Dormi suficient
Potrivit testelor efectuate de cercetatorii germani de la Universitatea Lubeck, creierul uman rezista mai bine in timpul somnului la actiunea acelor factori care pot sterge sau altera amintirile dobandite recent decat atunci cand persoana in cauza este treaza. Astfel, o simpla sieste te face sa retii mai bine informatiile si sa le folosesti mai inteligent.
,,Somnul nu este doar pentru frumusete. Este foarte important si pentru creier" afirma si Mattew Walker, profesor la Universitatea din Californa, autorul unui alt studiu, care sustine ca o singura ora de somn, in timpul zilei, este indeajuns pentru a mari abilitatea creierului de a invata lucruri noi in orele care urmeaza.
Canta la un instrument
Potrivit unui studiu realizat de departamentul online al Facultatii de Biologie si Medicina din America, a canta la un instrument ajuta la dezvoltarea sistemului motor al creierului, rafineaza intregul sistem neurologic, intr-un fel in care alte activitati nu-l pot face.
Acum nu inseamna ca trebuie sa te duci neaparat sa te inscrii la cursuri de pian, harpa sau flaut pentru a fi mai inteligenta. Se pare ca rezultate similare apar si daca te joci pe calculator sau folosesti o consola speciala care sa-ti permita sa canti la mai multe instrumente. "In unele moduri, creierul este ca un muschi", spune Richard Haier, profesor de neurologie de la Universitatea California. "Cu cat exersezi mai mult, cu atat devine mai eficient".
Memoreaza poezii
Jeffrey Karpicke si Janell Blunt, cercetatori la Purdue University, din Lafayette, Indiana, spun ca memorarea informatiei si repetarea acesteia ajuta la pastrarea ei pe termen lung, un bun exercitiu in acest sens fiind memorarea unor poezii. Ba mai mult, daca si scrii de mana in timp ce repeti, corelarea activitatii motorii cu activitatea creierului ajuta mult mai mult decat tastarea la computer. Acest tip de invatat dezvolta capacitatile cerebrale si ne face mai putin dependenti de computer, dar si mai inteligenti.
Citeste cat mai mult
Daca citesti un roman de Kafka sau o carte de poezie moderna si atunci creierul tau poate sa functioneze mai bine, potrivit unui studiu publicat in revista Psychological Science. Atunci cand esti expus la ceva care nu are sens in mod automat, mintea ta incearca sa gaseasca un alt tip de raspuns. Devii mai creativa si astfel creste viteza cu care creierul prelucreaza informatiile, dar si capacitatea acestuia de a gasi solutii noi.
Dintre carti, se pare ca literatura SF are cea mai mare influente asupra felului in care functioneaza creierul nostru. "Oamenii care au citit o multime de carti SF tind sa fie mai empatici si mai inteligenti decat cei care nu o fac", explica Keith Oatley, profesor de la Universitatea din Toronto.
Daca, in schimb, esti adepta cartilor de aventuri sau romantele istorice, nu trebuie sa iti faci griji, deoarece si aceste lecturi activeaza mintea, dar in mod uosr diferit, mai sune spune Keith Oatley.
Petrece mai mult timp in prezenta unor persoane inteligente
Stiati ca socializarea cu persoanele inteligente functioneaza ca o veritabila gimnastica mentala? Ei bine, Oscar Ybarra profesor de psihologie la Universitatea din Michigan spune ca "execitiile mentale din timpul interactiunilor noastre sociale pot imbunatati functionarea capacitatilor cognitive ale unei persoane". Indivizii sociabili au un nivel superior de performanta cognitiva, au o memorie mai buna si sunt capabili sa foloseasca mai bine informatiile acumulate. Tototdata este foarte important sa stabiliti contacte cu persoanele inteligente. Cu cat porti conversati mai interesante cu atat este mai bine pentru creierul tau.
Alearga
Puterea de concentrare si memoria vizuala se imbunatatesc daca alergi, spune o echipa de neurologi de la Universitatea Ulm din Germania care a studiat timp de cateva saptamani abilitatile mentale ale practicantilor de jogging. Potrivit psihologilor, activitatea fizica stimuleaza hipotalamusul, care este responsabil pentru memorie si operatiile matematice.
Dezleaga mistere
Urmareste seriale precum Lost sau CSI pentru a-ti dezvolta inteligenta. Serialele in care exista o intriga interesanta, un complot sau mai multe personaje care sufera de ambiguitate morala si nici un narator care sa te ajute sa faci conexiuni, iti mobilizeaza creierul sa adune date intr-un proces care este asemanator cu metoda stiintifica, potrivit lui Steven Johnson, autorul cartii "Tot ce este rau este bun pentru tine: cum ne ajuta cultura populara contemporana sa devenim mai inteligenti".
Consuma salvie
Oamenii de stiinta au descoperit ca salvia te poate ajuta sa devii mai inteligent. Un studiu publicat in revista Pharmacological Biochemical Behavior a relevat faptul ca salvia poate juca un rol in accelerarea functiilor creierului. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au luat o doza de extract de salvie inainte de a da un test s-au descurcat mai bine decat cei care au primit un placebo.