tort

Patiserii francezi au realizat un tort de căpşuni lung de...

Citeste mai mult»
catinca calina

Catinca Roman, după ce fiica sa a devastat un apartament...

Citeste mai mult»
Pedro Pascal

Actorul Pedro Pascal o numeşte pe JK Rowling „o ratată...

Citeste mai mult»
Wiz Khalifa

Rapperul Wiz Khalifa a fost condamnat în România pentru...

Citeste mai mult»
Hugh Grant

Hugh Grant critică dur școlile care alimentează...

Citeste mai mult»
William si Kate

William şi Kate au publicat o fotografie inedită cu...

Citeste mai mult»
 Carlos Santana

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney: "Nu-mi pasă" dacă Trump mă numeşte un...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat...

Citeste mai mult»
Nicola Coughlan,

Nicola Coughlan, starul din „Bridgerton”, atacă seria...

Citeste mai mult»
pap

Martin Scorsese spune că moartea Papei Francisc este o...

Citeste mai mult»
 Michelle Trachtenberg

Actriţa americană Michelle Trachtenberg a murit din cauza...

Citeste mai mult»
a

The Who s-a despărţit de bateristul Zak Starkey din cauza...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney explică de ce i-a cerut lui Joe Biden să...

Citeste mai mult»
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein, rejudecat la New York

Citeste mai mult»
Harry

Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse

Citeste mai mult»
gene

Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat...

Citeste mai mult»
ceas

Un ceas de buzunar care a aparținut unui pasager de pe...

Citeste mai mult»
capsula

Capsula Blue Origin cu cele şase femei vedetă la bord,...

Citeste mai mult»
Johnny Depp

Johnny Depp şi Penelope Cruz, în thrillerul „Day Drinker”...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Proprietatea lui Gene Hackman a fost infestată de...

Citeste mai mult»
ciocolata

Cât de sănătoasă este ciocolata neagră. Iată ce spun...

Citeste mai mult»
Katy Perry

Blue Origin a încheiat cu succes zborul spațial la care...

Citeste mai mult»
Sean „Diddy” Combs

Avocaţii lui Sean „Diddy” Combs vor să cunoască opiniile...

Citeste mai mult»
bebelus

O femeie a născut copilul unui alt cuplu după ce o...

Citeste mai mult»
eric

Eric Dane, actorul din "Euphoria" şi "Grey's Anatomy",...

Citeste mai mult»
Val Kilmer

Cauza oficială a morţii actorului Val Kilmer, starul din...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Kazahstanul se așteaptă la încasări de 12 milioane de...

Citeste mai mult»
anjelica

Actrița Anjelica Huston dezvăluie că a trecut printr-o...

Citeste mai mult»
Michelle Obama

Michelle Obama a vorbit într-un podcast despre zvonurile...

Citeste mai mult»
william

Prințul William și-a angajat avocații care au ajutat-o pe...

Citeste mai mult»
vandici

Ilinca Vandici a ales să acorde o nouă șansă iubirii,...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla și-a celebrat aniversarea căsătoriei cu...

Citeste mai mult»
Jennifer Lopez

Jennifer Lopez a inclus România în turneul ei „Up All...

Citeste mai mult»
paul

Paul Schrader, scenaristul filmului "Taxi Driver", acuzat...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Ducesa de Sussex s-a confruntat cu complicații medicale...

Citeste mai mult»
Robert de Niro

Robert De Niro va primi Palme d'Or-ul onorific al...

Citeste mai mult»
Michael Schumacher

Michael Schumacher a devenit bunic pentru prima oară....

Citeste mai mult»
Maya

O româncă a uimit juriul Britain's Got Talent cu...

Citeste mai mult»
Eminem

Eminem a devenit bunic. Fiica rapperului, Hailie Jade...

Citeste mai mult»

9 greseli pe care le poti face ca antreprenor

De în Cariera 29 apr 2008
Steve Pavlina a fost timp de 12 ani presedintele si fondatorul uneia dintre cele mai de succes companii dedicate jocurilor pe calculator, Dexterity Software, si autorul unuia dintre cele mai vizitate bloguri din domeniul dezvoltarii personale, www.stevepavlina.com. Sfaturile de mai jos, desprinse dintr-unul din articolele lui, ii vizeaza pe toti cei care s-au incumetat de curand sa puna bazele propriei afaceri. Plecand de la premiza ca din greseli se invata, merita sa le aloci cateva minute.

1. Vezi in fiecare om un posibil client

Sa incerci sa-ti vinzi produsele sau serviciile unor oameni care pur si simplu nu sunt interesati de ele e o pierdere de timp si de energie. Daca anticipezi mai multe batai de cap decat profit, ocoleste-i. Rezerva-ti timpul pentru clientii si posibilii clienti care chiar merita.
De asemenea, daca e cineva interesat sa faca afaceri cu tine nu te simti dator sa bati palma. Daca presimti ca pranzul de afaceri programat pentru saptamana viitoare nu va duce nicaieri, probabil ca asa si este. Nu-ti pierde timpul luandu-ti astfel de angajamente. Intr-adevar, trebuie sa-ti faci relatii, dar printre oamenii de care chiar stii ca vei avea nevoie in viitor.

2. Cheltuiesti prea mult

Nu-ti cheltui capitalul de inceput decat daca este absolut necesar. Fiecare banut investit trebuie recuperate ulterior din vanzari. Scopul afacerii este sa aduca profit. Asadar, pana sa te inhami la cheltuieli mai putin prioritare, fii sigura ca stii cum, cand si daca iti vei recupera suma investita. Prin urmare, noile birouri si upgrade-ul aparatelor de aer conditionat mai poate sa astepte.

