alexandra stan

Alexandra Stan, după ce a fost surprinsă cu noul iubit:...

Citeste mai mult»
dana nalbaru bebe

Dana Nălbaru, deranjată de agitația dintr-un oraș: „Abia...

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

Producţia următorului film „James Bond” începe la Londra:...

Citeste mai mult»
Val

Val Kilmer, starul de cinema care i-a interpretat pe...

Citeste mai mult»
Ioana Pavelescu

Actriţa Ioana Pavelescu, recompensată cu Premiul pentru...

Citeste mai mult»
indulcitori

De ce sunt periculoși îndulcitorii artificiali

Citeste mai mult»
telefon

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Un judecător a interzis publicarea fotografiilor cu...

Citeste mai mult»
Richard

Richard Norton, actor din seria „Mad Max” şi coordonator...

Citeste mai mult»
Fraţii Tate

Fraţii Tate urmează să-şi ridice în această săptămână...

Citeste mai mult»
Helen Mirren

Helen Mirren nu vrea să vadă o femeie James Bond:...

Citeste mai mult»
Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»

9 greseli frecvente si periculoase pe care le fac femeile cand gatesc

De în Sport 11 mai 2010
Inainte: rosii umplute cu carne si aromate cu bacon si smantana din plin; dupa: rosii umplute cu ton, "decorate" cu o esarfa sbtire de smantana (light) doar cat sa dea nota de culoare, dar si de gust preparatului. O minune care a primit la fel de multe laude ca orice alt preparat pe care-l faceam inainte, dar care avea mai multe calorii si grasimi. Dar pe langa atentia la excese de calorii, multe femei nu stiu cum sa gateasca corect anumite alimente, pentru a nu le irosi sau uita reguli esentiale in bucatarie care se resimt in organism nu tocmai placut. Iata 10 greseli frecvente din bucatarie si solutii sanatoase si eficiente!

Cand sunt in interiorul bucatariei si am la-ndemana o varietate de alimente, imi place la nebunie sa ma joc cu ele in felurite chipuri: sa le combin in functie de culori, de gusturi, sa incerc retete noi, sa le adaptez gustului meu, sa mai pun un strop de "talent" prin transformarea usoara a retetei intr-una cu nota personala, etc. De multe ori, de fapt de cele mai multe ori, uit de compromisurile pe care le solicita o dieta sau pur si simplu sanatatea, si ma las prada gusturilor si aromelor care imi fac cel mai mult cu ochiul: multa grasime, prajeli, multa smantana, multa afumatura, etc. si asta numai la mancaruri; in ceea ce priveste dulciurile, lucrurile sunt cu mult mai complicate: de ce sa fac un pandispan simplu, fara crema, fara nimic, cand as putea sa il innobilez cu o ciocolata intreaga (cu alune) presarata prin compozitia savuros de dulce si aromata, si de parca nu e de ajuns mai presar si niste fulgi mici de ciocolata ca sa ofere un aspect placut cand tai felia, si evident o mana de stafide. Bomba de zahar si calorii, dar ma pot lauda cu un produs inedit, personal si extrem de apreciat de cei din jur, dar si de mine. Sanatatea? Undeva in plan secund! Dar m-am hotarat: gata cu preferintele, poftele si ineditul prajiturilor si mancarurilor iesite din mana prin intermediul bombelor calorice. Am de gand sa raman la fel de inventiva ca si pana acum, sa pastrez gusturile intense si savuroase, dar fara pericole pentru silueta si sanatatea mea. Plus de asta, am descoperit cateva lucruri interesante despre gatitul necorepunzator al unor alimente, care pot fi extrem de daunatoare organismului.

Atentie la peste: poate fi extrem de sanatos, dar la fel de periculos in functie de cum il gatesti!

Cea mai bogata sursa de acizi grasi omega 3, in traducere generala - o "injectie" generoasa de sanatate, vitalitate, energie, tonus, etc - se regaseste intr-unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe planeta: pestele. Unul dintre beneficiile lui este faptul ca iti asigura o inima puternica si sanatoasa. Insa acest beneficiu nu numai ca este diminuat, ci chiar sters si "agravat", daca pestele este prajit in ulei.

