Asadar, cred ca programul mai sus mentionat se potriveste majoritatii dintre voi si, chiar daca ordinea sau evenimentele sunt de alta natura, nu reusiti nicidecum sa respectati cele 5 mese pe zi, daramite sa le mai si pregatiti. Asadar reuntarea in fata unui astfel de program pare cea mai buna solutie, sau o varianta alternativa ar mai putea fi amanarea pana imediat ce timpul va permite introducerea unei astfel de diete. Da, dar vacanta are rabdare cu tine? Sunt sigura ca te vei duce la plaja cel putin o data in vara asta si ca nu vrei sa te ascunzi sub valurile de panza fina ale unui pareo, pentru a ascunde cele mai evidente imperfectiuni si nici un costum de baie intreg nu pare solutia ideala pentru tine, mai ales ca parca ai vrea sa te bronzezi uniform.
Ehh, si discutia ar merge mai departe amintindu-ne de plaje, nisip, apa, briza si asa mai departe. dar stop! Pana acolo mai ai un pic de timp la dispozitie si trebuie sa incerci sa iti scoti capul dintre teancurile de hartii, multiplele sedinte si valurile de intalniri care iti navalesc mintea si programul zilnic. Si atunci cum sa impaci si capra si varza, adica si slabitul si programul incarcat si toate celelalte de care stii bine?
Ai nevoie de o "munitie" substantiala care sa dea rezultate rapide si sa poata fi integrata rapid printre activitatile tale, daca se poate sa fie o dieta "silentioasa" sau o metoda de slabit extrem de subtila care sa nu-si faca simtita prezenta, ar fi perfect. Iata cateva trucuri pe care sa le aplici, acum cand vacanta iti bate la usa.
Serban Damian, doctor nutritionist la Superfit Expert, m-a ajutat sa descopar si cateva solutii rapide de preparate care nu sunt periculoase pentru silueta noastra si cateva bauturi fresh, revigorante.
1. De mancat tot trebuie sa mananci, asa ca timp pentru aceasta activitate tot trebuie sa dedici
Este un lucru cert faptul ca nu putem supravietui fara apa si mancare, deci oricat de ocupata ai fi tot trebuie sa iti rupi cel putin 10 minute pentru a-ti potoli foamea, si cu siguranta ca mananci de cel putin 2 ori pe zi. Daca nu poti sau nu te simti in stare sa respecti 5 mese pe zi, ci doar 2, atunci fa-o sanatos si cu multa istetime. Gandeste-te in asa fel incat sa nu depasesti la cele 2/3 mese plus bauturile zilnice 1800 de calorii zilnic. Nu trebuie sa intrebi sau sa citesti pe fiecare eticheta cate calorii are, ci iti poti da seama din ochi cam cate calorii are o portie: una e sa ai in fata 5 sarmale din carne de porc cu slaninuta afumata si alta e sa ai o combinatie de legume cu o friptura la gratar. Ai grija la bauturi: daca nu consumi doar apa, atunci si sucurile sau bauturile alcoolizate trebuie integrate in calcul.
2. Micul - dejun poate fi o metoda
Nu degeaba este micul-dejun considerat cea mai importanta masa a zilei; pe langa efectele energizante pe care le are, regasesti in prima masa a zilei o intreaga metoda de slabire. Cea mai buna alegere pentru a da jos kilograme este micul-dejun format din lapte cu cereale integrale, pentru ca acestea iti ofera energia necesara pentru a arde caloriile din restul zilei. Nici fructele nu sunt o alegere de neglijat.
Nutritionistul recomanda ca alegeri rapide, care sa nu necesite prea mult timp un baton din fulgi de cereale sau un iaurt de baut degresat.
Asadar, lasa scuzele conform carora tu nu poti manca dimineata, sunt mofturi care dauneaza sanatatii si a nu manca dimineata e un "viciu", pentru ca de obicei e inlocuit de cafea, care taie pofta de mancare. Incearca sa mananci cat de putin dimineata, chiar daca nu ai pofta, pentru ca s-a demonstrat ca masa de dimineata diminueaza cantitatea de mancare din restul zilei.
