Când faci sport, folosești energie înmagazinată în mușchi, denumită glicogen și este important să o înlocuiești prin consumul de carbohidrați, ca să te asiguri că mușchii tăi funcționează corespunzător, deoarece când lucrezi cu greutăți le produci acestora micro rupturi. De aceea se recomandă și consumul de proteine, pentru a putea crește și repara masa musculară. În acest sens, masa ta de după antrenament trebuie să se concentreze în jurul carbohidraților și a proteinelor, fiind săracă în grăsimi, deoarece grăsimea încetinește digestia.
Cu toate acestea, nu are nici un rost să mănânci mâncare veche imediat după sport, deoarece aceasta poate face de fapt mai mult rău decât bine, așa că iată o listă cu 8 obiceiuri alimentare pe care să le eviți după ce faci sport:
1. Shake-uri dulci
Un smoothie proteic este preferatul multor sportivi, deoarece hrănește rapid organismul după un antrenament intens cu greutăți, dar unele pudre proteice sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional. Ferește-te de cele care conțin mult zahăr și de shake-urile îndulcite, care conțin chimicale și steroizi.
2. Batoane proteice
Deși unele batoane proteice sunt ușor de cumpărat când ești pe drum, se mănâncă rapid și se digeră ușor, evită-le pe cele ultra procesate, cu o listă de ingrediente foarte mare. Regula de aur este că dacă tu nu recunoști un ingredient, nici corpul tău nu o va face. Antrenorii personali sugerează să eviți batoanele care conțin îndulcitori artificiali, precum aspartanul, zahăr rafinat sau niveluri ridicate de zaharoză. O variantă mai bună ar fi o banană sau o mână de fructe de pădure cu nuci.
3. Mese sărace în carbohidrați
Deși proteinele sunt recunoscute ca fiind esențiale în mesele post-antrenament, carbohidrații reprezintă o parte esențială a recuperării, deoarece organismul se hrănește din rezervele de glicogen în timpul antrenamentului și acestea trebuie refăcute cumva. În acest sens, puțini sunt cei care realizează că fructele precum bananele, kiwi-ul, căpșunile și afinele, sunt o sursă foarte bună de carbohidrați. Însă în lipsa acestora mai poți opta pentru cereale integrale, fructe și legume proaspete, în locul carbohidraților rafinați precum pâinea albă, pastele și produsele realizate din făină albă.
4. Băuturile dedicate sportivilor
Acestea sunt recomandate mai mult în timpul antrenamentelor și nu în fiecare zi. Dacă nu ești un atlet profesionist care aleargă la maraton, ele trebuie evitate, deoarece conțin mult zahăr, îndulcitori artificiali și chimicale. Deși sunt comercializate ca fiind soluția optimă pentru rehidratare, băuturile precum apa filtrată, apa de cocos sau smoothie-urile proteice sănătoase sunt mult mai bune, deoarece nu conțin siropuri care să-ți crească instantaneu nivelul energiei și al glucozei din sânge.
5. Alimente procesate, sărate
Este ceva normal să poftești la alimente sărate după antrenament, deoarece prin transpirație pierzi apă și potasiu, dar în loc de chipsuri este mai bine te îndrepți către o banană.
6. Alimente prăjite
Specialiștii recomandă evitarea alimentelor prăjite, deoarece își aduc prea puține beneficii și adesea conțin grăsimi trans, iar cantitatea ridicată de grăsimi îți încetinește digestia și te lasă cu un sentiment de sațietate și senzația de epuizare. Este important de ținut minte că sportul pune în funcțiune organismul, pe care trebuie să-l hrănești apoi cu micro-nutrienți, deci în loc de alimente prăjite, alege unele preparate la abur, precum o porție de pui sau pește, cu garnitură de orez sălbatic, cartofi dulci sau legume la cuptor, ca să ai energie pentru mai mult timp.
7. Cofeină
Cafeaua îți dă într-adevăr un imbold de energie înainte de un antrenament și îți îmbunătățește performanțele, dar trebuie evitată imediat după un antrenament, deoarece este o băutură care deshidratează, așa că mai bine optezi pentru apă plată. De asemenea, cofeina ridică nivelul cortisolului, hormonul stresului, care în exces cauzează apariția inflamațiilor în țesuturile cardiovasculare și dezechilibru hormonal.
8. Evitarea mâncării
Deși după un antrenament corespunzător s-ar putea să nu-ți fie foame întotdeauna de o masă completă, specialiștii îți recomandă să te hrănești, fiind perioada ideală, în care corpul tău se reface, deci asigură-te că ai măcar o gustare în geanta de antrenament.