Iata o lista a organelor de care ne putem lipsi in prezent
Apendice
Acest organ este de fapt o prelungire a tubului intestinal al carui principal scop era inainte acela de a stimula digestia. Era necesar atunci cand omul a inceput sa consume tot mai multe legume si dieta consta in mare parte din plante.
In prezent, apendicele a devenit inutil si se poate infecta usor necesitand interventie chirurgicala.
Vezica biliara
Una dintre cele mai frecvente operatii este cea de vezica biliara, un organ care are rolul de rezervor temporar al bilei. Poate declansa insa litiaza biliara si face ca pacientul sa nu mai poata manca fara sa vomite si in acest caz trebuie operata.
Sinusurile
Nici medicii nu cunosc tocmai multe lucruri despre aceste parti ale corpului. Unii sunt de parere ca sinusurile au rolul de a izola ochii, in timp ce altii cred ca de fapt influenteaza tonalitatea vocii.
Daca scopul lor nu este tocmai bine stabilit, cert este ca ne fac multe neplaceri, pot cauza dureri de cap si in special infectii.
Polipi
Polipii sunt mase de tesut limfoid si sunt situate in spatele nasului. Fac parte din sistemul imunitar si au rolul de a bloca virusurile. Nu fac insa decat sa blocheze bacteria inhalata, iar pe masura ce cresti, polipii scad in dimensiune si asta ii face inutili.
Amigdale
Si aceste organe se dovedesc a fi inutile si pot cauza multe probleme de sanatate. Sunt tesuturi limfoide care sunt predispuse la infectie, situatie in care ajung sa se umfle, cauzand mari dureri. Solutia o reprezinta interventia chirurgicala.
Coccis
Este acel os triunghiular situat la capatul coloanei vertebrale si este o ramasita a cozii, fiind utila in special mamiferelor.
Nu este insa complet inutil pentru ca de el sunt atasate unele ligamente, tendoane si muschi.
Maseaua de minte
Acesti dinti erau utili atunci cand dieta oamenilor consta in principiu din carne si permitea mestecarea buna a mancarii. Acum, multor persoane nici nu le mai cresc, iar cei care le au aleg sa le scoata pentru ca exista riscul frecvent sa nu creasca corect, cauzand mari dureri. In acest caz, trebuie extrase.
"Pielea de gaina"
Stii cu siguranta senzatia in care te trece parca un fior si tot parul ti se ridica. Asta se datoreaza unor fibre musculare mici care sunt atasate fiecarui folicul de par. Majoritatea mamiferelor, inclusiv omul, au aceste fibre, fara sa aiba in sa un scop propriu zis. Sunt intr-adevar de ajutor animalelor pentru ca ofera un strat de protectie.