1. Atentie, renuntarea la alaptare nu se face brusc decat daca nu se poate altfel! In cazurile de forta majora, in care copilul trebuie despartit de mama pentru ca aceasta urmeaza un tratament, atunci da, se poate si asa. Altminteri, te sfatuim sa nu te grabesti!
2. La inceput, inlocuieste una dintre sedintele de alaptat cu o masa solida (un suc de fructe, o supa, un pireu) ori cu un laptic formula, adecvat varstei. Orarul celorlalte "mese la san" va ramane neschimbat.
3. Inlocuirea sedintei de supt nr. 2 se va face cam dupa o saptamana de la inlocuirea primei mese. Daca ai inlocuit deja micul dejun de la sase ori gustarica de la zece, acum incearca-ti norocul cu cina.
4. In aceasta perioada iti recomandam sa il cantaresti macar o data pe saptamana. Daca vezi ca intarcarea ii prieste, poti continua, inlocuind treptat si celelalte mese.
5. Unii bebelusi, putini la numar, renunta singuri la san. Intorc capul intr-o parte, semn clar ca "s-au saturat", ca mai vor si altceva. Inainte de a da insa curs noii lor cereri, consultati-va cu pediatrul. Bebelusilor le mai scade apetitul si atunci cand sunt bolnaviori, dar si atunci cand te-ai parfumat cu ceva nou.
6. Ce fel de lapte praf ii poti da in completarea sau in locul laptelui tau? Cauta o formula de lapte praf adecvata varstei si, daca este cu putinta, cumpara-i laptic imbogatit cu fier. Fiecare are reteta proprie de dozare, in raport cu varsta si necesitatile bebelusului. Respect-o.
7. Pentru a evita aparitia cariilor de biberon, nu ii cumpara biberoane. Incearca sa ii dai lapte cu canuta, chiar daca l-ai intarcat la sase luni. Va fi incantat!