Pentru mancare si bauturi nealcoolice, suma necesara unui bucurestean se ridica undeva la 350 lei lunar (95 de euro), la care se adauga produsele de igiena personala si de intretinere a casei, estimate la 100 de lei lunar (27 de euro). Transportul - metrou si RATB - ii mai scoate din buzunar 75 de lei (40 de euro), hainele si incaltamintea, in medie, 150 lei pe luna (40 de euro), iar medicamentele 20 de lei (5 euro). Daca doreste sa iasa in oras de cel putin doua ori pe saptamana, bucuresteanul trebuie sa mai prevada in buget inca 150 lei (40 de euro), ceea ce ii va duce cheltuilile lunare la un total de 725 de euro.
In cazul unei familii fara copii, cheltuielile lunare se ridica undeva in jurul 1.000 euro, ceea ce demonstreaza "profitabilitatea" vietii in doi. Luand in calcul o chirie pentru un apartament cu doua camere, care este in medie 500 de euro, si mai adaugand la intretinere inca 15 euro si inca un abonament de telefon mobil de 15 euro, cheltuielile pentru locuinta cresc cu 130 de euro, pana la 630 de euro.
Cheltuielile pentru mancare si bauturi nealcoolice aproape se dubleaza si ajung la 600 de lei (165 de euro), la fel ca si cele pentru produsele de igiena, estimate la 150 lei (40 de euro). Pentru transport, in bugetul familiei sunt prevazute cheltuieli de 150 de lei (40 de euro), iar pentru haine si incaltaminte 300 de lei (80 de euro). Pentru medicamente suma s-ar putea dubla pana la 40 de lei (10 euro). Pentru iesirile in oras, in buget ar trebui prevazute cheltuieli de 150 de lei (40 de euro). Asadar, celor 630 de euro necesari pentru locuinta, li se mai adauga inca 375 de euro, iar bugetul necasar unei familii de 2 persoane depaseste cu cinci mia de euro.
Trai mai scump la Londra
In Londra, aflata in topul celor mai scumpe capitale din lume, unde 27% dintre locuinte sunt inchiriate, cheltuielile unei persoane care locuieste singura se ridica la 1.060 de euro. Pentru un cuplu londonez, cheltuielile lunare ajung la 1.820 de euro. Din aceasta suma, cuplul plateste 870 de euro pentru chirie. Astfel, principalele cheltuieli ale locuitorilor din Londra sunt cele cu locuinta, transportul si cosul de consum. Dintre componentele cosului londonez de consum fac parte alimentele, asigurarile si pensiile, donatiile, costurile energiei, asigurarea de sanatate, hainele, ingrijirea personala si activitatile din timpul liber.
Calculele arata ca un castig de 1.450 de euro lunar ii este suficient unui londonez pentru a depasi pragul saraciei. Cu un salariu de 1.650 de euro, acesta poate duce un trai mediu. In prezent, circa 15% dintre muncitorii din Londra castiga mai putin decat venitul mediu. Dintre acestia, circa 5% se afla sub acest nivel, insa deasupra pragului de saracie. Ceilalti 10% nu reusesc sa depaseasca limita saraciei. Per total, unul din sapte angajati londonezi se afla aproape de pragul saraciei, iar mai putin de unul din zece castiga sub venitul minim, de 1.200 de euro.
De la 1 ianuarie 2009, salariul de baza minim brut va fi de 600 de lei lunar, ceea ce inseamna ca la un program de lucru de 170 de ore pe luna, un roman este platit cu un euro pe ora. Majorarea nu va fi insa suficienta pentru a reduce diferenta dintre un roman si un londonez, de exemplu, care castiga minimum 9 euro pe ora, iar sansele ca Romania sa se plaseze si in urmatorii ani la coada clasamentelor care masoara nivelul de trai sunt destul de mari.
In 2008, lista oraselor cu cel mai bun nivel de trai este dominata de Europa, de mai multe orase din Canada, Australia si Noua Zeelanda. Un studiu efectuat de Mercer plaseaza pe primul loc orasul Zurich, cu un rating de 108 puncte, secondat de Viena, cu 107,9 puncte si de Geneva, cu acelasi punctaj. Mercer compara 215 orase bazandu-se pe 39 de criterii, utilizand ca reper orasul New York, cu un punctaj de 100, topul astfel rezultat neincluzand insa si Bucurestiul.