Pestele pe gratar sau fiert isi pastreaza toate calitatile (chiar si adaugandu-i-se condimente), insa cel prajit pune in pericol sanatatea inimii. Atentie si la batoanele de peste intens vechiculate prin supermarketuri: nu va lasati prada "tentativei de peste" pe care le presupun, care nu au deloc aceleasi beneficii, dimpotriva, alti aditivi si grasimi in plus.

Fara tacamuri si vase de aluminiu in bucatarie!

Chiar daca iti plac, daca crezi ca sunt la moda, daca iti sunt mai la-ndemana, daca sunt mai ieftine, renunta la ele! Sunt extrem de nocive si asocierea lor cu mancarea, iar apoi introducerea in cavitatea bucala creste riscul de Alzheimer, spun cerectatori americani. Acestia considera ca odata cu introducerea tacamurilor in gura sau in contact cu mancarea, o mica parte din aluminiu se lasa si in mancarea sau ramane in cavitatea bucala si este ingerat. Zi dupa zi, an dupa an se acumuleaza in organism - acesta fiind in opinia americanilor printre primele cauze care favorizeaza Alzheimer-ul, dar nu numai, deoarece acumularea de aluminiu in organism punandu-ti in pericol santatatea.

Ceapa - un gust care poate fi gustos si totodata sanatos!

Prezenta aproape in toate preparatele si cu un gust ce desavarseste orice mancare, ceapa este gatita in general gresit, majoritatea necunoscand modul in care ceapa este nu numai gustoasa, ci si utila organismului, pentru ca enzimele si nutrienti pe care le contine sa nu fie risipite in vreun fel.

Stiai ca ceapa rosie sau "de apa", cum i se mai spune, este mult mai sanatoasa decat cea alba si cu mai multe proprietati curative? Iata cum nu trebuie sa gatesti ceapa si cum da:

- nu o fierbe la nesfarsit (isi pierde toate calitatile) asa cum facem noi romanii in cazul ciorbelor si supelor - de fapt si de drept, ceapa se toaca si se pune spre sfarsitul ciorbei, atunci cand trebuie sa mai fiarba inca 5 minute maxim.
- nu-i asa ca si tu stii metoda prin care sa faci ceapa sa nu mai usture ochii? Exact: aceea in care o lasi intr-un bol cu apa ceva timp! Trebuie sa stii ca o folosesti cam degeaba atunci; devine un aliment inutil, fara aport de nutrienti si vitamine: isi pierde calitatile cu care este inzestratata de la natura.
- orice fel de a gati ceapa ii diminueaza acesteia din calitatile nutritive - de aceea, daca stii ca nu suferi de probleme digestive, atunci nu ezita sa o mananci cruda, proaspata; un val de beneficii se revarsa asupra ta
- daca gatesti o mancare cu ceapa, atunci nu o depozita intr-un vas de fier, ci de sticla sau plastic (desi sticla este mult mai recomandata); aceasta isi pierde incet toate proprietatile in oala din metal
- nu praji ceapa - nu faci decat sa ii adaugi grasimi saturate care prin prajeala nu fac altceva decat sa provoace arsuri gastrice.

Spalatul - inerent pentru absolut orice lucru din bucatarie!

Din pacate, multa lume uita de acest "cult" igienic care te salveaza de bacterii nedorite in organism, dar si de virusuri periculoase care se iau prin simpla atingere a alimentelor si apoi prin ingerarea lor.

In primul rand este vorba de ustensilele pe care le folosesti, de masa pe care tai, de oala in care gatesti - asigura-te ca sunt perfect spalate, dar mai mult decat atat, atentie la alimentele pe care le folosesti, care trebuie spalate foarte bine, mai ales carnea, ouale, si nu in ultimul rand conservele. Intotdeauna spala bine conserva inainte de a o deschide, pentru ca nu stii pe unde a stat (a si fost un caz in trecut in care o femeie a murit dupa ce a mancat o conserva pe suprafata careia s-au gasit excremente de sobolani - din depozit - care s-au dovedit a fi otravitoare).

Gratarul - recomandat, dar nu in orice conditii!

