Aceste trucuri te vor ajuta să să-ți eliberezi perioada sărbătorilor de iarnă, dacă nu anul acesta, măcar de acum încolo.
1. Cumpărarea cadourilor
Pentru a împărți cheltuielile poți cumpăra diverse cadouri din timpului anului. Ține undeva în spate de tot, într-un colț din debara, o mare cutie cu numele tuturor celor pentru care plănuiești să iei ceva de Crăciun și pune acolo câte ceva în fiecare lună. O altă idee, bună în special pentru adolescenți, este să creezi vouchere de casă, pe care, de exemplu, să ți le poată înapoia oricând pe parcursul anului ca să meargă la un film la alegere sau în magazinul preferat.
2. Decorațiuni
Ca să nu te trezești în ultimul moment că nu știi unde sunt anumite decorațiuni sau că mai ai nevoie de un set de luminițe, fă-ți din start o listă cu tot ceea ce ai și una cu ce ți-ar mai trebui și cel mai important, cumpără-ți cutii speciale pentru depozitare și etichetează-le cu ce este înăuntru, ca să știi mereu unde este orice obiect.
3. Economisește
În fiecare lună, pună deoparte câte o sumă de bani, indiferent cât de mică sau de mare, special pentru această perioadă, astfel vei avea măcar de la ce să pornești și în ce să intri sau poți cumpăra în fiecare lună câte ceva pentru Crăciun. În ianuarie poți lua decorațiuni la reducere, iar în restul anului câte o pijama, ciorapi, cărți, jucării și altele asemenea pe post de cadouri, ca să împarți costurile și să nu rămâi fără bani fix de Crăciun.
4. Împachetatul
Ceea ce poți face este să ai mereu în casă hârtie de ambalat cu modele festive și să refolosești pungile sau chiar felicitările de Crăciun. De asemenea, mai poți lua role de hârtie maro, care este mai ieftină și, eventual, să desenezi chiar tu pe ea sau să cumperi câteva ștampile cu motive tradiționale, ca să o faci să pară mai festivă.
5. Fă curățenie
Fă curățenia generală încă din noiembrie și nu te opri doar la șters praful sau mutat mobila ci dacă ai copii în familie, pune-i să sorteze toate jucăriile pe care nu le mai folosesc și cărțile pe care le-au citit deja, ca să vedeți ce puteți da mai departe, altor copii care acum s-ar bucura mai mult de ele. Puteți lucra în același timp cu trei grămezi: una pentru donații, alta pentru gunoi și alta de păstrat. Astfel, cei mici vor învăța valoarea lucrurilor și cât de important este să-i ajuți pe cei nevoiași.
6. Mâncare
Nu exagera cu mâncarea de sărbători, ca să nu vi se facă rău, mai ales dacă veniți după o perioadă de post. Cumpără câteva batoane de ciocolată și niște carne de porc, un cozonac și poate niște snacksuri, dar oprește-te la strictul necesar, deoarece magazinelor vor fi tot la locul lor și peste două zile. Dacă vrei totuși să-ți faci rezerve și ai loc, poți cumpăra din octombrie-noiembrie carne de băgat la congelator, pentru că în ultima lună a anului, prețurile explodează. În plus, prepară dinainte tot ce poți, cum ar fi sarmalele, ca în ziua de Crăciun să ai cât mai puține lucruri de făcut.
7. Plănuiește
După cum am mai spus: fă economii în fiecare lună, cumpără câte un cadou în fiecare lună, scrie o listă cu decorațiunile pe care le ai și una cu ce ai mai vrea, reciclează, fă-ți din timp liste cu persoanele cărora vrei să le iei cadouri și vezi pentru fiecare în ce perioadă a anului poți de fapt să iei ceva. Dacă poți face în fiecare lună câte ceva vei vedea că în decembrie vei fi mai liniștită.
Încearcă să nu te stresezi prea tare și să delegi sarcinile, acolo unde se poate, iar dacă ai un buget fix în care trebuie să te încadrezi, ține-te de el și nu intra în datorii. Crăciunul ar trebui să fie despre recunoștință și despre oamenii dragi, deoarece mai ales copiii, vor ține minte momentele petrecute cu tine și sentimentele respective, nu neapărat cât ai cheltuit pe un cadou.
7 strategii pentru a avea un Crăciun minunat
Această perioadă a anului este extrem de stresantă și aglomerată pentru unele persoane, care trebuie să participe la diverse petreceri, să cumpere cadouri pentru toată lumea, să se joace cu copiii, să plănuiască o cină festivă, să decoreze, să meargă în vizite și câte și mai câte, dar Crăciunul nu are de fapt de-a face cu decorațiuni, mâncare și cadouri.