Menopauza prematura, la care specialistii fac referire si sub numele de "insuficienta ovariana prematura", apare atunci cand o femeie intra la menopauza inaintea varstei de 40 de ani. Aceasta boala afecteaza aproximativ 1% dintre toate femeile.
In unele cazuri, menopauza prematura este cauzata de rezultatul unei interventii chirurgicale, incluzand indepartarea/extirparea sau degradarea ovarelor - de pilda, prin radiatie. In alte cazuri, menopauza prematura poate fi atribuita unei tulburari genetice, unei boli autoimune sau unui motiv necunoscut. Factorii de risc care pot declansa instalarea menopauzei premature sunt:
1. Operatiile sau interventiile chirurgicale. Femeile care au suferit o ovariectomie (extirparea sau indepartarea unui ovar) sau o histerectomie (indepartarea uterului) au o cantitate redusa de estrogen si progesteron in organismele lor. Menopauza prematura se poate dezvolta ca un efect secundar in randul femeilor care au suferit o interventie chirurgicala de indepartare a cancerului de col uterin sau operatii in regiunea pelvisului. Ovarectomia bilaterala (indepartarea ambelor ovare) provoaca menopauza imediata.
2. Chimioterapia si radiatia. Cele doua proceduri - chimioterapia si radiatiile - maresc foarte mult riscul instalarii menopauzei premature. Radioterapia poate deteriora tesuturile ovariene, iar in cele din urma, asta va duce la instalarea precoce a menopauzei la pacientele care au suferit astfel de terapii.
3. Defecte cromozomiale. Anumite defecte aparute in cromozomi pot duce la menopauza prematura. De pilda, in cazul anumitor boli, cum ar fi sindromul Turner, o fata se naste cu un cromozom incomplet. Femeile care sufera de sindromul Turner au ovare care nu functioneaza corect, iar de cele mai multe ori, asta le face sa intre prematur la menopauza.
4. Boli autoimune. Menopauza prematura poate fi un simptom al unei boli autoimune. O boala autoimuna apare atunci cand sistemul imunitar al unui organism ataca in mod eronat o parte a corpului, confundandu-l cu o substanta nociva. Bolile autoimune specifice, printre care bolile tiroidiene si artrita reumatoida, pot determina sistemul imunitar sa atace ovarele si tesuturile ovariene, ceea ce poate duce, in cele din urma, la menopauza prematura.
5. Reproducerea. Menopauza prematura se poate instala in cazul in care tehnologia de reproducere asistata nu reuseste sa stimuleze ovarele.
6. Epilepsie. Mai multe studii au aratat ca femeile cu epilepsie sunt mai predispuse sa experimenteze la un moment dat in viata lor insuficienta ovariana prematura. Un studiu a constatat ca intr-o populatie de femei epileptice, aproximativ 5% au avut menopauza prematura, comparativ cu populatia generala a lumii - unde doar 1% dintre femei intra la menopauza mai repede.
7. Genetica. O femeie cu un istoric familial de menopauza precoce are un risc crescut de a intra mai devreme la menopauza.
8. Fumatul. Multe studii au legat fumatul de menopauza prematura. Un grup de cercetatori americani de la Spitalul Massachusetts General a decoperit ca o substanta chimica din fumul de tigara provoaca moartea prematura a ovulelor femeilor. Sursa: healthline.com.
Citeste si: Tulburarile de somn, tot mai frecvente la femeile de varsta a doua
Atentie! Machiajul declanseaza prematur menopauza!
Pentru oase mai puternice, bea acest suc in loc de lapte!
Menopauza, cea mai frumoasa perioada din viata unei femei - Esti de acord?