Pentru femei, cancerul de col uterin poate fi o boală mortală. Deşi statisticile despre această formă de cancer sunt înfricoşătoare, cancerul de col uterin poate fi prevenit şi tratat dacă este identificat cât mai devreme posibil.
Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cauzat de HPV sau Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus), care este extrem de contagios. Acest virus este din categoria infecţiilor cu transmitere sexuală şi există mai multe tipuri, dar doar anumite tulpini provoacă apariţia cancerului de col uterin.
O infecţie cu HPV ar putea trece de la sine sau ar putea să provoace o creştere anormală a celulelor care poate duce la cancer de col uterin.
Semnele pentru depistarea cancerului de col uterin ar putea să nu fie tocmai evidente sau la fel de vizibile precum cancerul de sân, dar există câteva modalităţi pentru a observa schimbările care se produc la nivelul aparatului reproducător. Contactează-ţi imediat medicul ginecolog dacă observi:
1. Secreţii vaginale neobişnuite
Atunci când cancerul începe să crească în interiorul colului uterin, celulele din peretele uterin încep să se elibereze, lucru care produce o secreţie apoasă.
2. Negi
Potrivit medicului ginecolog Rosa Maria Leme, "Apariţia unor negi mici (externi sau interni) serveşte drept un semnal de alarmă în cazul unor boli precum HPV-ul, care poate creşte foarte mult şansele de cancer de col uterin la femei".
3. Dureri sau sângerări
Cancerul de col uterin creşte pe pereţii colului uterin, factor care poate usca şi chiar poate crăpa acest perete, provocând disconfort şi sângerări. De asemenea, pot exista sângerări la nivelul rectului şi vezicii urinare. Orice sângerare care apare în afara perioadei menstruaţiei ar trebui investigată.
4. Anemie
În cazul în care obiceiurile tale alimentare nu s-au schimbat, iar tu tot te simţi obosită sau dacă inima ta bate mai tare după un efort normal, s-ar putea să ai simptomele unei anemii. Anemia poate fi provocată de sângerări anormale, care însoţesc adeseori cancerul de col uterin.
5. Probleme urinare
Pe măsură ce colul uterin se umflă, vezica şi rinichii se pot comprima, împiedicând trecerea urinei. Drept rezultat, este posibil ca tu să nu poţi să îţi goleşti complet vezica, factor care provoacă dureri şi/sau infecţii ale tractului urinar.
6. Durere continuă în picioare, şolduri sau spate
În aceeaşi măsură, umflarea colului uterin comprimă organele interne. Vasele de sânge ar putea fi şi ele constrânse, iar sângele va fi mai greu de transportat la nivelul pelvisului şi picioarelor, provocând durere şi umflături (picioarele şi gleznele se pot umfla).
7. Pierdere în greutate
Cele mai multe forme de cancer scad sau chiar suprimă pofta de mâncare. Umflarea şi inflamarea colului contractă stomacul, iar de aici rezultă scăderea apetitului şi pierderea în greutate a pacientei. Sursa.