Si parca si atunci te apuca caldurile, dar din alte motive: de la nervii provocati de agitatia care se produsese inainte de a te apuca sa le faci, cand dorintele celor din jurul tau aproape ca iti invadau mintea si nepasarea si lipsa de apetit in fata acestor preparate a doua zi. Iar tu ai in minte numai durerea de spate, de picioare, sudoarea fruntii si chinul canicular dintre cei 4 pereti ai bucatariei.
Nu mai e nevoie sa treci prin toate acestea pentru ca vara ai la-ndemana o multime de trucuri si optiuni care sa te scuteasca sa zaci in bucatarie si care-ti usureaza treaba cu foarte mult timp si efort.
1. Foloseste cat poti de putin focul in aceasta vara, pentru a nu supraincinge atmosfera si mai mult decat e afara: evident salatele sunt cele mai la-ndemana si daca stii sa le prepari nu le vei mai vedea doar ca pe "garnituri" la o mancare.
Nu face doar salata dintr-o rosie, un castravete, un ardei, o ceapa, eventual salata verde cu putin ulei si sare si gata, caci asa cu siguranta nu o sa vezi salata ca pe un preparat satios si ca pe o masa propriu zisa:
- adauga diverse alimente satioase: branza (de care vrei de vaca, capra, oaie, frantuzeasca, etc), oua fierte, masline, crutoane, cascaval, sunca, bacon, porumb, andive, ton, ciuperci.; adauga oricate vrei in orice combinatii si vei afla un nou gust al salatei
2. De asemenea, nu folosi la gust doar ulei, sare si eventual un pic de otet/lamaie; nu numai ca esti deja plictisita de aceste ingrediente limitate, dar au acelasi si acelasi gust, de aceea refuzi uneori sa te mai gandesti la salata:
- du-te la supermarket si alege din raftul de condimente tot ce iti face cu ochiul: oregano, busuioc, cimbru, amestecuri de condimente speciale pentru salata, menta proaspata, patrunjel, marar, coriandru, usturoi, chilli, boia si tot ce iti mai poftesc papilele gustative, si prepara cele mai inedite dressing-uri cu acestea si cu ulei de masline, acid balsamic, lamaie si alte "efecte" aromate.
3. Legumele congelate sunt la mare cautare: stiu ca mai toti maestrii bucatari recomanda legumele proaspete vara, dar sa fim serioase, nu e mai convenabil pentru noi sa avem legumele gata curatate, taiate cubulete, doar sa le arunci intr-o tigaie sau apa dupa caz? Ba da, iar spre surprinderea multora, aceste legume nu isi pierd calitatile nutritive la congelator asa cum multi cred.
Personal, ma "scap" din multe situatii infometate cu astfel de legume, pe care mi le pregatesc cu multe condimente ca pe salata (numai ca initial le sotez la tigaie in putin unt) si imi place sa adaug cascaval ras pe deasupra.
Cauta combinatii inedite de legume, iar spre bucuria ta unele dintre pungile cu astfel de legume au si sos integrat, de parca ar "sti" ce pretios este timpul tau!
4. Pastele sunt si ele vedete in vara asta; nu te lasa inselata de faptul ca trebuie sa aprinzi aragazul, este doar pentru maxim jumatate de ora, timp in care fierbi si pastele si faci si sosul (pentru a fi mai simplu de facut prepara-l din legume care se fierb rapid) si verdeturi care sa garniseasca pastele: un gust delicios cu efort minim.
Personal, fierb pastele intr-o oala, iar intr-alta arunc o punga cu legume congelate, le imbin la sfarsit, adaug mirodenii si gata mancarea.
5. Daca esti o carnivora desavarsita si nu poti sa te lipsesti de carne vara, atunci alege pachetele de carne aproape gata preparate:
- fie deja feliate, pregatite pentru fripturi, supe, si pentru alte mancaruri, o sa vezi pe unele etichete: "bucati pui pentru supa", "tacamuri pui pentru..." etc.
