Adopta o serie de reguli care sa iti permita sa te protejezi de influenta nefasta a ideilor preconcepute, a regretelor care te impovareaza fara sa-ti dai seama si de temerile care te impiedica sa iti traiesti viata la potential maxim.
1. Fii sceptica!
Pune la indoiala absolut tot si mai ales pe tine. Nu te agata de o idee sau alta, nu ramane fidela unor principii daca nu au un fundament solid, nu crede fara sa pui intrebari. Nimic nu e batut in cuie, asa ca nu te teme sa te arati sceptica. Invata sa iti analizezi emotiile, impulsurile si sa observi de ce actionezi intr-un fel sau altul. Afla daca iti este de folos sa faci asa sau daca ar trebui sa iti revizuiesti comportamentul. Cauta intotdeauna adevarul si incearca sa te ghidezi pe cat posibil in functie de el. Nu-ti fie frica sa parasesti o tabara care nu iti mai este de folos sau care sustine principii care iti dauneaza.
2. Exprima-te sincer
Invata sa nu te mai ghidezi dupa principiul “una spun si alta gandesc”. Daca te trezesti gandind altceva decat ai impartasit celorlalti, analizeaza de ce apar astfel de ganduri si incearca pe cat posibil ca aceste doua planuri sa coincida. E drept ca nu poti fi sincera 100%, daca asta inseamna sa dezvalui detalii care nu intereseaza pe nimeni si care te pun intr-o lumina nefavorabila.
3. Invata sa iti pese
Compasiunea este esentiala si nu implica neaparat o relatie speciala, vreun angajament intre doua persoane. Poti sa empatizezi fara sa te simti obligata sau legata de persoana respectiva. Invata sa iti pese mai mult atat de tine, cat si de cei din jur, chiar daca este vorba de oameni din afara cercului de prieteni apropiati.
4. Judeca oamenii in functie de comportamentul lor
Evita critici bazate pe rasa, gen, orientare sexuala, nivel de inteligenta, talent, religie, nationalitate sau statut social. Incearca sa faci acelasi lucru si pentru tine, adica nu te mai gandi ca ai fi facut mai multe daca te nasteai in alta tara, daca erai barbat sau daca erai ceva mai inalta, mai slaba sau mai talentata.
5. Esti singura responsabila pentru ceea ce faci si ceea ce simti
Inceteaza sa mai arunci pisica in gradina altuia cand stii clar ca numai tu puteai influenta intr-un fel sau altul situatia si nu te mai simti vinovata pentru ceea ce fac sau simt ceilalti.
6. Teme-te de esec...
... dar nu-l lasa sa te sperie si sa te opreasca din ceea ce faci. Daca ajungi sa fugi sau sa te ascunzi, nu faci decat sa inrautatesti situatia. Nu incerca sa “rezolvi” aceste temeri, pentru ca nu vei reusi, ci te vei simti si mai rau. Nu poti sa planifici sa nu iti fie frica. E normal sa te temi de esec, asa ca ia frica drept factor pozitiv si foloseste-o pentru a fi mai motivata sa mergi inainte si nu ca scuza pentru a da bir cu fugitii.
La fel se intampla si cu nesiguranta, dubiile si greselile. Sunt momente firesti in viata unui om. Foloseste-le ca motivatie pentru a deveni mai buna in ceea ce faci.
7. Fii recunoscatoare
Invata sa vezi partea buna a lucrurilor. De regula, suntem inclinati sa observam ce nu avem, ce ne lipseste, ce e in neregula. Pentru ca viata ta sa ia o turnura pozitiva, trebuie sa stii sa multumesti pentru ceea ce exista deja si vei primi mai mult. Multumeste-le celor dragi ca sunt alaturi de tine tot timpul, spune-le prietenilor ce apreciezi la ei, fara un motiv anume. Cand ceva merge prost, gandeste-te ca se putea si mai rau si analizeaza daca nu cumva ai fost norocoasa ca s-a intamplat asa si nu altfel!
8. Nu lua lucrurile prea in serios!
Nimic in viata nu este atat de grav pe cat pare la prima vedere. Daca un bolnav de cancer poate sa aiba taria sa faca glume referitor la situatia lui, atunci tu de ce nu ai putea sa razi de gafa pe care tocmai ai facut-o la locul de munca? Invata sa inveti din greseli si sa mergi mai departe. Relaxeaza-te si ia-le pe toate asa cum vin. Vezi ce poti rezolva, iar pentru situatiile pe care nu le poti influenta, reciteste punctul 7!
Citeste si:
Descurajata? 15 sfaturi care te ajuta sa mergi mai departe!