Neurocercetătorii au descoperit exact ce îi face pe oameni să fie perfect fericiți și ai încontinuare o parte dintre aceste metode.
1. Învață să spui „mulțumesc”
Când mulțumim cuiva ne concentrăm pe părțile pozitive din viața noastră și amintirile plăcute activează producția de serotonină în cortexul anterior. Această tehnică este folosită deseori pentru tratarea depresiei.
2. Rezolvă problemele pe rând
Creierul nostru caută mereu rezolvări la toate problemele pe care le avem, iar asta presupune multă energie. Așadar, creierul obosește și unele probleme rămân nerezolvate, moment în care apar anxietatea și agitația. Pe de altă parte, pentru fiecare decizie corectă, creierul se răsplătește singur și sistemul limbic se calmează, ceea ce ne face să vedem lumea printr-o lumină mai favorabilă. Drept urmare, chiar este util să iei câte o problemă pe rând.
3. Vorbește despre ceea ce te deranjează
Procesul de a trece prin ceva și a discuta despre ce te deranjează folosește mai multe părți ale creierului, ceea ce face ca emoțiile negative să aibă un impact mai mic asupra stării tale de dispoziție. Este deci mai bine să nu ții în tine tot ce te deranjează și să găsești acea persoană care te poate ajuta, să te asculte activ, pentru că de fiecare dată când discuți despre sentimentele tale producția de serotonină crește și reușești, la un moment dat, să vezi partea pozitivă in orice nenorocire.
4. Atinge și îmbrățișează
Interacțiunea socială este foarte importantă pentru oameni și diverse forme de suport, mai ales atingerile și îmbrățișările, accelerează recuperarea unei persoane după o maladie. Dacă scoți interacțiunea socială din viața ta, creierul îi simte absența ca pe o durere fizică și ambele emisfere devin active în același timp. Acest lucru declanșează schimbări ale stării psihice și se poate declanșa depresia.
5. Învață continuu
Pentru creier, acumularea de noi cunoștințe înseamnă permanenta adaptare la mediul înconjurător în schimbare. Cunoștințele sunt hrană pentru creier, care se dezvoltă și încearcă să absoarbă dopamina, hormonul fericirii. Dacă vrei să fii fericită, nu-ți fie frică să încerci lucruri noi, să-ți schimbi mediul de activitate și să înveți mereu câte ceva nou.
6. Fă sport
Activitatea fizică înseamnă stres pentru corp, dar odată ce aceasta se încheie, organismul primește o serie de recompense precum o doză de endorfine, emanate de glanda pitulară. Efectul este similar cu cel rezultat în urma consumului de morfină, care reduce durerea și ridică moralul. Pentru acest efect nu trebuie să alergi din prima la un maraton, chiar și o plimbare normală face minuni. În plus, mulți scriitori și compozitori sunt de părere că o plimbare ușoară este indispensabilă pentru ca procesul creativ să aibă loc.
7. Încearcă mereu să dormi bine
Folosește o mască de ochi când vrei să dormi, deoarece creierul va avea impresia mai mult timp că este noapte și se va odihni mai bine în timpul somnului. Când dormim pe întuneric, organismul nostru secretă melatonină, iar acest hormon este responsabil de încetinirea proceselor din organism, pentru ca acesta să se recupereze mai repede și să crească nivelul de serotonină din hipotalamus. Dacă se detectează o schimbare de lumină se declanșează eliberarea hormonului de stres și corpul se trezește. Așadar, este important să ai parte de 6-8 ore de somn într-un mediu întunecat.
8. Gândește-te la ceva plăcut
În timp ce aștepți ceva plăcut, cum ar fi o partidă de sex, pizza comandată, salariul de săptămâna viitoare sau întâlnirea de mâine seară, creierul percepe aceste experiențe plăcute ca ceva ce se întâmplă deja, mai exact senzația de așteptare a ceva dorit are același efect ca experiența în sine. De aceea suntem atât de nerăbdători când vine ziua noastră, o petrecere, o întâlnire cu un prieten drag sau finalul unei zile de muncă.
8 sfaturi de la neurocercetători despre cum poţi fi perfect fericită
Psihologii dau o mulțime de sfaturi despre tehnici care te ajută să fii mai fericită în fiecare zi, dar fiecare persoană reacționează diferit.