Evita sa iti pierzi cumpatul in fata celui mic
Este dificil sa iti pastrezi calmul cand cel mic face o boacana. De obicei prichindeii parca au un dar aparte in a-si scoate parintii din minti, mai ales dupa o zi proasta la serviciu. Asadar, incearca sa eviti sa ridici tonul, pentru ca incalci o regula importanta de disciplina. Incearca sa iei o mica pauza daca simti ca iti pierzi cumpatul. Roaga-l pe tatic sa preia controlul pentru moment, iar tu incearca sa te linistesti si sa te detasezi putin. Apoi vei avea atitudinea potrivita fata de cel mic.
Incearca sa fii mai pozitiva
"Nu manca atatea dulciuri!", "Nu pune mana acolo!", "Nu il lovi pe fratele tau!". Si lista interdictiilor poate continua. Este bine sa impui limite celui mic, dar incearca sa eviti sa mai spui atat de des nu, alftel risti ca acest cuvant sa-si piarda din autoritate. Axeaza-te mai mult pe afirmatii pozitive cand este cazul: "Joaca-te frumos cu fratele tau", "Mai bine joaca-te cu jucaria asta draguta." etc.
Evita sa dai prea multe detalii intr-o explicatie
Incearca sa nu detaliezi prea mult cand ii explici celui mic de ce a gresit. Poate pentru tine pare logic, dar prea multe informatii il pot baga in ceata pe prichindelul tau. Ai grija sa fii pe aceeasi lungime de unda cu el si nu uita sa ii cont si de varsta si capacitatea lui de a fi atent la discutii lungi.
Du pana la capat ceea ce spui ca faci
"Gata! Esti pedepsit. Inchide calculatorul! Vezi ca de data asta, vorbesc serios!" Incearca sa eviti sa nu te tii de cuvant. Cand cei mici observa ca tu nu te prea tii de cuvant, se vor obisnui repede si nu vor mai tine cont de mustrarile tale. Asadar, pe viitor, ai grija ca atunci cand ii zici ceva pentru a doua oara, tine-te de cuvant! Daca stii ca nu-l vei pedepsi, nici nu-l mai ameninta ca o vei face.
Invata-l pe cel mic sa-si faca patul
Invata-l pe cel mic sa-si faca patul
Pedeapseste-l, cand e cazul, dar in aceeasi zi
Daca cel mic a facut o boroboata, trateaza problema imediat, nu lasa pe a doua zi. Spre exemplu, daca sunteti intr-un parc si se poarta urat cu un alt copil, nu il ameninta ca a doua zi nu veti mai merge afara, ci pedepseste-l pe moment si du-l acasa. Altfel va uita ce a gresit si nu va mai intelege pedeapsa.
Alterneaza autoritatea cu indulgenta sau cu protectivitatea
Exista diferite tipuri de parinti: autoritari, protectori, indulgenti si asa mai departe. De obicei parintii se canalizeaza doar pe unul dintre aceste tipologii in educatia celui mic. Ai observat insa ca nu da intotdeauna rezultate. Iincearca sa le alternezi pentru ca cei mici au si ei zile proaste, zile in care sunt mai sensibili. In plus, cei mici cresc, se dezvolta si vor exista cu siguranta momente cand stilul autoritar nu va mai functiona si va trebui sa apelezi la cel indulgent, spre exemplu, pentru a te face inteleasa.
Solutii impotriva lipsei de organizare a prichindelului tau
Respecta-ti propriile reguli
Pentru a-l invata bunele maniere inca de mic, cu siguranta i-ai impus prichindelului cateva norme de disciplina. Ai grija insa sa le respecti si tu. Copiii invata foarte mult din exemple si, daca tu nu iti respecti propriile reguli, ele se vor intoarce impotriva ta. Ai grija la propria ta atitudine cand vine vorba sa corectezi o greseala. Daca, spre exemplu, ii faci observatie ca isi lasa creioanele insirate pe canapea, nu i le strange tu pentru ca mai apoi sa le trantesti pe un dulap. Regula ta va fi compromisa. Puterea exemplului conteaza in educatie!
Implica-te alaturi de tatic in educatia prichindelului
Evita sa incalci regulile date de sotul tau si viceversa. Cel mai bine este cand parintii fac un front comun. Cu siguranta exista un parinte mai permisiv si altul mai autoritar si pedepsele sunt in consecinta, insa regulile de disciplina trebuie sa fie aceleasi.