Asadar, fie ca te trezesti cu un sfert de ora mai devreme, fie ca mananci la birou, dedica-ti primele momente ale diminetii acestei activitati mai mult decat sanatoase si mai bune ca orice dieta.
Mai multe informatii de specialitate despre micul-dejun regasesti in articolul Obiceiurile femeilor business la micul dejun.
3. Cafeaua si bauturile – capcane usoare
Ai impresia ca numai mancarea te ingrasa si ai grija sa iti calculezi cu atentie toate portiile unei zile? Dar cu bauturile cum stai? Pai nu te-ai gandit si la ele. Atunci este cazul sa recalculezi, pentru ca orice suc, fie natural, fie comercial, orice cafea cu zahar si frisca sau lapte, orice in afara de apa, ingrasa si rau chiar!
Eu nu imi pot imagina niciun manager sau om de afaceri fara un ziar/laptop in brate si o cana de cafea alaturi. Cafeaua parca reuseste sa completeze tabloul unei persoane bussines. Atunci, daca nu o poti bea neagra care are calorii infime, atunci nu exagera nici cu zaharul. Cel mai indicat este sa folosesti indulcitori artificiali si lapte degresat.
Serban Damian sustine ca pentru o persoana normala, care nu este in stadiu de obezitate, este recomandabil sa consume cafeaua chiar si zahar, atata timp cat nu exagereaza, adica o lingurita de zahar nu face rau nimanui.
Cat despre bauturi, pune-ti pe masa o sticla de doi litri de apa plata, pentru a o avea mereu in contact vizual si bea din ea de cate ori o vezi. Dar nu pune si sticle de suc, caci tentatia va fi sa alegi sucul. Cand ai foarte mult de munca si esti prinsa in diverse proiecte, vei bea ce e la-ndemana, adica apa. Ca alegeri de bauturi atunci cand vrei altceva decat apa, medicul nutritionistul recomanda ceaiul cu gheata in sezonul torid, limonada, sucurile naturale, bauturi care pe langa faptul ca nu sunt foarte calorice, sunt si sanatoase.
Recomandari gustoase si cat mai putin calorice pentru o vara fierbinte regasesti in articolul: Bauturi fresh si non-calorice pentru o silueta hot...de vara.
4. Nu neglija pranzul
Stiu ca daca nu ai o intalnire care sa decurga in timpul mesei de pranza, in care sa profiti sa mananci, preferi o gustare rapida in fata calculatorului, cu gandul la ceea ce lucrezi. Ei bine, nu se face asa!
Mesele nu se iau in fata calculatorului sau la birou, pentru ca exista riscuri: fie sa mananci prea mult, fie sa faci alegeri foarte proaste, adevarate bombe calorice. Plus de asta, orice masa necesita concentrare maxima si directionarea atentiei asupra mesei, pentru ca numai asa vei stii ca ai mancat si vei fi constienta ca esti satula si ca te poti intoarce la treaba.
Mancatul la birou nu face decat sa creeze o "salata" de stres, nervi, gustari nocive si mancat excesiv care s-ar putea sa nu fie asa de "gustoasa" in cateva zile, cel mai bine observandu-se pe silueta.
Daca esti la birou si esti extrem de aglomerata, atunci este timpul sa iei o pauza si sa te destresezi la o sueta cu colegele la masa si cu ocazia asta sa acorzi o atentie necesara activitatii de a manca. Daca nu te poti deconecta de calculator atunci fii inteligenta si alege portii moderate cu alimente dintre cele mai sanatoase. Arunca o privire pe un restaurant care face livrari la domiciliu si roafa-ti secretara sau o colega mai bienvoitoare sa iti faca o comanda de o salata de legume cat mai sanatoasa, sau oricum de o un preparat alimentar sanatos si fara efecte secundare tragice. Chiar daca nu seamana cu gustul snacks-urilor daunatoare pe care le savurai, nici nu iti vei da seama in tumultul proiectului in care esti cu totul implicata. Vei stii doar ca vrei sa iti satisfaci foamea, nu conteaza cu ce!
