Aceste 9 comportamente sunt de fapt indiciul că o persoană este este matură din punct de vedere psihologic, deci poți sta liniștită dacă te trezești în aceste situații vreodată.
1. Ceri compensații
O tunsoare greșită, o supă mult prea sărată și marfa defectă reprezintă motive pentru care ești îndreptățită să ceri compensații. Specialiștii recomandă să-ți spui nemulțuirile și să ceri remedierea situației, iar dacă este imposibil, ai dreptul la alt fel de compensații, cum ar fi un serviciu pe gratis, returnarea bunurilor defecte și luarea altora sau primirea banilor înapoi, reducere suplimentară sau un card cadou, poate chiar o anumită sumă de bani, dar problema poate fi rezolvată doar de un manager sau de către proprietar.
2. Stai degeaba
Dacă te simți prost din cauza că faci prea puține lucruri la birou sau pentru că nu poți respecta un termen limită, atunci poate fi vorba despre încrederea scăzută pe care o ai în forțele proprii. Uneori, indiferent de sfaturile despre cum să-ți crești productivitatea, tot ceea ce trebuie să faci este să iei o pauză, să te relaxezi și să faci ceva doar pentru tine.
3. Refuzi bârfa
Bârfa este foarte răspândită la locul de muncă sau în cercurile restrânse de prieteni și refuzul de a participa la ea îți poate atrage câteva antipatii. Ca să fii împăcată cu tine însăți este mai bine să-ți exprimi părerea direct, chiar dacă va părea mai dur.
4. Îți separi viața personală de ce profesională
Deși este complet normal să ceri clienților și colegilor de muncă să nu te deranjeze după orele 18-19, s-ar putea să fii înțeleasă greșit. Cu toate acestea, psihologii cred că abilitatea de a separa viața personală de cea profesională nu este un semn de egoism ci mai degrabă o metodă de a nu te epuiza.
5. Îți revendici locul
Când circuli cu trenul sau avionul și ai bilet cumpărat din timp, cu loc, este inevitabil să nu dai peste oameni care din diverse motive vor să facă schimb de locuri sau pur și simplu s-au așezat unde le-a venit prima oară la îndemână. Nu trebuie să te simți jenată dacă vrei să-ți păstrezi locul sau îi ceri cuiva să se ridice de pe locul tău, este dreptul tău.
6. Ceri o mărire de salariu
S-ar putea ca uneori să te îndoiești că ai fi suficient de bună pentru o avansare sau chiar și pentru o mărire de salariu, dar dacă tu simți că poți face o muncă mai solicitantă sau că nu ești recompensată suficient pentru ceea ce faci, trebuie să îi spui acest lucru șefului tău, deoarece altfel vei acumula frustrări și nu vei mai fi la fel de eficientă.
7. Te arăți indisponibilă pentru cineva care se plânge tot timpul
Dacă o prietenă te sună tot timpul să se plângă de diverse lucruri, este timpul să analizezi un pic relația voastră, deoarece prieteniile pot aduce multă fericire, dar și multe probleme. Este esențial să-ți ajuți prietenii la nevoie și să-i susții, dar această relație trebuie să fie reciprocă și ca să nu te sece de tot de puteri încearcă să ajuți persoana respectivă să nu se mai simtă constant o victimă, exprimăți îngrijorarea și dă-i un sfat bun, dar nu uita de tine și familia ta. Fii mai atentă la sentimentele tale și dacă după o conversație te simți folosită, atunci încearcă să te distanțezi un pic.
8. Faci ceva doar pentru tine
Deși pare ceva nobil să trăiești pentru alții, acest lucru poate avea consecințe devastatoare asupra ta. Maturitatea psihologică înseamnă să poți separa dorințele adevărate de aspirațiile impuse de către altcineva și să lucrezi mai întâi la îndeplinirea propriilor vise. În plus, psihologii susțin că doar persoanele cu stimă de sine își pot construi o familie fericită.
9. Nu-ți este frică de opinia publică
Abilitatea de a-ți exprima emoțiile și de a-ți spune cu voce tare propriile păreri arată că ești o persoană puternică, care nu se rușinează ușor dacă trebuie să țină un discurs și știe să refuze relația cu o persoană de care nu este interesată.
9 comportamente normale, de care n-ar trebui să-ți fie rușine
Deși s-ar putea ca cineva să-ți spună că ești egoistă, nu înseamnă neapărat că ai făcut ceva rău ci mai degrabă că ai încetat să te supui cerințelor celor din jur și să te gândești mai mult la propria persoană.