Nu exista o curba a invatarii
Mai bine zis, daca ai trasat-o, se va duce din ce in ce mai sus. Astfel, pana in momentul in care bebelusul va face colici, vei fi deja terminata. Toata experienta de schimbat scutece de care esti asa de mandra va fi neimportanta atunci cand copilul va trece la chiloti. Rezultatul: niciodata nu vei simti ca stii ce faci. Si chiar daca primul nascut te pragateste pentru ceea ce va urma, cel de-al doilea copil este de obicei foarte diferit ca si temperament, gusturi si ritm de dezvoltare, astfel incat vei ajunge sa observi ca ceea ce crezi ca stii deja nu functioneaza in aceasta situatie.
Aspect pozitiv - este un bun exercitiu mental. Inveti foarte multe despre comportamentul uman, citesti enorm despre psihologia copilului, lucruri pe care altfel n-ai avea cum sa le afli. Plus o gramada de cunostinte despre carti si muzica, arta infasatului si cum sa pregatesti cina intr-un timp record.
Te invarti in cerc
In momentul in care ai rezolvat un lucru, apare o noua problema de care trebuie sa te ocupi. Viata unui bebelus e punctata de cateva activitati bine definite: hranit, schimbat, imbaiat si culcat. Pentru mamele obisnuite cu finalizarea de proiecte si cu diversitatea sarcinilor profesionale, miscarea in cerc a ingrijitului copilului poate duce la sentimente de frustrare si la o minte amortita. Daca ai mai mult decat un copil, cercurile incep sa se suprapuna, esti mai mult decat multitasking.
Aspect pozitiv - odata ce ai realizat ca nu mai ai control asupra lucrurilor, tocmai atunci il detii. Si apoi vei spune “ok, ma las dusa de val”.
Te simti neajutorata
Esti pregtita sa faci orice pentru ca bebelusul tau sa fie fericit si sa creasca in siguranta. Dar chiar si la locul de joaca sau acasa, circumstantele nu vor fi intotdeauna in puterea ta de control. E dureros sa vezi cum copilul tau este intaratat sau respins la locul de joaca si te intrebi daca ai fi putut sa faci ceva mai mult ca sa-l ajuti.
Aspect pozitiv - pentru ca e copilul tau, vei fi umita sa vezi cat de repede vei gasi o solutie sau cum o sa gasesti pe cineva care are aceeasi problema cu care vei putea discuta.
Nu poti sa-ti iei revansa imediat
Se va intampla sa spui si sa faci lucruri gresite. Asta este adevarul, asa se intampla in toate aspectele vietii. Dar asta se intampla mai ales atunci cand ai un copil, pentru ca iei multe decizii de moment si repercusiunile acestora contribuie la formarea psihicului sau.
Aspect pozitiv - cand iti pierzi calmul, aminteste-ti sa numeri pana la 10 inainte sa vorbesti. In plus, cateva scapari nu il vor speria pe copil. Cere-ti iertare atunci cand e cazul si treci peste, pentru ca asa va face si el.
Nu mai ai intimitate
Copiii pot invata sa fie rabdatori, sa se descurce singuri si sa inteleaga ce e intimitatea daca le fixezi unele limite. La un moment dat, vei ajunge sa incui usa de la baie sau sa spui ceva care sa-l impiedice pe cel mic sa dea buzna. Acesta va fi un pas imens mai ales cand iti vei da seama ca disponibilitatea ta permanenta nu este in avantajul copiilor.
Aspect pozitiv – buna sa dispozitie din zorii zilei si pana seara tarziu te va incarca si pe tine cu energie pozitiva, oricat de obosita sau tracasata ai fi. Va da buzna in dormitor, nepoftit, dar vei uita de toate cand ii vei auzi hohotele de ras.
Copilul va ajunge sa te insulte
Te lasi prinsa de placerea de a fi mama si desenezi o fata zambitoare de ciocolata pe clatita copilului. Este posibil sa auzi cuvinte care te ranesc: “nu asa arata o clatita”. Intr-un minut, esti cel mai minunat lucru din lume iar in urmatorul, te tavaleste in noroi. Toanele dese si contradictorii ale unui copil in crestere nu le poti prevedea, nu poti sti ce se va intampla si cand.
Aspect pozitiv - Astfel de rani verbale te vor face din ce in ce mai imuna. Daca nu este vorba despre impolitete voita, da vina pe dezvoltarea copilului si nu lua nimic personal. Copiii de doi ani sunt recunoscuti ca fiind rezistenti la schimbare pentru ca se chinuiesc sa cunoasca si sa inteleaga lumea si odata ce au lamurit un concept (“clatitele nu au fata”), este dezorientatnt pentru ei sa le inseli asteptarile.
Nu vei sti daca ai facut bine sau rau decat peste 20-30 de ani
Orice deciziei iei, de la educatie si disciplina pana la activitatile din timpul liber, va avea repercusiuni asupra viitorului copilului. Poti sa ai o idee destul de corecta despre cum merg lucrurile insa nu vei sti ce persoana ai creat decat la momentul maturitatii sale.
Aspect pozitiv - acesta este misterul minunat de a fi parinte. Mult timp, multi bani, speranta si dragoste pentru o fiinta asa mica - dar nu exista un alt mod mai bun de a folosi toate aceste resurse.