Iată 8 fapte farmaceutice care acum par ciudate, dar care de-a lungul timpului au dus la inovații tehnologice.
1. Patrolatum-ul este atât agent de curățare cât și laxativ
Vaselina, cunoscută și sub numele de petrolatum, a fost inventată de Robert Augustus Chesebrough și prima oară a fost folosită pe post de laxativ și agent de curățare, iar mai târziu, în urma rezultatelor bune avute în medicină, Chesebrough a recomandat administrarea unei lingurițe de vaselină pe zi, în fiecare dimineață. Chimistul și-a urmat propriul sfat și a trăit până la vârsta de 96 ani.
2. Eczema și căderea părului erau tratate cu ketchup
Între 1820-1830 ketchup-ul era folosit pe post de remediu pentru chelie, eczeme și probleme de stomac. De fapt, licopenul, un carotenoid găsit în roșii, este foarte util pentur sănătate și nivelul acestui pigment e mai mare în ketchup. Între timp, chimiștii au învățat să izoleze licopenul, pentru a nu mai folosi ketchup.
3. Obecalp este un medicament pentru copii
Dacă sunt copii care se simt obosiți, unii medici prescriu Obecalp, în care componentul de bază este zahărul, iar denumirea este doar Placebo scris invers. Acest medicament a fost inventat de medicul australian Michael Axtens și la început era folosit pentru a trata oamenii pseudo-bolnavi din California.
4. Și în Rusia a existat un medicament Placebo
Picăturile Baronului Vrevsky erau folosite pentru a trata anxietatea și inventatorii susțineau că erau medicamentul placebo pentru orice afecțiune. Mai târziu, doctorii au studiat aceste picături și au descoperit că erau făcute din apa râului Neva.
5. Leacul verde minune există doar în fostele state sovietice
Minunatul verde, cunoscut și ca Zelenka, este folosit ca remediu în fostele state ale Uniunii Sovietice și tratează tăieturi, zgârieturi și iritații, pentru că are proprietăți antiseptice. Alte remedii sovietice sunt corvalol și validolum.
6. Coco-cola și Dr. Pepper pe post de medicament
Farmacistul John Pemberton a luptat în Războiul Civil din America și la sfârșit a decis să creeze ceva care să trateze anxietatea și să-i aducă succesul. Astfel au luat naștere fântânile de suc din farmacii. Amestecul de sifon cu suc a fost atât de apreciat încât farmaciile au început să-l vândă ca remediu și astfel a luat naștere Coca-Cola. Un alt specialist, Charles Alderton, a inventat Dr. Pepper în 1885, pentru că îi plăcea cum miroase în farmacie a diverse siropuri fructate și a vrut să creeze o băutură care să reziste.
7. Efecte ciudate ale medicamentelor
Un bărbat a dat în judecată comapnia farmaceutică britanică GlaxoSmithKline, deoarece susține că medicamentul pe care-l lua ca să trateze Parkinson-ul i-a dat dependență de jocurile de noroc.
Mefloquina tratează malaria, dar poate provoca halucinații și chiar dorința acută de sinucidere.
Adormitul la volan și alte probleme cu somul apar după administrarea de zolpidem.
Oamenii care au luat clomipramină au avut orgasme în timp ce căscau.
8. Lucruri interesante despre anticoncepționale
La începutul anilor 1930, australianul Ludwig Haberlandt a sugerat folosirea contracepției hormonale, iar ca principală sursă fiind animalele. Mai târziu, cercetătorii au produs un hormon sintetic denumit sugestiv progesteron artificial. O singură pastilă conține de atunci conținea același număr de hormoni ca un întreg pachet de acum, ceea ce reprezenta un stres suplimentar pentru sistemul endocrin.
8 practici din farmacie, care pun la îndoială modul în care tratăm problemele medicale
Chiar și unii filosofi antici susțineau că anumite medicamente sunt mai periculoase decât boala în sine, dar greșelile umane sunt inevitabile când vine vorba despre invenții.