Activitatea fizica este recomandata, insa trebuie sa stii ca sunt numerosi alti factori care influenteaza procesul de slabire. Asa ca daca exercitiile fizice nu sunt eficiente atunci poate ca trebuie sa iei in calcul unul dintre urmatoarele opt posibile cauze.
1. Nu te straduiesti suficient de tare
Daca obisnuiesti sa faci constant exercitii fizice de cateva saptamani, luni sau chiar ani, atunci poate ca este momentul potrivit de a mari intensitatea exercitiilor si sa incerci sa iti depasesti limitele. Pe masura ce lucrezi tot mai mult corpul tau se adapteaza si se obisnuieste cu exercitiile. Astfel daca la un moment dat 30 de minute erau dificile si te solicitau, dupa trei luni cu siguranta nu va mai fi la fel, pentru ca deja te vei fi obisnuit si nu vei mai avea aceleasi rezultate. Mai mult, daca dupa atat timp inca nu cresti intensitatea antrenamentelor, exercitiile devin ineficiente si arzi tot mai putine calorii, deoarece corpul tau face in continuare acelasi lucru.
Pentru ca exercitiile fizice sa aiba rezultate vizibile trebuie intotdeauna sa te autodepasesti, sa iesi din zona de confort si sa te soliciti tot mai mult. Iar daca maresti intensitatea si durata antrenamentelor trebuie sa si variezi exercitiile. Nu uita, cand vine vorba de intretinerea fizica, schimbarea este benefica.
2. Te straduiesti mult prea mult
Sfatul nostru de a lucra in fiecare zi tot mai mult nu trebuie sa te aduca in cealalta extrema. Da, poti lucra mult prea mult, lucru care poate sa iti dauneze. Daca obisnuiesti sa mergi zilnic la sala si nu iti iei nici macar o zi libera, ar trebui sa te gandesti sa o iei mai usor, pentru ca in acest fel poti sa iti distrugi musculatura. Daca te simti obosita, resimti dureri, ai dureri de cap si suferi de insomnie, simptome care iti taie tot elanul si nu te simti suficient de motivate pentru a-ti duce la bun sfarsit exercitiile. atunci poate fi vorba de un exces. Incearca sa iti iei o zi sau doua zile libere, fara antrenamente. Poate ca iti va fi dificil, dar gandeste-te ca trebuie sa ii acorzi corpului tau timpul suficient pentru a se reface.
3. Nu ti-ai modificat dieta
Exercitiile fizice sunt bune, nu le poti contesta eficienta, insa daca nu iti asiguri o dieta nutritiva cu un aport corespunzator de calorii care sa iti suporte solicitatea fizica, atunci antrenamentele pot fi ineficiente. Un regim alimentar iti confera combustibilul necesar pentru alimentarea corpului pentru a face fata exercitiilor. Trebuie doar sa fii atenta sa nu mananci prea mult, care poate duce la luarea in greutate, si pe de ceaalta parte, daca mananci prea putin, risti sa nu ai energia suficienta in cadrul antrenamentelor. Trebuie sa gasesti calea de mijloc.
Daca mananci prea mult, incepe sa acorzi o mare atentie aportului caloric al alimentelor pe care obisnuiesti sa le consumi. Daca aportul de calorii este unul ridicat atunci alege versiunile sarace in calorii ale alimentelor si zilnic scade cate putin din aportul caloric.
Pe de cealalta parte, daca nu mananci suficient de mult, trebuie sa optezi tocmai pentru acele alimente cu o cantitate mai mare de calorii.
4. Faci numai exercitii cardio
Exercitiile cardio sunt considerate a fi unele dintre cele mai eficiente si ard o cantitate ridicata de calorii. Dar un antrenament corespunzator trebuie sa cuprinda exercitii cardio, de flexibilitate si de forta. Asa ca daca faci doar exercitii cardio vei arde multe calorii insa corpul tau nu va resimti aceste schimbari, nu se va forma masa musculara.
In cadrul antrenamentelor opteaza si pentru exercitiile cu greutati si cele de rezistenta, care tonifica masa musculara.
5. Iti recompensezi eforturile cu mancare
Ai fost astazi la sala si ai facut cu 10 exercitii in plus? Te duci apoi multumita acasa si te recompensezi cu un desert sau o pizza? Nu trebuie sa te simti vinovata, toate o facem, dar nu inseamna ca si este bine. Vezi cate calorii au alimentele pe care le mananci si compara cu numarul de calorii pe care il arzi in timpul antrenamentelor. Alergatul pe o distanta de arde doar 300 de calorii, care nu este tocmai echivalentul aportului caloric pe care il depui mancand o prajitura cu ciocolata de exemplu. Concentreaza-te mai bine asupra beneficiilor exercitiilor.
6. Faci prea multe deodata
Din pacate rezultatele nu se vad peste noapte si este nevoie de multa munca, constanta si tot la fel de multa rabdare pentru a te bucura de efecte de lunga durata. Insa, cate dintre noi nu merg la sala visand la un corp slab si sperand ca in doua saptamani il vom si avea? Multe dintre noi. Dar trebuie sa ai rabdare. Mersul la sala inseamna schimbarea unui stil de viata nesanatos, o schimbare care pe termen lung iti aduce beneficii. De aceea nu trebuie sa te duci la sala si sa tragi de fiare, sa faci exercitii dificile si sa te epuizezi. Trebuie sa incepi cu exercitii usoare si treptat sa cresti intensitatea, asta te va feri de eventualele accidente dar in acelasi timp, ii va conferi corpului tau timpul necesar de a se adapta schimbarilor si iti va intra in reflex, conferindu-ti un nou stil de viata.
7. Inlocuiesti somnul cu exercitiile fizice
Ritmul alert din fiecare zi te obliga de cele mai multe ori sa renunti la somnul pana mai tarziu pentru a reusi sa duci la bun sfarsit toate sarcinile din timpul zilei. Fie ca mergi la sala dimineata sau seara dupa serviciu timpul acordat odihnei este tot mai redus, ceea ce iti influenteaza puternic pierderea in greutate. Acest lucru se poate intampla pentru ca in timpul somnului sunt eliberati hormoni care pot controla poftele. Mai mult, noptile pierdute iti distrag atentia de la exercitii si esti prea obosita sa iti faci tot ce ti-ai propus. Nu uita, somnul este mai important chiar si decat exercitiile. Asa ca daca ai un program incarcat scurteaza-ti orele de mers la sala, sau mergi doar de 2 ori pe saptamana in loc de 3 sau 4, cat ai fi mers in mod normal.
8. Stai toata ziua
Mergi la sala in mod frecvent, faci exercitii, insa ce faci in restul timpului? Pentru ca si ceea ce faci in restul zilei conteaza la fel de mult. Daca dupa antrenament mergi la birou si stai pe scaun toata ziua, dupa care te duci acasa si zaci pe canapea in fata televizorului, s-ar putea ca tot efortul depus pentru exercitii sa fi fost in zadar.
Dincolo de mersul la sala, incearca sa adopti un ritm de viata activ si in momentele cand nu esti la sala. Fa o scurta plimbare dupa masa, evita sa te asezi daca nu este necesar, urca pe scari in loc sa mergi cu liftului sau parcheaza-ti masina mai departe de casa. Sunt mici trucuri care te obliga sa faci miscare chiar si atunci cand nu faci exercitii.