Asadar, trebuie sa invatam sa mancam pentru creierul nostru, principalul motor al vietii noastre si sa gasim acele alimente care sa ne ajute sa ne concentram mai bine la ceea ce avem de facut zilnic. Imi aduc aminte de copilaria mea, cand parintii ma rugau sa iau asa numita lecitina inainte de examenele mari sau de teza. Nu stiam foarte bine mecanismul acestei pastile, dar stiam ca ajuta la memorie si atat. Nu intelegeam cum ar putea sa ma faca sa tin minte toate datele acelea intotocheate de la istorie, dar am crezut in ea. Daca a reusit? Nu sunt foarte sigura, dar cred ca a avut o influenta, din moment ce nu imi amintesc sa fi luat vreo nota dezastuoasa atunci.
Insa nu vreau sa devin credincioasa acestor pastile oricat de naturiste sau benefice ar fi, vreau sa am parte de toata forta pentru concentrare si creativitate din ceea ce am cel mai la-ndemana: nutritia si cu care pot sa jonglez nestingherit, astfel:
1. Cafeina cea de toate diminetile...
Nu este un secret ca ne trezim cu adevarat abia dupa cafeaua de dimineata si ca nu ne putem incepe ziua fara ea, sau dupa caz, fara un ceai negru sau verde...
Importanta este cafeina, nu cafeaua in acest caz. Studiile au demonstrat ca pe langa energia pe care o ofera, ajuta si la capacitatea de concentrare. Evident, acum sa nu bei numai cafea toata ziua! Supradoza poate fi mortala in cazul in care suferi de hipertensiune sau de boli cardiovasculare, si chiar si fara ele, excesul este periculos.
2. Afinele - un dar valoros de la natura
Afinele sunt unele dintre cele mai putin consumate fructe, pentru ca nu le gasim la fel de usor in piete asa cum se regasesc cele de sezon: pepene, cirese, capsuni, visine, dar si pentru ca sunt foarte scumpe. Dar pe cat sunt de rare, pe atat sunt de valoroase pentru ceea ce inseamna o activitate mentala sanatoasa, iar acest lucru se cunoaste prea putin.
S-au realizat studii pe animale, care au demonstrat ca aceste fructe protejeaza celulele creierului de efectele dezastruoase ale stresului si diminueaza considerabil efectele provocate asupra sistemului nervos si creierului de Alzheimer.
3. Morcovul - uita de confuzie!
Atunci cand simti ca nu te poti concentra sau ca nu ai randament la locul de munca, dar nici acasa, fugi repede la frigider si scoate cativa morcovi (nu cunosc pe cineva care sa nu aiba in casa morcovi) si prepara-i salata, dandu-i pe razatoare si adaugand un strop de lamaie si piper (eu mai pun si niste telina si deja sanatatea da pe dinafara).
S-a dovedit stiintific nu numai ca te ajuta sa te concentrezi mai bine, dar indeparteaza starile depresive, adica asa numitele stari de "nu am chef"!
Imbunatateste capactatea de insusire a cunostintelor, de organizare mentala si creativitatea.
4. Gustul dulce, mult aduce!
Creierul este innebunit dupa dulciuri si pana la urma nu e de condamnat, nu-i asa? Explicatia stiintifica este ca acesta se "hraneste" din glucoza pe care o ia din dulciuri si din zahar, in general. Ofera energie corpului si abilitate mintii!
Totusi, incearca sa folosesti dulciuri care sa-ti asigure si un aport de sanatate, pe langa cel de energie: zahar brun, miere, fructe, etc.
Nici ciocolata neagra nu este de neglijat, ba chiar fiind recomandate cateva bucatele pe zi, pentru ca aceasta are un continut scazut de zahar si mai mare de cofeina, calea sigura un randament mare in gandire.
5. Citricele - un plus la memorie
Memoria este stimulata de aportul de vitamina C, care se regaseste cel mai mult in fructe: portocale, grapefruit, mandarine, lamai, clementine. Asadar, consuma-le atat crude, in stare naturala cat si sub forma de suc proaspat.
Consuma si alte fructe si legume, pentru ca mai toate au continut din aceasta vitamina.
6. Carne alba si lactate
De ce le-am pus in aceeasi barca, ca sa spun asa? Pentru ca ambele tipuri de alimente asigura proteine, care ajuta sistemul nervos si organele interne, printre care si creierul. Proteinele sunt cunoscute ca fiind cele care imbunatatesc performanetele creative ale omului.
7. Fii "alunecoasa" in gandire ca pestele
Fii abila, puternica si rapida in gandire asa cum este pestele, doar mancandu-l! De ce, pentru ca acizii grasi omega 3 ajuta la dezvoltarea functiilor creierului si la concentrare.
De asemenea, memoria este mai puternica odata cu consumul acestui aliment, iar riscurile declansarii unor boli mentale scad considerabil, conform specialistilor, insa doar daca consumi peste de cel putin 2 ori pe saptamana.
8. Cerealele integrale
Sau le-am mai putea spune si carbohidrati, marind puterea de absorbtie a tryptophanului, care se transforma in serotonina in creier si ofera acea stare "Zen" dupa care tanjim toate.
S-a demonstrat stiintific ca dupa aproximativ 30 de minute dupa ce ai consumat carbohidrati, deja starea se schimba, fiind mult mai calma si mai concentrata la lucrurile pe care le faceai.
9. Legumele verzi - "fresh" ca oxigenul
Creierul tau are nevoie vitala de legume verzi, pentru ca acestea stimuleaza activitatea cerebrala si ofera atat necesarul de oxigen. Si gandirea ta va fi mai "oxigenata" odata ce astfel de alimente fac parte din dieta zilnica: fie ca vorbim de broccoli,salata verde, spanac, stevie, ceapa verde, usturoi verde, praz, etc.
Acum stiu ce trebuie sa cumpar pentru a da mai mult randament. Din fericire, pe multe dintre ele deja le stiam si le consumam; este un plus pentru mine ca ma hranesc si pentru creier. Eu am dat cateva exemple, cu siguranta ca sunt mai multe alimente, de aceea te las pe tine sa imi mai spui care dintre alimentele pe care le consumam uzual sunt hrana pentru minte. Spune-mi pe forum.
Saptamana aceasta iti propun sa te aventurezi in universul nutritiei si sa te rasfeti cu delicii si noutati alimentare „soptite” chiar de constiinta zodiei tale. Asadar, acceseaza articolul „Savureaza deliciul lunii recomandat de zodia ta” si conformeaza-te cerintelor astrale.