Nici măcar cele mai scumpe produse nu-ți pot garanta îngrijirea corectă, dar vei afla din acest articol câteva trucuri utile pentru un păr lipsit de griji și ce greșeli faci în mod frecvent.
1. Alegi produsele greșite
Șampoanele trebuie adaptate conform tipului de piele, de păr și a structurii acestuia. Astfel că, dacă ai scalpul uleios, nu cumpăra șampoane care conțin substanțe agresive, deoarece ți se va usca pielea capului și va crește producția de sebum. Pe de altă parte, produsele hidratante și hrănitoare spală culoarea părului vopsit, deci dacă vrei să îți păstrezi nuanța mai mult timp, alege un șampon pentru păr vopsit.
2. Folosești alternativ produsele
Mulți oameni cred că un balsam de păr poate înlocui masca și că va ajuta părul fragil să se refacă, dar nu este adevărat. Scopul balsamului este să acopere cuticulele, pe când al măștii este să hrănească firul de păr. Folosirea măștii în loc de balsam duce la supraîncărcarea firului de păr cu produse care îl fac să arate și mai murdar, iar balsamul în locul măștii doar descurcă părul și îl lasă mai ușor de pieptănat, dar nu-l hrănește.
3. Ai așteptări prea mari de la șampon
Sarcina principală a unui șampon este să spele, nu să hidrateze, hrănească sau să ajute la creșterea părului ci să curețe murdăria. Singura excepție este șamponul de tip tratament, ce poate fi prescris doar de către un medic dermatolog.
4. Nu folosești protecție termică
Dacă îți place să folosești uscătoare de păr, nu uita să aplici și un produs pentru protecţie termică. Una bună îți va proteja părul de restul produselor cosmetice. Cel mai important lucru e să ții minte că, în principiu, cremele protejează cel mai bine, iar spray-ul este util doar când ai deja părul uscat.
5. Aplici masca sau balsamul pe părul foarte ud
Înainte de a aplica masca sau balsamul, ar trebui să îndepărtezi majoritatea surplusului de apă, deoarece aceasta acționează ca o barieră între păr și mască. Desigur, părul va rămâne oricum moale și strălucitor, dar nu va beneficia de ingredientele nutritive. În plus, nu freca părul, ci doar usucă-l ușor și învelește-l cu grijă într-un prosop curat, uscat, timp de câteva minute.
6. Te sperii de silicon
Siliconul nu este atât de dăunător pe cât ai putea crede, ci poate fi chiar foarte util. Dacă ai părul ondulat sau deteriorat, acesta protejează împotriva factorilor nocivi și previne uscarea excesivă. Nu uita, în schimb, de spălarea scalpului și a părului cu un șampon adaptat tipului tău de probleme.
7. Nu folosești șampon cu acțiune de curățare adâncă
Ai nevoie de acest tip de șampon dacă folosești produse cosmetice pe bază de silicon, deoarece el conține chimicale ce îndepărtează praful și uleiul. Șampoanele cu putere mai mare de curăţare sunt bune pentru cei cu scalpul gras și care folosesc des gel sau fixativ. După ce folosești acest tip de șampon, trebuie să folosești mereu o mască sau un balsam, deoarece el curăță vopseaua de păr și celulele de piele moartă, dar nu îl folosi mai mult de o dată pe lună.
8. Speri că o mască bună îți va salva părul
Desigur că măștile sunt benefice, dar nu trebuie să ai așteptări prea mari, deoarece vârfurile despicate și părul deteriorat nu pot fi salvate. Dacă ai păr deteriorat poți doar să te tunzi și să aștepți să crească, deoarece măstile oferă numai un efect vizual provizoriu.
9. Uiți de protecția solară
Părul, ca și pielea, are nevoie de protecție UV măcar în timpul verii. Razele UV usucă părul, îl fac fragil și îi împiedică vindecarea naturală, iar din nefericire, pălăriile nu au cine știe ce efect. Așadar, folosește diverse spray-uri și măști cu factor de protecţie.