Ok, atunci trec la fructe si ma gandesc din ce in ce mai des sa inlocuiesc clatitele cu o binemeritata salata de fructe, fara frisca, topping sau orice alt surplus de calorii: asadar, vad in fata mea o cupa de salata cu o minunatie de fructe: pepene rosu, galben, banana, kiwi, mar, portocala,...yamiiiiiiiiiiiiiii! Stop, insa! Credeam ca daca mananc numai fructe fara niciun adaos nu exista probleme, dar se pare ca nu orice combinatie de fructe este benefica: fructele dulci nu se combina cu cele acide sia sa mai departe........uoffffffff! Am obosit! Le vreau mura in gura, asa ca am facut efortul de a scoate in fata macar cateva dintre cele mai importante combinatii sanatoase pe care sa le avem in vedere cand alegem ceva de mancare...
Fructe
Desi recomandarea generala este sa se consume individual fructele, noua parca ne place mai mult sa le combinam. Si cum tot veni vorba de ele mai sus un pic, sa specificam de la inceput limitele si interdictiile legate de ele. Niciodata nu se combina fructe dulci cu cele acide. Cel mai bien este sa se combine fructe din aceeasi categorie, adica dulci cu dulci, acide cu acide, etc. Iata exemple recomandabile:
1. Fructe acide (citricele in general: lamaie, grapefruit, portocala, mandarina, dar si kiwi sau capsuni) + cele mai putin acide (marul, cirese, caise, pere, prune, , struguri, piersica)
2. Fructe dulci (struguri dulci, banane, mango, curmale, smochine, fructe uscate) + cele mai putin acide (marul, cirese, caise, pere, prune, , struguri, piersica)
Legume/leguminoase/carne/fainoase
Aceasta este una dintre problemele frecvent intalnite, pentru ca acestea se combina intre ele in sute de feluri si nu mereu face alegerile cele mai bune atunci cand vine vorba de a ajuta digestia. Poate ca de acum, nu ca vom schimba in totalitate aceste obiceiuri, dar vom fi mai atente la alegerile pe care le facem:
3. Leguminoase (soia, mazare, linte, fasole) + amidonoase (faina, paine, paste fainoase, cartofi si porumb, orez)
4. Grasimi (unt, margarina, maioneza, ulei, smantana) + legume verzi (salata verde, spanac, broccoli, praz, ceapa verde) - ajuta la digestia mai rapida a grasimilor, care au naravul de a sta cel mai mult in stomac
5. Grasimile animale (carnea rosie, carnea alba, pestele) + legume verzi (verzi, dar si ciuperci, conopida, ridichi, sfecla rosie, ardei gras)
6. Ou + portocala - o combinatie separata uimitoare, o bomba de energie pentru organismul pentru ca se completeaza atat de bine: oul este cea mai buna proteina, dar contine si fier, care la randul lui este ajutat de vitamina C din portocala sa fie absorbit de organism cat mai repede cu putinta - fierul este un mineral pe care nu-l prea luam din alimentatie, e resursa rara, ca sa spun asa, si de cate ori avem ocazia este bine sa profitam nu numai de a-l introduce in organism, dar a face astfel incat organismul sa il asimileze.
7. Legume verzi (salata verde, ceapa verde, spanac, stevie, andive, sparanghel, broccoli, praz, fasole) + carbohidrati sau proteine (carne rosie, de pui, branza, peste, soia, fainoase, cartofi, paine, produse de patiserie)
8. Legume uscate (cartofi, morcov, porumb, fasole uscata, mazare) + legume verzi (salata verde, borccoli, spanac, stevie, urzici, sparanghel)
9. Lactate (adica proteine - iaurt, branza, oua, lapte, sana) cu legume verzi (salata verde, ceapa verde, spanac, stevie, andive, sparanghel, broccoli, praz, fasole)
Asadar, daca aveti de optat la restaurant intre mai multe feluri de mancare, in mod cert cateva reguli sunt de respectat:
- daca alegeti paste: faceti-o cu legume, fara carne
- carnea la gratar va fi asociata doar cu legume la gratar sau salata de legume verzi (fara garnitura de orez, fainoase, sau prajeli)
- atentie la continutul salatelor de fructe, iar daca aveti posibilitatea, dati voi indicatiile in privinta continutului sau eliminati din ea ceea ce nu se potriveste cu digestia
- daca tii neaparat sa mananci cartofi, atunci fa-o cu salata de legume, fara carne si fara alta garnitura pe baza de carbohidrati
- daca ai pofta de paine, fa-o cu salata de legume verzi
Uitandu-te un pic in lista de mai sus, iti vei da seama exact, cam ce trebuie sa combini in functie de preferintele culinare pe care le ai. Un singur lucru am reusit sa fac eu pana acum: sa nu mai mananc cartofi prajiti cu carne, ci doar cu salata simpla. Tu cu ce combinatii soc in favoarea sanatatii tale te lauzi?