Am făcut special pentru tine o colecție de metode alternative, care te vor ajuta să scapi de dăunători fără a-ți face rău ție, animalelor tale de companie sau mediului înconjurător.
1. Spray cu uleiuri esențiale
Deși durează mai mult până îi fac efectul, aceste spray-uri naturale îndepărtează țânțarii, furnicile și alte insecte. Ceea ce trebuie să faci este să reaplici spray-ul în fiecare oră și să aibă o concentrație de cel puțin 10% și cel mult 50%, iar cele mai eficiente uleiuri esențiale sunt cel de mentă, lămâie și eucalipt.
2. Arderea anumitor plante
Drumeții aprind adesea focuri de tabără nu numai pentru a găti ci și pentru a speria animalele și a ține la distanță insectele, dar acasă poți arde câteva frunze de eucalipt într-o castron de teracotă, iar fumul acestuia va îndepărta insectele.
3. Un vrej de roșii
Frunzele de roșii conțin o substanță ce ține la distanță țânțarii și căpușele, de aceea e bine să ai în casă propriul vrej de roșii, deci cu tot cu frunze, pentru a-ți menține sănătatea și a nu face rău mediului înconjurător încercând să omori dăunătorii.
4. Spray cu chilli, usturoi și apă cu săpun
Spray-ul picant va ține la distanță gândacii, dar trebuie să fii atentă să nu-l aplici pe nimic comestibil, apoi să eviți contactul cu mâinile, ochii și nasul.
5. Mănâncă usturoi sau fă un spray pentru plante
Cercetătorii au efectuat un experiment pe soldații de la o unitate militară din Suedia și astfel s-a descoperit că cei care consumau mai mult usturoi erau mai puțin ciupiți de țânțari, purici și căpușe decât restul. Usturoiul poate fi făcut și sub formă de spray pentru îndepărtarea puricilor de plante.
6. Ia-ți un animal de companie
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a opri invadarea casei tale de insecte este să-ți iei un animal de companie, de care să ai grijă, pentru a nu provoca vreun focar de infecție. În acest sens, predatori naturali foarte buni sunt pisicile.
7. Înlocuiește becurile cu LED-uri
Un studiu realizat în anul 2016 a ajuns la concluzia că deși toate luminile atrag insecte, LED-urile au potențialul de a reduce numărul de vizitatori nedoriți. Așa că dacă ai neapărată nevoie de o lumină aprinsă în timpul nopții, mai bine optează pentru un LED.
8. Plante pe post de barieră
Dacă ai un balcon sau spațiu destinat plantelor, trebuie să te gândești la achiziționarea unei tufe de mentă sau levănțică, deoarece mirosul acestora, deși plăcut pentru oameni, este insuportabil pentru insecte.
8 moduri naturale de a combate insectele
Chimicalele par soluția ideală împotriva insectelor, deoarece își fac rapid efectul, însă pe termen lung, acestea sunt dăunătoare planetei noastre și în plus, substanțele din spray-urile anti țânțari, de exemplu, provoacă distrugerea celulelor din creier.