In general, parintii au un rol important in acest punct decisiv, considerand ca odrasla lor nu este inca suficient de matura incat sa-si asume singura o decizie care ii va influenta parcursul profesional de acum incolo. Implicarea unui adult este intotdeauna binevenita, iar consilierea unui profesor (de preferat dirigintele, care isi cunoaste foarte bine elevii si capacitatea fiecaruia) este mai mult decat necesara. Ce te faci atunci cand profesorul vede in tine propriul ideal si ajunge sa te indrume intr-o directie gresita? Ceva de genul acesta mi s-a intamplat la sfaristul clasei a opta cand, profesorul meu de fizica din generala (care, nu stiu de ce, vedea in mine un al doilea Newton!) mi-a tinut timp de cateva ore o teorie, conform careia absolventul unui liceu cu profil real poate urma o facultate cu profil uman, insa invers...mai greu. Dupa ce le-a tinut aceeasi teorie si parintilor mei, am cazut de comun acord sa dau admiterea la un liceu teoretic, profil matematica-fizica. Dupa patru ani in care am plans rezolvand integrale si extragand radicali, am hotarat sa elimin o data pentru totdeauna necunoscuta si am dat fix la Filologie. So, here i am!
Facultatea
Desi majoritatea absolventilor de liceu isi aleg singuri facultatea pe care vor sa o urmeze, exista si situatii in care deciziile se iau in familie sau in grup, pe principiul : "Un salariu cat mai mare si cat mai repede, eventual inca de pe bancile facultatii!". Prin urmare, foarte multi tineri se trezesc in anul doi sau trei de studiu ca nu au absolut nicio inclinatie spre ceea ce fac si abandoneaza pe ultima suta de metri sau trec prin facultate, "ca gasca prin apa", fara sa se ude prea mult la pene. Sa nu ne miram asadar ca nimerim pe mana unor medici care te trateaza de hepatita cand tu ai indigestie si care nu stiu cum sa tina bisturiul in mana.
Primul job
De regula, pentru primul job aplici in cunostinta de cauza deci nu poate fi vorba de hazard. Insa foarte multi absolventi, odata iesiti de pe bancile facultatii, descopera ca nu au nicio sursa de venit si pornesc haotic la vanatoare de job-uri. Evident, lipsa experientei este cea mai frecventa problema cu care se confrunta absolventii de facultate, insa decat sa tot schimbi job-uri fara sa-ti asiguri continuitatea intr-un anumit domeniu, mai bine ai incerca sa te specializezi in ceea ce ai studiat deja.
Masina
Ai reusit sa pui ceva bani deoparte si vrei sa-ti cumperi o masina (evident, nu pentru nebunia din Bucuresti ci pentru iesiri in tara). Din nefericire, treci printr-o perioada in care esti putin cam...solo, asa ca nu-ti ramane decat sa ceri sfatul prietenilor (baieti si fete!). Daca le intrebi pe ele, iti vor spune sa alegi neaparat o culoare optimista (de parca asta ar conta!), scaune confortabile si cutie automata de viteze. Eventual, daca s-ar gasi o masina care sa-si schimbe singura uleiul, apa si anvelopele (in caz de pana!), aceea sigur e pentru tine. Daca ii intrebi pe ei, vei auzi o gramada de termeni de specialitate, de la capacitate cilindrica pana la ABS, GPS, EBD (unii dintre ei cunoscuti, altii de-adreptul inspaimantatori), care te vor debusola complet. In fine, iti suni prietenul din copilarie, care este un rocker convins si sfarsesti prin a-ti lua o motocicleta.Iubitul
Orice parinte isi doreste pentru fiica lor un iubit multifunctional, cu potential de sot. Chiar daca nu se vor implica direct in deciziile sentimentale ale "printesei", fiecare iubit va fi trecut printr-o serie de teste, care vor dezvalui "onoratului juriu" daca individul in cauza merita sau nu mana fiicei lor. Exista insa si riscul ca parintii sa se dovedeasca o grija excesiva, in special pentru fiicele lor, care, in timp incep sa-si piarda increderea in capacitatea de a-si decide singure viitorul, in deplina cunostinta de cauza.