3. … sau prea putin

Nu insista sa le faci tu pe toate, doar pentru a economisi bani. S-ar putea sa nu te descurci atat de bine pe cat crezi sau pur si simplu sa nu faci fata si sa intri in criza de timp. Angajeaza-ti un contabil care sa se ocupe de facturi si chitante si o secretara daca simti ca-ti pierzi ziua raspunzand la telefon. Nu te obosi sa investesti in echipamente electronice de ultima generatie; ai insa grija ca cele pe care ti le permiti sa functioneze decent.

4. Spui “noi” in loc de “eu”

Multi antreprenori folosesc pluralul in loc de singular atunci cand vorbesc despre afacerea lor, lucru un pic fortat, daca nu chiar stupid, avand in vedere incurajarile si expansiunea de care se bucura companiile mici in ziua de azi. Daca esti propriul si singurul tau angajat, lasa bravada si vorbeste onest, la persoana I singular, despre afacerea pe care o conduci. Un “eu” iti va aduce mai multe avantaje decat un “noi”; posibilii parteneri sau clienti vor sti ca nu se vor izbi de birocratie si ca promisiunile pe care le-ai facut vor fi respectate, dat fiind ca acest lucru nu depinde decat de tine. Promisiunile facute la persoana I plural nu mai sunt atat de credibile.

5. Iti pui prea multe sperante in contracte

Un contract, fie el si semnat, nu este decat o foaie de hartie. Nu valoreaza nimic daca nu este dublat de o relatie bazata pe incredere. Daca relatia dintre tine si client se raceste, nu te baza pe contract pentru a o mentine sau resuscita. Scopul unui contract este acela de a defini, in mod clar, rolul si angajamentele fiecarei parti implicate. Dar daca un angajament este sau nu dus la bun sfarsit nu mai depinde de semnatura, ci de calitatea relatiei dintre iscalitori. De aceea, contractul nu trebuie confundat cu deal-ul in sine; el nu este altceva decat umbra lui. Adevaratul deal este relatia care se dezvolta intre tine si partener, chiar si atunci cand bati palma cu un gigant corporatist, birocratic si fara suflet.

6. Actionezi impotriva intuitiei

Ai fi umita sa afli cate dintre parteneriatele incheiate intre firme mici si corporatii pica pentru ca un director executiv s-a aflat in toane proaste la momentul cu pricina. Contrar asteptarilor, nu logica este limbajul afacerilor, ci intuitia, din simplul motiv ca nu putem fi niciodata 100% siguri de reactiile celor din jur. Tinand cont ca afacerile depind de relatiile dintre tine si parteneri, vei vrea sa stii la ce sa te astepti de la ei pe trmen lung, odata ce semnati contractul. Daca intuitia iti spune ca nu sunt persoane de incredere, stai deoparte. Daca ai un sentiment bun in privinta lor, semneaza, dar fii precauta.

7. Esti prea formala

Stii cum arata corespondenta standard intre doi parteneri de afaceri, nu? Are cel putin un paragraf care se vrea introductiv dar din care nu intelegi nimic, fiindca autorul se pierde in formule standard si politeturi. Nu face exceptie nici corespondenta online. Nu ai prefera mai degraba sa prmesti un mail cu “Buna X, mi-ar placea foarte mult sa colaboram pentru ca… si ca…”, scurt si la obiect? Si tu si posibilul asociat/partener/client ati economisi timp, punand in acelasi timp bazele unei relatii umane in adevaratul sens al cuvantului. Profita de faptul ca nu esti o corporatie pretentioasa si fii ceva mai umana, mai deschisa, mai calda. Formalitatile sunt plictiositoare si obositoare. Trateaza-ti partenerii de afaceri ca pe niste prieteni, nu ca pe niste roboti.

8. Iti sacrifici personalitatea

Nu tuturor ni se potriveste stilul office, cu camasa si sacou. Nu toate mancam pe paine afacereza. Nu iti ascunde personalitatea sub haine care nu ti se potrivesc si sub o functie care da bine pe cartea de vizita (“”Director Executiv”, “Chief Officer” sau “President”) cand tu esti propriul tau angajat si nu mai ai pe nimeni in subordine. Nu iti stirbi din personalitate straduindu-te sa fii o femeie de afaceri ca la carte, intruchiparea unei antreprenoare de succes…mai ales daca abia ai implinit 25. Fii tu insati, originala, spontana, sincera si nu te lua prea tare in serios. Inspira-te de la Steve Jobs.

9. Reduci totul la profit

Paradoxal, intr-o epoca a materialismui - asemeni celei pe care o traversam – singurul mod in care poti face fata concurentei e sa produci sau sa vinzi ceva folositor, ceva de care clientul sa aiba nevoie (produs sau serviciu care eventual sa-I devina indispensabil). Altfel spus, ceva de valoare. Afacerea ta trebuie sa aiba un scop, altul decat cel de a-ti aduce profit. Trebuie sa serveasca cuiva, fie ca este vorba de o firma care produce invitatii de nunta sau de o pensiune pentru animale. Concentreaza-te asupra publicului tau tinta si asupra nevoilor lui, pe care te angajezi sa le satisfaci.

Tag-uri: , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Cariera
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
28 apr