Am intrebat si nutritionistul ce parere are despre o gustare rapida la birou, iar in opinia lui o masa rapida si sanatoasa, consumata printre alte activitati este sanwich-ul cu carne de pui sau peste maruntit, cu legume si cu o chifla integrala.
5. Fructe si legume - snacks-uri de birou
Constient poate ca nu vei alege legumele si fructele in locul unor chips-uri sau batoane de ciocolata delicioase intre mese. Dar daca esti la birou si timpul te preseaza, asigura-te ca ai in frigider intotdeauna un fruct sau o leguma preferata pe care le-ai putea "rontai" goale si arunca-te asupra lor atunci cand simti nevoia de rontaiala. Daca nu ai altceva la-ndemana, te vei "sacrifica" si vei alege aceste alimente, chiar daca o ciocolata suna mai apetisant.
Serban Damian sustine ca o persoana care nu este obeza poate consuma linistita orice fel de fruct de sezon: capsuni, cirese, pere, mere, etc si sunt cea mai buna solutie pentru o gustare la birou. Cat despre legume, este evident faptul ca salatele fac „obiectul” acestui sezon asa ca ar fi foarte indicat sa profitam de ele.
6. Alege o dieta pentru timpul liber
De obicei in timpul unei saptamani regasesti o perioada de 5 zile care sunt extrem de incarcate, dar majoritatea dintre noi savuram cu placere weekend-ul, chiar daca acest lucru implica alte activitati casnice care-ti ocupa timpul. Pe acestea poti sa le planifici in favoarea ta, in timp ce sarcinile de serviciu sunt stricte si nu pot fi "sarite".
Asadar, daca nu vrei sa faci cateva sacrificii culinare in stil relaxanta si te grabesti sa slabesti pentru ca te ajunge din urma vacanta, alege o dieta pentru timpul liber, dieta scurta si cat mai putin restrictiva.
Iata o recomandare pe care am facut-o intr-un articol anterior, o dieta de weekend , care incepe de vineri seara si se termina duminica, perioada in care ai posibilitatea sa salbesti aproximativ 1.5 kg.
7. Calorii sacrificate cu un pic de istetime
Daca nu reusesti sa tii o dieta stricta si sa fii "sclava" unui program alimentar fix, nu pentru ca nu ai vrea, ci pentru ca iti este practic imposibil, atunci este bine sa iti creezi o "semi-dieta" hai sa-i spunem, prin care sa ai acelasi program, dar prin care sa faci cateva sacrificii care te vor ajuta cu siguranta ca dai jos sute de grame importante, care acumulate se pot dovedi reteta ideala de slabit.
- Sacrifica painea excesiva (alege paine integrala si incearca sa o mananci dimineata mai mult)
- Renunta la acidul sucurilor si la alte bauturi extrem de calorice si axeaza-te pe apa; invata sa "iubesti" apa
- consuma dulciuri pana in pranz sau imediat dupa pranz, seara evitand contactul cu astfel de alimente (mai bine astepti pana dimineata)
- daca ai de ales, opteaza pentru mancaruri usoare, de sezon si renunta la grasimile specifice sezonului rece ( de ex. daca esti in oras, sacrifica pizza pe o salata delicioasa de vara)
- inlocuieste zaharul cu indulcitori artificiali; vei scapa in felul acesta de multe calorii pe care le adaugai chiar si cu o lingurita, doua de zahar
Nu trebuie sa optezi neaparat pentru acestea, ce vreau sa spun este ca trebuie sa gasesti mici trucuri culinare care sa nu te introduca in depresie, ci care sa te ajute incet-incet sa te dezveti de obiceiul a manca inconstient. Ultimul punct al articolului este descifrat din experienta personala. Tu cum alegi sa slabesti chiar si cu un timp limitat?