Fiecare om intră în viaţă noastră pentru a ne ajuta la un moment dat sau altul şi important este să tragem învăţămintele necesare.
1. Nu poţi schimba pe cineva
Dacă tu te schimbi pentru cineva şi îi zici constant că ar putea fi ceva frumos între voi, că poţi fi tăcută, inteligenţă, superstiţioasă şi curajoasă. Că poţi să ţii pasul cu el şi să fii oricine îşi doreşte, atunci aceleaşi lucruri trebuie să fie şi el dispus să le facă. În caz contrar înseamnă că te sacrifici prea mult. Indiferent cât de mult ţi-ai dori ca el să fie altfel, este puţin probabil să se schimbe doar de dragul tău.
În general, oamenilor le place să fie independenţi, să nu răspundă în faţa nimănui şi nu le place să fie controlaţi într-o relaţie.
2. Oamenii se schimbă singuri
Cea mai grea parte este să accepţi modul în care se schimbă cineva şi asta înseamnă foarte mult. Când eşti tânăr şi îţi place de cineva acea relaţie te poate modela cu adevărat. Creşteţi unul lângă celălalt şi sunteţi trup şi suflet lângă cel drag. Dar asta însemană să treceţi prin cei mai frumoşi ani împreună şi să asistaţi la maturizarea fiecăruia. Oamenii se schimbă şi odată cu vârsta este foarte posibil să o luaţi în direcţii diferite, oricât de mult v-aţi dori să semănaţi în continuare.
3. Relaţiile la distanţă sunt grele
Să fii cu cineva care stă la sute de mii de kilometri nu este uşor. Uneori vei fi nevoită să laşi distracţia deoparte pentru a putea face o conferinţă video cu el, deoarece se întâmplă ca fusul orar să nu fie acelaşi. Chiar dacă în filme totul este boem, în realitate, să-l vezi câte două zile în weekend ca apoi să revii singură acasă doare mai mult decât ţi-ai fi imaginat. Între timp, fiecare trăiţi vieţi separate, diferite în multe privinţe şi asta vă poate înstrăina.
4. Este foarte important ca partenerii să se înţeleagă cu familiile celuilalt
La un moment dat vei fi tentată să crezi că puteţi trăi doar voi doi, fără implicarea neamurilor sau a prietenilor, dar zicala conform căreia îl iei cu tot cu familie este complet adevărată. Nu este necesar să-ţi placă chiar toate persoanele importante din viaţa lui, dar trebuie măcar să fii în stare să te înţelegi bine cu acestea, pentru că oricum aveţi cel puţin un lucru în comun, adică pe el. Atunci când îţi vei întâlni jumătatea, o relaţie bună cel puţin cu părinţii, va decurge natural şi vei vedea cât de bine este.
5. Contrariile se atrag, dar trebuie să existe elemente comune
Unul poate fi tăcut, liniştit pentru ca celălalt să fie comunicativ, extrovertit, unuia poate să-i placă să iasă în cluburi, celuilalt să stea acasă la televizor şi asta poate însemna un echilibru extraordinar, dacă se fac totuşi anumite compromisuri pentru ca ambilor să le fie bine. În acest fel, partenerii se completează unul pe celălalt. Însă diferenţele nu trebuie să fie prea mari, pentru ca nici unul să nu simtă că se sacrifică pe sine. Ca să existe armonie trebuie ca măcar în principiile de viaţă cei doi să gândească la fel şi să aibă totuşi anumite activităţi sau preferinţe în comun.
6. Oamenii iubiţi te pot răni în moduri de neimaginat
Este o realitate că oamenii mint, înşală şi îşi văd de propriile interese. Majoritatea nu vor neapărat să rănească pe cineva şi cu atât mai puţin persoana cu care îşi împart viaţa, dar câteodată nimeni nu înţelege exact de ce procedează într-un anume fel. În plus, nimeni nu este perfect. Chiar dacă doar foarte mult trădarea, dacă ea există într-o relaţie, atunci relaţia nu este potrivită şi încrederea pierdută greu mai poate fi câştigată şi fără ea cuplul este sortit eşecului.
7. Nimeni nu este prea bun
Să-ţi adori partenerul este normal, dar să îl idolatrizezi este cu totul altceva. Nu există persoane care sunt prea bune pentru tine. Toţi oamenii au defecte, cu toţii sunt muritori şi ar trebui să te simţi egală cu cel pe care-l alegi drept partener. Nu-ţi pune niciodată jumătatea pe un piedestal, găseşte lucruri care să te facă fericită şi în afara relaţiei, astfel vei vedea că îţi poţi pune în evidenţă calităţi pe care poate nici nu ştiai că le ai şi hobby-urile tale pot deveni adevărate comori.
8. Câteodată este foarte uşor să pui punct unei relaţii
Meriţi pe cineva care să aibă grijă de tine, să ţină cu adevărată la tine, nu doar să o spună ci să-ţi şi arate prin gesturi. Dacă el nu face niciodată ce vrei tu şi ieşiţi mereu doar unde, când şi cu cine vrea el atunci ceva este în neregulă. Trebuie să-i pese de tine nu la modul să te controleze tot timpul ce faci, unde ai fost, cu cine ai fost, ce ai mâncat şi aşa mai departe ci să-i pese într-atât încât să vrea să te vadă fericită. Iar asta înseamnă să te lase un pic liberă, să-ţi lase spaţiu de desfăşurare şi să-ţi asculte părerile mai ales în legătură cu viaţa voastră comună. Dacă asta nu se întâmplă este extrem de uşor să spui stop.
9. Nu trebuie să rămâneţi prieteni
Este greu să laşi să plece pe cineva pe care la un moment dat l-ai iubit, de aceea mulţi apelează la clişeul "să rămânem prieteni". Asta nu este obligatoriu. Într-adevăr, sentimentele nu dispar peste noapte, dar odată ce ati ajuns în punctul despărţirii înseamnă că ceva nu a mers. Gândeşte-te că dacă eraţi chiar atât de potriviţi nu mai ajungeaţi să luaţi nici o pauză şi oricum, chiar dacă vă veţi împăca lucrurile nu vor mai fi la fel, nu vor fi niciodată cum ar trebui să fie, pentru că "ulciorul nu merge de două ori la apă" şi "ciorba reîncălzită nu mai e la fel de bună". În plus, chiar vrei să discuţi cu un fost prieten despre cât de bun e la pat actualul iubit?
Ce am învăţat din fostele mele relaţii: 9 concluzii preţioase
Din orice relaţie avem câte ceva de învăţat , deoarece chiar şi cele mai proaste au urcuşuri şi coborâşuri.