Durerea de spate este motivul cu numarul 5 in topul celor mai des intalnite motive de spitalizare, si a treia cauza in ceea ce priveste cele mai frecvente interventii chirurgicale. Asa ca nu este de mirare ca 56% dintre oameni spun ca durerile de spate si simptomele care le insotesc le perturba rutinele de zi cu zi, inclusiv somnul si partidele de sex.
Durerile de spate la femei: Cele mai frecvente cauze si simptome
Exista mai multe cauze posibile ale durerii de spate, ceea ce inseamna ca sunt si multe solutii non-invazive. Iata mai jos un top al celor mai frecvente greseli care pot fi cauza durerilor ale de spate:
1. Ai un drum lung pana la serviciu si inapoi.
Daca te cocosezi deasupra volanului, aceasta pozitie poate sa contracte muschii si iti poate determina umerii sa stea intr-o pozitie nefireasca, sa se aplece. O postura ce arata tasarea coloanei te poate seca de energie si te poate face sa arati de parca ai avea o greutate mai mare, ca sa nu mai vorbim de faptul ca provoaca probleme la nivelul gatului si spatelui.
Durerea de spate este unul dintre principalii factori de care se plang pacientii, asa ca cel mai bun sfat ar fi sa te gandesti in primul rand la postura pe care o ai atunci cand conduci masina. Spune-mi cat faci pana la birou ca sa-ti spun cat de fericita esti!
2. Esti tot timpul asezata la birou.
Stiai ca faptul ca stai jos pune cu 40% mai multa presiune pe coloana ta vertebrala decat atunci cand stai in picioare? Dar sa fim sinceri: mentinerea posturii corecte este probabil ultimul lucru la care te gandesti atunci cand lucrezi sub presiunea timpului. Iar intr-o zi plina de activitati, sarcini, rapoarte si deadline-uri, pauzele regulate in care sa faci putin stretching (sa iti intinzi muschii) nu par o modalitate inteleapta de a-ti petrece timpul.
Dar daca sari peste aceste obiceiuri, nu faci decat sa ii provoci o suferinta si mai mare spatelui tau. Asta deoarece muschii spatelui vor fi mai slabiti daca nu ii folosesti in timp. Iar articulatiile inactive isi pierd gradul de lubrifiere si imbatranesc mult mai repede.
3. Nu te relaxezi suficient.
Nu e totul doar in capul tau - stresul cronic sau acut poate declansa in mod direct dureri de spate, spun speciaistii. Atunci cand esti in situatii stresante, intregul tau corp se contracta, inclusiv muschii din zona spatelui si gatului. Dar muschii care se contracta trebuie, in cele din urma, sa se si relaxeze. Daca esti stresata tot timpul, iar acesti muschi stau incordati si sunt intariti, acest lucru poate provoca in cele din urma o durere mare.
4. Sari peste antrenamentele de la sala.
Este important sa faci miscare (si sa iti pui muschii in miscare) pentru a atenua durerile si pentru a rezolva rapid durerile de spate. Cercetarile arata ca 40% dintre oameni devin mai putin activi dupa ce ii loveste durerea de spate - o strategie care are o mare probabilitate de a intarzia procesul de vindecare sau chiar inrautateste durerile de spate.
5. Salteaua ta este foarte veche.
Nu iti amintesti ultima oara cand ti-ai inlocuit salteaua de dormit? Atunci spatele tau s-ar putea sa aiba probleme. O saltea buna dureaza 9-10 ani, potrivit National Sleep Foundation, dar mai bine iei in considerare sfatul de a-ti inlocui salteaua la fiecare 5 sau 7 ani daca nu dormi bine sau daca spatele tau iti da semnale de alarma. Un studiu de la Universitatea de Stat din Oklahoma a aratat ca cei mai multi oameni care si-au schimbat salteaua si au ales una mai noua dupa 5 ani au dormit semnificativ mai bine si au avut mai putine dureri de spate.
6. Nu faci yoga.
Prin imbunatatirea circulatiei sangelui si prin scaderea stresului, aproape orice forma de exercitii fizice contribuie la recuperarea dupa dureri de spate severe. Dar yoga ar putea fi cea mai buna solutie pentru tine. Cercetatorii de la Universitatea din Washington spun ca yoga amelioreaza durerile de spate mai repede decat exercitiile fizice conventionale.
Intr-un studiu diferit de cel mentionat mai sus, 101 pacienti au fost repartizati intamplator in unul din trei grupuri distincte. Iar pacientii din primul grup au facut ore de yoga saptamanale si au practicat si acasa. Dupa 3 luni, acesti oameni au avut o mai buna functionare a muschilor la nivelul spatelui, comparativ cu pacientii care au facut exercitii fizice dezvoltate de un terapeut si cei care au primit o carte cu informatii despre ingrijirea spatelui la ei acasa.
7. Esti dependenta de abdomene.
Exercitiile pentru un abdomen tonifiat pot provoca de fapt mai multe dureri de spate decat ar putea preveni, potrivit specialistilor. Cu totii am auzit tot timpul ca un trunchi puternic iti protejeaza spatele, lucru care este adevarat. Dar abdomenele, acele exercitii pe care le faci pentru intarirea musculaturii abdominale, nu lucreaza acei muschi care iti stabilizeaza spatele.
De fapt, aceste exercitii pot contribui la aparitia durerii, provocand ceea ce specialistii numesc un dezechilibru al trunchiului corpului tau, "o afectiune de compresie excesiva care are drept rezultat curbarea coloanei vertebrale in forma literei C".
8. Nu ai o alimentatie buna.
Cercetarile arata ca obiceiurile alimentare care sunt bune pentru inima, greutatea si glicemia ta sunt, in aceeasi masura, benefice si pentru spatele tau. Cercetarile finlandeze au aratat ca persoanele care sufera de dureri de spate au fost mai predispuse la alte afectiuni - cum ar fi arterele infundate la nivelul coloanei vertebrale - comparativ cu subiectii sanatosi din grupul de control.
O circulatie a sangelui sanatoasa aduce nutrienti la nivelul coloanei vertebrale si elimina toxinele. Iar daca acest lucru nu se intampla, poate aparea inflamarea, iar substantele chimice inflamatorii din spate pot determina nervii din coloana sa trimita semnale de durere catre creier. Sursa.
Citeste si: Elimina sarcina din ecuatie - Iata ce determina absenta menstruatiei
Durerile de spate - Cum le poti trata fara operatie
Remedii naturale pentru durerile de spate