Datorita efortului Save the Children si a unui grup restrans de organizatii non-guvernamentale, guvernul canadian a pledat pentru ca sanatatea copiilor sa devina tema prioritara a Summit-ului G8. Una dintre componentele-cheie ale “Rattle Cry” este aceea de a convinge liderii lumii sa dubleze fondurile pentru initiativele care vizeaza sanatatea mamelor si a copiilor.
Romania a inregistrat, in anul 2009, potrivit datelor furnizate organizatiei Salvati Copiii Romania de catre Ministerul Sanatatii, 2.250 de decese infantile (o rata a mortalitatii de 10,1‰). Tara noastra avea, in 2008, cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (11 decese la 1000 locuitori): comparativ cu 5.72‰ media in Uniunea Europeana (Suedia 2.7%; Italia 5.5 %) .
Jumatate dintre decesele survenite la varste sub un an se inregistreaza in prima luna de viata (perioada postneonatala), ceea ce reprezinta o valoare de aproape trei ori mai mare fata de cea din alte tari europene, iar in randul copiilor defavorizati social si al celor din mediul rural se inregistreaza un numar semnificativ mai mare de decese infantile (in special la domiciliu) comparativ cu media pe tara.
In anul 2008, decesele copiilor din Romania cu varsta cuprinsa intre 0-5 ani au fost cauzate de trei categorii de factori: in aproximativ 30% din cazuri - boli parazitare si ale sistemului respirator – aceste boli pot fi tratate cu usurinta in cazul descoperiri din timp si accesului la asistenta medicala; 48% dintre decese au fost cauzate de boli si malformatii si afectiuni aparute in perioada perinatala, nedectate la timp; aproximativ 10% de accidente.
Salvati Copiii deruleaza in Romanai campania Every One, care cuprinde, intr-o prima faza, patru localitati din judetul Dambovita (I.L.Caragiale, Gura Sutii, Dragomiresti si Moreni), patru localitati din judetul Vrancea (Marasesti, Slobozia Bradului, Homocea si Vidra) si patru localitati din judetul Caras-Severin. Toate aceste localitati au zone sarace, un nivel scazut de trai si o numeroasa populatie roma; in toate exista mediatori sanitari si cinci dintre ele au si asistenti comunitari. Programul are o componenta majora de informare si educare, atat in randul viitoarelor mame, cat si la nivelul fiecarei comunitati, cat si o componenta de interventie, care presupune asigurarea unei alimentatii sanatoase (suplimente nutritionale) femeilor gravide si copiilor in varsta de pana la 5 ani.
Pe tot parcursul proiectului, o componenta importanta va fi campania de advocacy la nivelul autoritatilor centrale. Se vor derula o serie de mese rotunde cu autoritatile centrale si ONG-uri pentru gasirea de solutii pentru scaderea mortalitatii si imbunatatirea sanatatii nou nascutului si a copilului cu varsta pana in 5 ani. Campania de advocacy va discuta necesitatea gasirii de fonduri, imbunatatirea si eficientizarea programelor nationale existente.