- o sa gasesti cu siguranta si delicioasele fripturi taiate, feliate si...condimentate, doar de pur in tigaie sau pe gratar: de obicei sunt la pachete de cate 4- bucati
- nu uita de frigarui gata preparate si garnisite, numai bune de pus pe gratar
6. Va dezvalui un truc "racoros-fierbinte"de vara pe care il practicam si inainte, dar care am constatat abia acum cat de eficient si sanatos este de fapt. Hmm, suna asa a descoperire de senzatie anuntul, dar ceea ce vreau sa spun este ca poti manca fierbinte fara foc: sandwich-urile calde.
Dap, iti trebuie un "sandwichmaker", cateva felii de paine integrala, putin cascaval/branza si niste sunca de pui, ca sa fie cat mai sanatos, toate acestea combinate si introduse pentru mai putin de 2 minutr la aparat. Cand deschizi capacul, surpriza: cina ta este deja gatita. iar tu aproape ca nu ai depus niciun efort. Si nu te ingrijora ca nu te saturi, nu se va intampla asta, crede-ma pe cuvant: eu cu doua sandwich-uri imia sigur intreaga masa.
Reteta mea preferata de sandwich este: doua felii de paine neagra, putin unt, sunca de praga sau pui, o felie de cascaval si felii de rosii cu piper si busuioc pe deasupra. Delicios de yammiiii!
7. Tot ce e dulce ne place si il consideram desert, asa ca nu conteaza ca este ciocolata sau fruct, asa ca nu cred ca esti nevoita vara aceasta sa te amagesti cu tavi la cuptor, mixere bagate in rpiza si cezi de vase facute maldar in chiuveta.
Pepenele, capsunile, fructele de padure, bananele, merele, etc, etc. pot sa serveasca ca un desert de senzatie vara, fie separate, fie adunate intr-o salata de fructe care sa fie asezonata cu menta, putina ciocolata rasa si eventual frisca.
Daca nu vrei salata de fructe, atunci ce ai zice de o spuma de capsuni delicioasa, pe care o poti transforma si intr-o delicioasa inghetata refrisanta in miez de vara. Ai nevoie doar de
- 1 kg. capsuni,
- 1-2 cani zahar (in functie de cat de dulci sunt capsunile),
- 2 albusuri batute spuma
- putina smantana (pentru a fi mai cremoasa si mai fina la gust)
Le bagi in blender si le lasi pana ce devin spuma. Poti savura spuma asa, ca pe un shake, sau o poti introduce la congelator si o poti savura ca pe i nghetata: e delicios sa simti bucatele de capsuni in acest preparat, oferindu-ti senzatia de natural 100%.
Eu mai am un secret de vara in ceea ce priveste deserturile care nu se bazeaza pe fructe, ci pe cuptor, dar foarte rapide, fara multa munca si cu foc putin: acestea sunt secretele din cutiile de prajituri aproape gata preparate, care iti ofera tot ce ai nevoie pentru respectiva prajitura, tu trebuind doar sa amesteci ingredientele si le bagi la cuptor.
Ultima minunatie pe care am preparat-o au fost niste briose, care au iesit senzationale, si am fost multumita de faptul ca am avut aproape toate ingredientele si formele speciale pentru briose), iar toata operatiunea a durat jumatate de ora cu tot cu copt.
Asadar,acum ai in mana cativa asi culinari pentru mesele de vara si pentru ca timpul tau la bucatarie sa fie cat mai mic posibil. Foloseste-i cu incredere si dezvaluie-ne si tu alte secrete rapide de bucatareala, asa ca intre gospodine. Spune-mi mai multe pe forum.
Articolul saptamanii: viata ta, mai implinita!
Daca iti place sa te joci, nu rata cursurile de teatru; daca vrei o relatie minte-corp demna de o viata fericita, yoga poate fi indrumarul tau iar daca vrei sa pasesti in lumea barbatilor, atunci poligonul poate fi locul in care sa te descarci si sa te incarci cu mult tonus. Iar de vrei sa vezi viata prin culori, alege cursurile de pictura. Inspira-te din „Hobby-uri de ultima ora ale femeilor business”!