Când vei termina de citit acest articol, angajații aeroporturilor nu vor mai putea să ascundă unele lucruri de tine, deoarece vor fi desecretizate.
1. Te văd goală
Mulți oameni se simt ciudat să fie percheziționați de străini, dar acest lucru este, uneori, necesar și nevinovat. În unele aeroporturi există scanere speciale, prin care orice om trebuie să treacă cu mâinile ridicate, iar scanarea presupune ca angajații să te vadă practic goală. Acest lucru dovedește de fapt cât de mult ne cunosc angajații anumitor aeroporturi.
2. Analizează comportamentele
În unele aeroporturi, există specialiști care analizează comportamentele și se uită la mimică și gesturi pentru a identifica persoanele suspecte. Munca lor presupune să observe semnalele non-verbale de anxietate precum linsul buzelor, scărpinatul și privitul în jur. Dacă se observă astfel de comportamente dubioase, persoana în cauză este invitată alături pentru a i se face o inspecție corporală și a purta o discuție mai amănunțită cu ea. Acești specialiști lucrează atât la controlul pașapoartelor cât și pe culoarele aeroporturilor și întrebarea clasică pe care o pun este: „Cu ce scop călătoriți?”, ca să vadă cum reacționează cineva.
3. Știu cât de agresiv e cineva
În cele mai multe aeroporturi mari sunt amplasate camere speciale, care ajută la identificarea persoanelor în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau agresive. Camerele transmit informațiile către un calculator și dacă spectrul este roșu, persoana respectivă este oprită de un paznic pentru a i se face o inspecție mai amănunțită.
4. Nu știu când se află bagajele cuiva în altă țară
Cei mai mulți oameni s-au întrebat, la un moment dat sau altul, ce se întâmplă cu bagajele lor. Acestea sunt sortate automat cu ajutorul scanerelor care citesc codurile de bare potrivite destinațiilor respective. Câteodată, scanerele îți vor trimite bagajele în altă țară dacă, de exemplu, ai uitat să dai jos o etichetă mai veche.
5. Personalul verifică bagajele cu ajutorul unor câini antrenați
Înainte ca bagajele să fie urcate în avion, ele trec prin cinci nivele de scuritate și unul dintre ele, pe lângă scanarea de rutină, presupune ca un câine special antrenat să miroasă și să verifice dacă există substanțe periculoase sau droguri.
6. Mâncarea servită în avioane este pregătită după un program bine stabilit
În aeroporturi există bucătării mari, bine echipate, unde se gătește mâncarea fiecărui pasager. De obicei, aceste bucătării gătesc pentru mai multe companii aeriene și lucrează non-stop, deoarece mâncarea pentru un zbor se prepară cu 6-10 ore în avans.
7. Avioanele sunt urmărite când decolează și când aterizează
Dispeceratele se uită după avioane în aer, dar controlează si să fie totul în ordine la decolare și aterizare. Un dispecer are în jur de cinci monitoare și informația de pe ele se schimbă mereu în funcție de starea vremii și alte zboruri.
8. Nu le pasă dacă ai viză pentru altă țară
Când ajungi în străinătate, dacă descoperă că viza ta a expirat, vei fi întors din drum cu aceeași companie aeriană cu care ai ajuns acolo. În plus, biletul tău de întoarcere va fi acoperit de persoana care te-a lăsat la bordul aeronavei, deci măcar nu va trebui să mai plătești nimic. Așadar, nu contează ce vize ai în pașaport, dacă nu o ai pe cea care trebuie.
9. Știu ce ai ținut în mână
Câteodată, angajații aeroporturilor îi roagă pe pasageri să frece între palme o bucată de material pe care o introduc apoi într-un aparat special. Această procedură pare ceva complicat, dar de fapt totul este mecanic. Înainte de începerea programului de muncă, angajații pun în această mașină mostre de diverse substanțe periculoase și aparatul ține minte chimicalele, apoi trage semnalul de alarmă dacă este ceva suspect pe bucata de material frecată de cineva.
9 dovezi că angajații aeroporturilor știu mai multe despre noi decât credem
Aeroporturile sunt simțite, de multe ori, ca țări străine de sine stătătoare, cu propriul set de reguli și doar oamenii care lucrează acolo știu cum merg lucrurile de fapt.