Nunta
Cu mult timp iniante de ceremonia propriu-zisa (care dureaza mai putin de 24 de ore si care iti aduce mai multa bataie de cap decat bucurie), trebuie sa pui la punct o mie de lucruri pe care, neavand experienta necesara, nu stiu de unde sa le incepi si cum sa le termini.Fiind un eveniment important in viata fiecarei femei, toata lumea (in special cei mai in varsta) incepe sa-si dea cu parerea. Astfel, prietenele deja casatorite iti vor arata o mie de modele de felicitari, de buchete, de decoratiuni incat vei ceda nervos dupa atatea vizualizari si vei alege ceva la intamplare. Nici macar locatia nu o poti alege intotdeauna tu: cum foarte multe terase si restaurante sunt deja inchiriate cu luni bune inainte, te vezi nevoita sa apelezi la cunostinte ca sa gasesti un spatiu liber si esti in stare sa te multumesti cu aproape orice.Nici macar meniul nu-l stabilesti singura, ti-l recomanda restaurantul. In fine, toata seara vei incerca sa-i faci pe ceilalti sa se simta bine (evident, fiind vorba de zeci de oameni adunati la un loc e imposibil ca macar unul sa nu vocifereze!), iar dimineata vei descoperi cu stupoare ca nunta ta, pe care ai visat-o din copliarie, s-a terminat, iar tu habar nu ai cum a trecut timpul.
Casa
Dupa lupte seculare, ai obtinut credit pentru a-ti cumpara o casa a ta, ca sa nu mai umbli cu bagajele dupa tine, ca in vremea studentiei cand te mutai de la o baba la alta, pentru a gasi chirie ieftina. Dar cand erai gata-gata sa spui ca ti-ai vazut visul cu ochii, incepe calvarul: banca X iti da mai mult decat banca Y, insa ratele sunt mai mari; terenul pentru care ai negociat acum o luna s-a vandut sau s-a scumpit; ai vazut o casa draguta de vanzare, dar jumatatea spune ca e departe de serviciul lui; copiii vor sa fie aproape de locul lor preferat de joaca, iar cainele, desi n-o spune, ar vrea o curte mare. In fine, incercand sa impaci pe toata lumea, decizi sa cumperi o casa mai aproape de oras dar cu o curte mai mica insa plina de verdeata, cand iti dai seama ca visul tau dintotdeauna, ingropat in rutina zilelor care au trecut in viteza peste tine, era sa pleci din Bucuresti si sa traiesti intr-un orasel de munte, unde planuiai sa-ti deschizi o cafenea cocheta.
....si alte chestii marunte
O rochie pe care ti-ai cumparat-o doar de gura prieteni tale care ti-a garantat ca-ti vine bine, dar pe care n-ai purtat-o niciodata pentru ca ti se pare prea vulgara; chitara electrica pe care nu ti-ai mai cumparat-o pentru ca a trebuit sa platesti chiria, apoi ratele, apoi gradinita celui mic; vacanta pe care ti-ai dorit-o atat de mult dar pe care ai amanat-o deoarece nu ai vrut sa pleci o saptamana lasand toate sarcinile in spatele colegelor de lucru. Si lista poate continua. Sunt deciziile pe care le-ai luat influentata direct sau indirect de cei din jurul tau. Daca rezultatele au fost bune si daca nu regreti nimic uitandu-te in urma, inseamna ca alegerile facute au fost bune.Daca, din contra, exista in viata ta multe episoade spre care privesti cu regret, gandindu-te "ce ar fi fost daca?", inseamna ca ar fi cazul sa incepi sa mai traiesti si pentru tine, nu doar pentru ceilalti!