Ai nevoie de feedback din partea sefului daca vrei sa ai succes in cariera si sa avansezi la un moment dat.
Ce faci cand seful o ia razna, in functie de zodia lui!
In plus, comunicarea cu superiorii reduce stresul la locul de munca. Iata ce intrebari recomanda specialistii in dezvoltare profesionala angajatilor care vor sa se remarce:
1. Cum a fost weekendul?
Cand sa intrebi? Luni dimineata, desi este o perioada aglomerata pentru toata lumea, nu rata ocazia de a te arata interesata de activitatea din weekend a sefului, dar si a colegilor. Iti ofera oportunitatea de a crea o relatie la un nivel care nu are neaparat legatura cu locul de munca. Incearca sa intrebi ceva concret, legat de familie sau de intalnirea cu un client pe care o avea programata in weekend. Astfel arati ca esti atenta.
De ce sa intrebi? Cu cat stii mai multe despre el, cu atat mai bine. Intelegand cum isi petrece timpul cand nu este la birou vei constata ce este important pentru el. Impartasind la randul tau detalii personale vei parea mai matura si mai implicata in relatia respectiva, dincolo de rapoarte si deadline-uri.
2. Care este cea mai mare problema si cum pot sa te ajut?
Cand sa intrebi? Este o intrebare excelenta atunci cand esti noua in echipa sau in companie, fiindca iti ofera o perspectiva asupra cerintelor noului job. Un alt moment oportun pentru o astfel de intrebare este atunci cand apare un nou superior in departament, fiindca te ajuta sa descoperi care ii sunt prioritatile in timpul perioadei de tranzitie. Poti folosi intrebarea oricand, mai ales atunci cand observi ca seful este ocupat si vrei sa ii arati ca esti la dispozitia lui daca are nevoie.
De ce sa intrebi? Arata ca ai gandire strategica si nu te temi sa preiei initiativa. Angajatul ideal nu asteapta sa i se spuna ce are de facut.
3. Cand te gandesti la cei mai buni angajati pe care i-ai avut, ce anume ii face sa iti ramana intipariti in minte?
Cand sa intrebi? Nu este genul de intrebare pe care sa o adresezi cand mergeti sa luati o cafea. Pastreaz-o pentru momentele cand poti cere feedback amanuntit, cum ar fi in timpul evaluarii periodice a performantei tale. Este o intrebare care semnaleaza ca vrei sa evoluezi si sa iti imbunatatesti abilitatile.
De ce sa intrebi? Daca ai o relatie buna seful, dar vrei sa o duci la un alt nivel sau sa cauti calea catre o avansare sau o marire de salariu, este o modalitate excelenta de a afla care ii sunt valorile. De indata ce ai descoperit asta, poti sa imprumuti unele dintre trasaturile pe care pune accentul.
4. Sunt incantata ca lucram la .... Poti sa imi oferi feedback pe parcursul proiectului?
Cand sa intrebi? Oricand incepi un nou proiect, lucrezi intr-o noua echipa sau te inhami la un proiect pe termen lung, informeaza-l pe seful tau ca vrei neaparat sa afli cum te descurci zilnic, saptamanal sau la un interval pe care il consideri oportun.
De ce sa intrebi? De fiecare data cand il intrebi cum a fost dupa o intalnire importanta, iti va raspunde invariabil si cat se poate de sec “excelent” sau “binisor”. Cea mai buna cale prin care poti obtine informatii pretioase referitoare la perfomanta ta este sa intrebi daca poti obtine feedback inainte de a avea nevoie de el.
Descopera alte 4 intrebari prin care cresti in ochii sefului in pagina urmatoare!
5. Chiar vreau sa reusesc sa fac asta. Exista vreun model sau cineva din echipa care a mai facut asta recent?
Cand sa intrebi? Cand incepi un proiect care nu seamana cu nimic altceva din ce ai mai facut pana acum. E mai bine sa intrebi decat sa te apuci de treaba si sa iti prinzi urechile.
De ce sa intrebi? Probabil ca seful are deja o viziune in legatura cu felul in care trebuie sa arate proiectul respectiv, iar daca nu stii exact ce asteptari are, probabil va fi dezamagit. Cauta exemple de proiecte similare duse la bun sfarsit cu succes. Practic economisesti timp si nu risti sa dezamagesti.
6. Mi-ar placea sa facem ... in urmatoarele luni. Putem sa avem asta in vedere cand se aloca proiectele?
Cand sa intrebi? Cand excelezi si esti pregatita pentru o noua provocare. Cand stii ca poti sa mai preiei responsabilitati fara sa scada calitatea.
De ce sa intrebi? Managerii iubesc angajatii care sunt dornici sa invete, sa creasca si sa isi asume noi responsabilitati. Cand vine vorba de o avansare, intotdeauna vor fi alesi cei care fac treaba buna, dar sunt intotdeauna cu urechile ciulite cand vine vorba de noi abilitati si aduc noi valori companiei.
7. Ce ar trebui sa incep sa fac? Dar sa nu mai fac? Ce sa fac in continuare, pentru ca fac bine?
Cand sa intrebi? O poti face in timpul evaluarii performantei, cand oricum seful iti va indica anumite aspecte la care ar trebui sa mai lucrezi. Daca nu crezi ca ti-a explicat suficient de bine ce asteptari are de la tine, poti sa mai stabilesti o intalnire in care sa tratati exact aceste trei subiecte.
De ce sa intrebi? Cu siguranta exista lucuri pe care le apreciaza la tine si lucruri pe care abia asteapta sa ti le scoata din comportament, asa ca fa-i misiunea mai usoara si preia initiativa. Daca iti spune ca te descurci de minune si ca nu are nimic de adaugat, insista si intreaba ce ai putea face pentru a fi sigura ca avansezi profesional.
8. Sunt sigura ca o sa mai am cateva intrebari dupa ce diger informatia. Putem programa inca o discutie peste cateva zile?
Cand sa intrebi? La finalul unei evaluari nu tocmai pozitive sau dupa ce seful iti ofera informatii importante, chiar daca nu pozitive.
De ce sa intrebi? E dificil sa fii obiectiva si sa adresezi intrebari constructive atunci cand esti mai mult sau mai putin desfiintata de discursul sefului. Cerand cateva zile pentru a te reculege si pentru a reflecta asupra informatiei vei reusi sa primesti sansa de a gasi solutii eficiente pentru a depasi momentul. Nu vrei sa iti pierzi cumpatul, fiindca pana la urma, feedbackul nu are scopul de a te face sa te simti mai bine, ci sa obtii performanta la locul de munca.
Citeste si: