sentimente contradictorii de entuziasm și anxietate, provocate de noile locuri și faptul că sunt departe de prietenii lor.