Timothy Walter Burton, regizor, scenarist si animator, s-a nascut la data de 25 august 1958. Se spune ca talentul si originalitatea sa l-au mentinut in topul celor mai buni cineasti de la Hollywood.
14 citate nebunesti si ciudate rostite de Tim Burton
Cel mai adesea, numele lui Tim Burton este intalnit alaturi de alte doua mari din industrie: Helena Bonham Carter, actrita cu care are o relatie de mai multi ani si pe care a distribuit-o in mare parte din filmele sale; si actorul Johnny Depp, pe care il cunoaste de mai bine de 24 de ani, ii este prieten si pe care il vedem in cele mai multe dintre proiectele sale cinematografice.
13 citate socant de sincere de la Helena Bonham Carter
Iata care sunt cele mai bune 9 filme care poarta semnatura lui Tim Burton:
1. "Edward Scissorhands" (1990)
Regizorul a spus despre acest film ca este opera sa cea mai personala. Pelicula "Edward Scissorhands" a atins un statut de cult printre fanii sai, dar a dovedit si ca poate rezista testului timpului, pentru ca generatiile viitoare sa o descopere si sa se bucure de ea.
Filmul este evidentiat de un machiaj elaborat si de designul costumelor - la fel de elaborat - pe langa interpretarea superba a actorilor. Poate cel mai important lucru de mentionat, spun criticii, Edward Scissorhands ramane arhetipul de film ce il defineste pe Tim Burton si va fi, probabil, opera cu care toate filmele sale vor fi comparate de-a lungul carierei sale de regizor.
2. "The Nightmare Before Christmas" (1993)
Desi Tim Burton nu este regizorul filmului "The Nightmare Before Christmas", estetica sa intunecata doveste ca mainile lui sunt implicate peste tot in acest proiect.
Tim Burton a scris scenariul si a produs filmul, iar colaboratorii sai de marca i-au fost alaturi (un scenarist, Michael McDowell, si un compozitor, Danny Elfman) in realizarea acestei pelicule bizare despre Craciun si Halloween.
Iar cu personaje complexe si bune la inima precum Jack Skellington si Sally, filmul "The Nightmare Before Christmas" castiga in mod justificat locul doi pe aceasta lista.
3. "Batman" (1989)
In prezent, toata lumea il lauda pe regizorul Christopher Nolan pentru felul in care l-ar fi perfectionat pe Batman pe marele ecran cu ajutorul trilogiei ce ii poarta semnatura, "Dark Knight Trilogy".
Dar sa nu uitam ca Tim Burton a fost primul care a introdus in film o parte mai intunecata a lui Bruce Wayne/Batman in anul 1989, cu filmul sau intitulat simplu "Batman".
Pelicula aduce in prim plan un Joker de-a dreptul genial, interpretat de Jack Nicholson, si un personaj pozitiv (interpretat de Michael Keaton) care face dreptate in Gotham City. Filmul are actiune, are o poveste convingatoare si o multime de situatii comice care se datoreaza Joker-ului.
4. "Big Fish" (2003)
Este greu sa iei relatia disfunctionala dintre un tata si un fiu si sa o transformi intr-o lume magica si fantastica, dar exact asta a facut Tim Burton in filmul "Big Fish".
Regizorul ii poarta pe spectatori intr-o poveste despre viata lui Edward Bloom, un om obisnuit care, prin propria lui putere de a-si spune povestea, a trait o viata extraordinara. In doar doua ore, explica criticii de film, Tim Burton abordeaza subiecte precum moartea, infidelitatea si sentimentele de instrainare - cu usurinta, dar nu isi pierde niciodata simtul sau al fanteziei.
