Iată însă alte 8 lucruri fantastice despre cel mai bun prieten al omului:
1. Câinii pot fi pur și simplu lipsiți de egoism
Comedianul american Josh Billings a descris câinii ca fiind „singurele ființe de pe Pământ, care te iubesc mai mult decât se iubesc pe sine”, iar în 2015 a fost realizat un studiu care a demonstrat dorința acestora de a ajuta pe toată lumea, fără a se gândi la beneficiile lor.
2. Nasul lor percepe cu peste 100000 mai multe mirosuri față de cel uman
Se știe că un câine poate mirosi drogurile și anumiți viruși, dar un nas canin are între 10000 și 100000 de receptori mai mult decât unul uman. Desigur, fiecare rasă diferă și fiecare câine are capacități diferite.
3. Câinii sunt primele animale domesticite
În ciuda riscurilor, primul animal pe care omul a reușit să-l domesticească n-a fost un erbivor ci o specie dispărută de lup, însă oamenii de știință n-au reușit să afle cu exactitate cum s-a petrecut fenomenul. Câinii au evoluat practic odată cu oamenii, de aici se trage și relația lor strânsă.
4. Câinii au trei pleoape
Sub cele două vizibile mai există o membrană roz, care adaugă un strat protector împotriva prafului. Dacă această membrană poate fi observată cu ușurință, este de fapt un semn că patrupedul trebuie dus urgent la veterinar, fiindcă este bolnav.
5. Un câine a salvat 40 de oameni în anii 1800
Câinii salvamont sunt foarte importanți, mai ales în Alpi, iar în anii 1800, un St. Bernard pe nume Barry „der Menschenretter” (salvatorul de oameni), a salvat aproximativ 40 de oameni pierduți sau răniți între casa lui și o mânăstire din munți, care ulterior s-a transformat în spital. El a fost scos la pensie după 12 ani de activitate și i-a fost conservat trupul, pentru a fi expus la Muzeul de Știință Naturală din Bern, acesta având și propriul monument în „Cimetière des Chiens” (Cimitirul Câinilor) din Paris.
6. Câinii au ajuns în spațiu înainte de a o face oamenii
În 1957, un câine cosmonaut pe nume Laika, adunat de pe străzile din Moscova, a devenit prima ființă vie care a ajuns pe orbita pământului, în capsula Sputnik 2. Înainte de el mai ajunseseră în spațiu, dar nu au orbitat planeta noastră, muște, șoareci și o maimuță pe nume Albert, iar oamenii au ajuns abia la 4 ani după acest câine. Din nefericire, nici o agenție spațială de la acea vreme nu știa cum să readucă rachetele la sol în siguranță, iar Laika a murit acolo sus.
7. Câinii sunt cel puțin la fel de inteligenți precum un copil mic
Comezi simple, precum „șezi”, „stai”, „rostogolește-te” au intrat în vocabularul de bază al dresorilor canini, dar conform unei cercetări efectuate în anul 2009, limbajul tipic are peste 150 de cuvinte, adică aproximativ cât înțelege și un copil de 2 ani. Conform acestui studiu, rasa border collie înțelege cele mai multe cuvinte, urmată de poodle și ciobăneștii germani. Câinii „obișnuieți” percep în jur de 165 cuvinte, iar cei „mai deștepți” ajung până la 250.
8. Câinii pot fi excesiv de loiali
Cel mai bun exemplu este Hachiko, un Akita japonez născut în anul 1923, care se grăbea să-și întâmpine stăpânul în fiecare zi la Tokyo Imperial Station, când acesta se întorcea de la muncă. Când bărbatul a murit de o hemoralgie craniană, Hachiko a continuat să meargă la stația respectivă în fiecare zi, până când a murit, după alți 10 ani. Cenușa acestuia a fost îngropată alături de stăpânul său, în cimitirul Aoyama și i s-a realizat acestuia o statuie de bronz, plus câteva filme bazate pe viața lui.
8 lucruri pe care nu le știai despre câini
Nici un alt animal nu pare să fie mai devotat oamenilor decât câinii, de aceea și sunt cele mai răspândite animale domestice.