Primavara a venit demult, acum suntem practic la doi pasi de vara, iar sezonul de gradinarit a sosit si el. Dar chiar daca esti nerabdatoare sa sapi adanc in gradina ta, daca sapi adanc si in portofelul tau vei vedea ca asta nu intra in bugetul tau.
In loc sa privesti cu jind pe fereastra la gradina care ar putea fi chiar in fata ta, descopera cum sa te ocupi de gradinarit cu un buget bine stabilit, de la achizitionarea plantelor si semintelor si pana la a creste plante din vlastari.
1. Planteaza seminte si rasaduri.
Desi este nevoie de un strop de rabdare in plus din partea ta, plantarea unei gradini cu seminte sau rasadurii iti va oferi plante mai bine stabilite in pamant, cu radacini puternice. Incearca Zinnia si galbenele daca vrei niste flori sau plante care se inmultesc si cresc repede.
2. Cumpara plante care cresc si se inmultesc aproape singure.
Daca pana acum gradina ta necesita niste plante pe care trebuia sa le replantezi in fiecare an si sa sapi gauri peste tot, implicandu-te in aceasta treaba "murdara", incearca plante perene care au seminte si se inmultesc singure, de la sine, precum macii de California si tuberoze.
3. Primavara planteaza plante ce iti dau fructe.
Fructele de padure si plantele mici fructifere sau alti arbusti de acest tip te ajuta daca vrei sa fii constiincioasa cu bugetul tau, spun specialistii in horticultura. Aceste tipuri de plante sunt usor de intretinut si in termen de un an sau doi, te vor salva si cu cheltuielile pe care le aveai cu produsele alimentare, deoarece vor produce cu usurinta cantitati de fructe care depasesc cu usurinta pretul lor initial de achizitie.
4. Alege plante care pot fi impartite, divizate.
In ciuda nevoii tale de a-ti rasfata gradina, extinderea planurilor pe care ti le faci in materie de gradinarit in fiecare an te poate ajuta sa economisesti bani daca cumperi plante pe care le poti diviza, le poti imparti in mai multe cuiburi si le poti replanta an dupa an, cum ar fi irisul si iarba/gazonul.
5. Alege vegetatie care are nevoie de putina apa.
Vei economisi foarte mult la factura de apa atunci cand vei planta flori sau arbusti care au nevoie de putina apa - spre exemplu, lavanda.
6. Incearca sa reproduci plantele din vlastari si crengute.
Cauta plante, garduri vii si copaci care pot fi cu usurinta crescuti de la cativa vlastari si mici crengute - de exemplu radacinoasele precum cartofii dulci.
7. Cauta pastai sau seminte de plante ori flori.
In jurul casei, prin cartier sau in parcul local, cauta pastai sau seminte uscate de flori - vei vedea ca nu va fi nevoie sa intri in bugetul alocat pentru gradinarit; plumeria - o planta frumos mirositoare - este un candidat bun in acest caz.
8. Cumpara la vrac.
Ca orice alt lucru, sa cumperi o cantitate mai mare de lucruri pentru gradina ta iti poate salva bugetul si te ajuta sa economisesti bani, pe termen lung. De asemenea, acest lucru iti ofera posibilitatea de a negocia asupra pretului sau poti sa profiti de reduceri si de tot felul de oferte de la magazinele cu articole de gradinarit. De la seminte, la plante sau ghivece, ia-ti prietenii si cumpara cantitati mai mari pentru a face economie. Sursa.
Citeste si: FOTO: Cel mai ciudat scaun de gradina
Idei simple pentru pasionatii de gradinarit
"Casa viitorului" face orice film SF sa para penibil
Cum sa iti decorezi casa ca un milionar
Mobilier de timp liber 3 in 1: masa, gratar si zona pentru foc