Pana la sfarsitul filmului, Tim Burton te va face sa vezi magia chiar si in cele mai banale evenimente ale vietii si te va face sa crezi in imposibil. 10 lucruri pe care nu le stiai despre "Charlie si Fabrica de Ciocolata"
5. "Ed Wood" (1994)
Considerat de critici fara indoiala cel mai matur film pe care l-a facut vreodata Tim Burton, "Ed Wood" reprezinta o abordare unica si inventiva a formatului de film biografic.
Actorul Johnny Depp il interpreteaza pe "cel mai prost regizor din lume", Edward Wood Jr. Chiar daca a dat chix imediat dupa lansare, filmul "Ed Wood" este relativ necunoscut in randul publicului, iar criticii spun ca este pacat, avand in vedere ca este, de departe, cel mai bun film al lui Tim Burton. 10 lucruri surprinzatoare despre Johnny Depp
6. "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" (2007)
Cine a spus ca crima nu poate fi minunata si melodioasa? Desi povestea s-a potrivit manusa cu stilul lui Tim Burton, filmul sau din 2007 a preluat privirea macabra de la un barbier englez ucigas si a transformat-o in ceva distractiv.
Aceasta este o alta colaborare testata care arata chimia dintre Tim Burton, Johnny Depp si Helena Bonham Carter. Dar tot in acest muzical putem vedea interpretari magistrale ale actorilor Alan Rickman (un judecator corupt) si Sasha Baron Cohen (un barbier rival cu Sweeney Todd).
Filmul aduce pe ecran mult dramatism, mult sange si multe "marci" ale lui Tim Burton, dar totul este echilibrat de cateva numere muzicale geniale. De ce o iubim pe Helena Bonham Carter
7. "Sleepy Hollow" (1999)
Desi este bazat pe o poveste din anii 1800, Tim Buron ia Legenda Calaretului fara cap (The Legend of Sleepy Hollow) si o transforma in propria versiune.
Filmul din 1999 preia legenda scrisa de Washington Irving si, pe parcurs, regizorul adauga propria sa viziune sumbra si aduce lucruri noi la clasica poveste a calaretului fara cap.
Rolul principal, in mod previzibil, este detinut de Johnny Depp, care este Ichabod Crane, un detectiv care vine sa investigheze crimele savarsite de calaretul fara cap. Este un film horror bun, care poarta amprenta lui Tim Burton.
8. "Frankenweenie" (2012)
Cel mai recent film de animatie al lui Tim Burton este, spus simplu, un proiect facut din pasiune de la inceput si pana la sfarsit, sustin criticii.
Derivat dintr-un film de scurtmetraj cu acelasi nume, pe care regizorul l-a facut in tinerete, Frankenweenie aduce o intorsatura in clasica poveste a lui Frankenstein, roman scris de Mary Shelley.
Astfel, romanul horror este adaptat si transformat intr-un film stop-motion cu adevarat emotionant si sincer. Exista o doza sanatoasa de ciudatenie marca Tim Burton care te ajuta sa intelegi si sa vezi dincolo de ideea ca este "doar un film pentru copii".
9. "Corpse Bride" (2005)
Criticii de film spun ca este aproape in totalitate un film de Tim Burton facut de dragul de a fi un film de Tim Burton. "Corpse Bride" este primul sau lungmetraj complet animat prin tehnica stop-motion si se balanzeaza pe linia fina dintre un film cu adevarat distractiv si un film cu multe elemente care au mai fost vazute si au mai fost facute.
Insa in cele din urma exista in filmul Corpse Bride suficient farmec si cateva personaje captivante, care plac publicului si care te fac sa intelegi ca merita sa il vezi. Si, subliniaza criticii, nu se poate nega faptul ca energia care debordeaza din aceasta pelicula este derivata din emotia si incantara lui Tim Burton fata de materialul lui. Surse: 1, 2, 3.
Citeste si: Cele mai bune 3 scene din filme: nici macar nu erau in scenariu
10 scene memorabile din filme, care au fost montate pe melodii geniale
FOTO: Transformarea vestimentara a lui Alice in Tara Minunilor