Este de preferat sa consumi, in afara cruditatilor care sunt primordiale in alegerea ta, alimentele la gratar: este un tip de gatit sanatos, care pastreaza atat aromele (uneori le intensifica), dar mai ales toate proprietatile nutritive. Insa cel mai bun ramane de departe gratarul in aer liber, cu lemne sau carbuni. Gratarele de bucatarie, cele care presupun intrarea in contact direct al alimentelor cu suprafata care sta pe aragaz (supusa incalzirii cu gaz) sunt nocive pentru sanatatate, aceasta asociere aflandu-se intr-o relatie stransa de cauzalitate cu tumorile canceroase (pe termen lung). Nu puneti alimentele direct pe grilajul de foc, ci mai la inaltime.

Mai putin gatit, mai multa putere pentru sistemul imunitar!


Nicio forma de gatit, oricat ar fi ea de sanatoasa, nu se compara cu alimentatia proaspata, naturala 100%. Dar, pentru a ne pastra in limitele realiste ale unei discutii, pentru ca nu cred ca sunt foarte multe persoane care sa nu manance si gatit, recomandarea medicilor este sa consumam o cantitate egala sau mai mare de alimente crude decat gatite intr-o singura zi. Prin prepararea termica a alimentelor atat proteinele, cat si vitaminele sau enzimele sunt distruse.

Cea mai des intalnita boala provocata de utilizarea unor alimente procesate termic este leucocitoza, care slabetse considerabil sistemul imunitar, insa efectele se resimt si la nivelul: inimii, ficatulului, splinei, pancreasului, rinichilor, etc.

O dieta bogata in alimente gatite produce tulburari ale unor organe, precum rinichii, ficatul, inima, splina, hipofiza, tiroida sau pancreasul. Prepararea termica a alimentelor modifica si compozitia sangelui. Numarul de leucocite poate creste, ceea ce duce la aparitia unei afectiuni numite leucocitoza. Aceasta boala slabeste sistemul imunitar.

Folositi zeama conservelor de legume si fructe - acolo rezida toate vitaminele!

Nu mi-a iesit din minte recomandarea nutritionistei Mihaela Bilic, care la o conferinta de presa a spus ca in general gresim atunci cand folosim conservele, mai ales cele de legume, pentru ca aruncam zeama din ele, pe principiul ca nu este sanatoasa. Dimpotriva, spune medicul, acolo stau toate vitaminele si nutrientii esentiali din respectivele alimente, asa ca trebuie consumate "la pachet". Personal, asa am facut: am pus mazarea sau fasolea verde cu tot cu sucul de la ele atunci cand am gatit! Nu am patit nimic rau, dimpotriva chiar!

Nu gati carnea in exces!


Cercetari recente, relatate de BBC, au demonstrat ca gatitul carnii in exces dauneaza organismului, dubland riscul de cancer de la nivelul vezicii urinare. Riscul creste in cazul folosirii de carne rosie, insa si puiul sau pestele au aceleasi efecte daca sunt gatite in exces. Nici chiar la gratar nu trebuie sa exageram cu frigerea ei, pentru ca pe langa riscul de cancer la nivelul vezicii, cercetatorii au asociat  carnea fripta la gratar si cu un risc crescut de cancer pancretic.

Uimitor, dar legumele congelate contin mai multe calitati nutritive decat cele proaspete!


Foarte greu de crezut, chiar socant as spune, insa cercetatori britanici au evidentiat un numar considerabil mai mare de substante nutritive in cazul legumelor congelate, decat in cazul celor din piata. Noi spunem ca sunt proaspete, insa nu se stie de cand stau pe tarabele taranilor sau in supermarketur, ele pierzandu-si calitatile cu fiecare zi trecuat de la cules. Asadar, poti avea in sacosa legume "proaspete" de doua saptamani.

In schimb, culegerea legumelor si conservarea lor la frig, respectiv la congelator in pungi de plastic conserva totodata si vitaminele si nutrientii esentiali, relateaza DailyMail. Acest studiu vine sa confirme un altul, realizat la Universitatea Sheffield Hallam care spunea acelasi lucru, si anume ca legumele si fructele proaspete sunt mult mai bogate in nutrienti esnetiali decat cea din piata!
Tag-uri: , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sport
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
04 apr