Primul pas: cunoaste asteptarile sefului!
E foarte important sa cunosti care este stilul de management al superiorului tau direct si sa inveti sa te adaptezi acestui stil. Astfel, specialistii ne sfatuiesc ca in cazul in care superiorul tau este o persoana prietenoasa si care apreciaza atmosfera relaxata si implicarea fiecarei persoane din echipa sa incercam sa venim cu idei care ar face ca echipa sa fie mai bine sudata, iar daca este vorba despre un sef autoritar si caruia ii place sa controleze totul sa incercam sa fim mereu cu un pas inaintea sa si sa ii oferim rapoarte frecvente.
Poti citi mai multe despre "cum sa iti dai seful pe spate" aici, si poti afla mai multe tehnci de imblanzire a sefilor aici.
Ar trebui sa nu uiti, in plus, sa incerci sa fii o prezenta agreabila la locul de munca, sa fii cat de cat bine dispus si sa iti mentii o atitudine pozitiva.
Ce sa nu faci: nu incerca sa te imprietenesti fortat cu superiorii sau sa adopti o atitudine prea servila, pentru ca nu trebuie sa uiti ca persoana din fata ta isi poate da seama daca esti sau nu sincera.
Pasul doi: fii vizibila!
Unul dintre cele mai simple feluri in care te poti remarca este sa incepi sa iti pui in evidenta munca si calitatile. E foarte simplu sa stai linistita in coltisorul tau si sa iti faci treaba, dar din pacate laudele – si laurii – vor fi ale celor care stiu sa le arate sefilor rezultatele muncii lor si ale celor care stiu sa se faca remarcati implicandu-se, oferind un alt punct de vedere pertinent atunci cand e vorba de o situatie de criza.
Evita, insa, sa te faci remarcata ca fiind "fata care nu se mai opreste din vorbit" si/sau persoana care isi da cu parerea oricand si despre orice fara sa fie intrebata.
Pasul trei: organizeaza-ti munca!
Conteaza foarte mult sa te faci remarcata pentru lucruri pozitive si sa ai ocazia – o persoana pragmatica ar spune "sa iti creezi ocazia" – sa iti demonstrezi profesionalismul si viteza de reactie. Si mai simplu decat sa ai viteza de reactie este sa "iti faci temele", temeinic, si sa te mentii informata.
La modul cel mai practic ar trebui sa iti mentii atat biroul, cat si casuta de mail ordonate si sa incerci sa faci o triere saptamanala, dar sa nu acorzi prea mare importanta formei in dauna fondului: nu pierde ore intregi facand dosare si foldere colorate, pentru ca risti sa pierzi din vedere detalii importante si sa dai gres!
Pasul patru: pastreaza-ti calmul!
E foarte important sa iti pui in evidenta atributele pe care ni le dorim cu totii in momentele grele: rezistenta crescuta la stres si la presiuni. Acestea sunt principalele elemente care ii vor convinge pe superiorii tai ca poti fii un bun manager si unele dintre elementele care vor conta in posibila ta avansare.
Cum faci? Nu reactionezi imediat si nu incerci sa rezolvi conflictul ripostand, acesta fiind primul reflex. Cel mai bine, sustin specialistii, este sa mergem cateva minute la baie sau sa iesim la aer cateva clipe. Lasam sa treaca putina vreme inainte de a spune ce avem de spus sau inainte de a raspunde persoanei in cauza.
Atentie! Sa iti pastrezi calmul nu inseamna sa nu spui ce te framanta sau sa nu ripostezi deloc, inseamna sa spui exact ceea ce gandesti intr-o maniera calma care iti poate asigura corectitudinea mesajului transmis.
E important sa comunici frecvent cu superiorii tai, dovedindu-le in timp ca pot avea incredere in tine. In plus, mizand pe transparenta iti poti demonstra buna vointa si responsabilitatea.
Cum procedezi? Dai telefon sau un simplu mesaj atunci cand intarzii sau cand vrei sa pleci mai devreme, cauti sa discuti cu el/ea daca ai dificultati familiale si crezi ca vei gasi intelegere. Nu-i povesti, insa istoriile tale amoroase sau detalii despre chinul la care va supun noptile nedormite atunci cand copilului ii dau dintisorii.
Pasul sase: vestile bune vin cu tine!
E important sa le impartasesti celorlalti ideile tale bune pentru ca astfel le poti demonstra sefilor ca te gandesti mai mult la echipa decat la tine. Cum faci asta? Simplu, inveti sa iti asculti colegii si sa ii ajuti – cu un contact de care au nevoie, cu un mic ajutor atunci cand observi ca nu mai fac fata volumului de munca, cu idei mai bune despre impartirea sarcinilor in echipa.
E bine, insa, sa nu exagerezi si sa nu le oferi sfaturi gratuite despre cum crezi tu ca si-ar putea organiza mai bine timpul colegii.
Pasul sapte: socializeaza!
S-ar putea sa nu iti dai seama la inceput cat de importanta poate fi socializarea pentru evolutia ta, dar e foarte bine sa te integrezi cat mai bine si sa te faci cunoscut. E bine sa schimbi cateva cuvinte la cafea cu colegii din alte departamente, dar sa nu exagerezi si sa fii cunoscuta ca persoana mereu pregatita sa iasa in pauza. Evita, in plus, sa ii bombardezi cu mailuri cu glume sau vorbe de duh, pentru ca asta nu mai tine de socializare, ci de timp pierdut fara a munci.
Tu cum crezi ca te poti face remarcata la locul de munca ( in mod pozitiv, evident )? Povesteste-ne!