Acestea sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii când cumpără medicamente și le depozitează în casă.
1. Păstrearea medicamentelor în frigider în mod inadecvat
Unele medicamente trebuie păstrate la temperatură scăzută și frigiderul este cel mai bun loc pentru ele, dar ușa acestuia nu e opțiunea perfectă, deoarece acolo temperatura variază foarte mult în funcție de cât de des vrei să iei ceva din frigider, deci e mai bine să păstrezi medicamentele pe un raft. Pentru a le proteja de fluctuațiile de temperatură și umiditate, cel mai bine e să le pui mai întâi într-un container acoperit, care poate fi o caserolă de plastic cu capac, și să nu le lași prea aproape de peretele din spate al frigiderului, deoarece lichidele pot îngheța acolo, ceea ce dăunează conținutului.
2. Arunci ambalajul cu prospectul
Chiar dacă citești de fiecare dată prospectul medicamentelor pe care le cumperi, este posibil ca pe durata tratamentului sau mai ales dacă este vorba despre ceva ce iei doar ocazional, să vrei să recitești anumite informații, cum ar fi cele despre dozaj sau efecte adverse. Într-adevăr, pe cele mai multe folii de medicamente poți găsi data de expirare, dar alte informații importante dispar odată cu aruncarea ambalajului original. În acest sens, prospectul te ajută să te decizi dacă ai într-adevăr nevoie de acel medicament, iar cutia ferește medicamentul de lumină.
3. Uiți data de expirare
De obicei, data de expirare este calculată pentru produsul sigilat și dacă pachetul este deja deschis, informațiile despre valabilitate se regăsesc pe prospect. De exemplu, o sticluță de picături de ochi poate avea termenul de expirare de un an, dar după ce o deschizi, este indicat să o folosești doar timp de cel mult o lună, pentru că după această perioadă încep să se înmulțească bacteriile.
4. Ții medicamentele unde pot ajunge și copiii sau unde bate lumina
Medicamentele nu trebuie ținute în locuri unde bate direct lumina, cum ar fi pe masă, deoarece își pierd eficacitatea. În plus, dacă le ții pe masă sau pe noptieră, copiii mici le pot confunda cu dulciuri. Cel mai bine ar fi să le ții într-un container special, pe care să-l pui undeva unde cei mici nu pot ajunge.
5. Arunci medicamentele în mod greșit
Cel mai bun mod de a scăpa de medicamente fără a produce daune mediului înconjurător este să le duci la cea mai apropiată farmacie, unde se întocmește un proces verbal de predare sau dacă acestea sunt încă în termenul de garanție dar tu nu le mai folosșeti, poți găsi o clinică sau o persoană care să aibă nevoie fix de aceeași medicație, însă nu le împrumuta altcuiva, care nu are pus un diagnostic, deoarece chiar dacă are aceleași simptome ca și tine, acestea îi pot face rău.
6. Nu-ți organizezi trusa de prim ajutor
Dacă îți menții trusa în ordine, poți găsi mai ușor ce ai nevoie când cauți ceva și te asiguri în plus că sunt toate în termenul de garanție. Aruncă tot ceea ce a depășit termenul de valabilitate sau nu este în ambalajul original și orice cremă sau lichid și-a schimbat culoarea sau a căpătat anumite particule în interior. Încearcă să separi medicamentele pe care le iei frecvent de cele pe care le folosești doar ocazional și să le pui în recipiente diferite. În plus, nu schimba ambalajele pastilelor pentru a nu le încurca apoi între ele.
7. Ai rămas fidelă produselor vechi
Multă lume are încredere doar în medicamentele care se găsesc de multă vreme pe piață, fără măcar să mai încerce și alte alternative, dintre care unele pot fi mai scumpe, dar altele chiar mai ieftine și mai eficace. De exemplu, în loc să îmbibi vată în alcool, poți folosi șervețele umede dezinfectante, deoarece au același efect. În această ordine de idei, multe persoane iau aceleași medicamente ani de zile și nu realizează că pe piață apar altele mai bune. Ca să fii sigură că folosești ceea ce trebuie, cere de fiecare dată părerea unui medic, chiar și în cazul medicamentelor fără prescripție medicală.
8. Depozitezi medicamentele unde nu trebuie
Toate pastilele, capsulele, fașele, compresele și leucoplastele își pierd calitățile dacă absorb umiditate, deci nu le ține în baie, chiar dacă vrei să le pui într-un dulap cu uși și nici în bucătărie, deoarece fluctuațiile de temeratură și umiditate au un efect negativ asupra medicamentelor. Cel mai bine este să ții medicamentele în dormitor sau sufragerie, dar în ambalajele originale, în locuri ferite de razele soarelui. Dacă temperatura din apartament se mărește într-o anumită perioadă, trebuie să știi că și valabilitatea medicamentelor este influențată, deci verifică-ți frecvent trusa medicală.
8 reguli de prim ajutor, pe care le încalci frecvent în casă
Orice familie are în casă câteva medicamente, dar puține sunt cele care chiar le depozitează cum ar trebui.