Strategiile recomandate in raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de reducere a prevalentei bolilor cardiovasculare la nivel mondial, vizeaza eliminarea acestor factori de risc. Specialistii insista pe reechilibrarea alimentatiei prin adoptarea unui comportament alimentar sanatos ce presupune consumul zilnic de fructe si legume, evitarea alimentelor bogate in grasimi, sare si zahar si pastrarea greutatii normale. In aceeasi masura, pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare, la fel de importanta este si realizarea de activitati fizice regulate si evitarea fumatului activ si pasiv.
In raportul statistic din luna ianuarie a acestui an legat de evolutia bolilor cardiovasculare la nivel mondial, Organizatia Mondiala a Sanatatii apeleaza la autoritati si la producatorii de alimente pentru implementarea strategiilor de reducere a factorilor de risc. Astfel, se vor solicita masuri la nivelul autoritatilor pentru politica consumului de tutun, pentru asigurarea alimentelor sanatoase in unitatile de invatamant, pentru amendarea produselor nesanatoase sau pentru construirea de spatii publice care sa permita si sa incurajeze activitatea fizica zilnica.