Mit. Orgasmul te ajuta sa ramai insarcinata
Cred ca nimeni nu are nimic impotriva orgasmului dar, din pacate sau din fericire, acesta nu este obligatoriu pentru ca o femeie sa ramana insarcinata. Este adevarat ca poate ajuta – in timpul orgasmului uterul se contracta ajutand sperma sa ajunga mai rapid in tuburile falopiene, dar poti ramane insarcinata si daca nu ai orgasm.
Mit. Cat timp alaptezi, nu sunt sanse sa ramai insarcinata
Acesta este unul dintre zvonurile care circulau si in copilaria mea, inainte de 1989 (frageda copilarie, daca tineti sa faceti socoteli rapide) si, cu toate ca exista o farama de adevar in el - alaptarea le ajuta pe femei sa prelungeasca perioada in care nu au ciclu menstrual si, deci, nu sunt fertile – dar acest lucru nu se intampla in cazul tuturor femeilor si nu ar trebui sa te bazezi pe alaptare ca fiind singura ta metoda contraceptiva, mai ales in cazul in care planuiesti sa alaptezi timp indelungat. Expertii sustin ca o femeie care nu are deloc ciclu menstrual ( nu se ia in calcul perioada imediat dupa nastere ), care isi alapteaza bebelusul exclusiv si nu ii ofera alte lichide sau alimente si al carei copil are mai putin de sase luni se poate baza pe faptul ca nu va ramane insarcinata in procent de 98,2 la suta.
Mit. Inghititul spermei ajuta fertilitatea
Daca nici acesta nu este un mit scornit de un barbat, niciunul nu este...
Cred ca aproape nimeni nu ar putea crede ca acest mit se bazeaza pe ceva concret. Sperma te ajuta sa ramai insarcinata...dar nu daca o inghiti. In plus, exista si alte motive pentru a te bucura de sexul oral decat a crede ca te poate ajuta sa ramai insarcinata.
Mit. Nu face sex in picioare
Acest mit are si alternative de genul: "pozitiile sexuale in picioare nu te ajuta sa ramai insarcinata" sau, si mai putin credibil si mai incomod, "daca tii picioarele ridicate dupa ce faci sex ramai insarcinata". Cine se face vinovata pentru toate acestea? Gravitatia, sarmana. Adevarul este ca oricat de logic ar parea faptul ca spermatozoizii trebuie ajutati – de gravitate – sa ajunga la ouale pe care trebuie sa le fertilizeze, ei sunt programati sa ajunga dupa ejaculare acolo indiferent de pozitia in care stai.
Mit. Alcoolul iti afecteaza fertilitatea
Acesta face parte din categoria miturilor care au ceva mai mult decat o farama de adevar in ele. Cu toate ca nu trebuie sa iti faci foarte multe procese de constiinta daca bei un pahar de vin sau de bere, alcoolul in exces iti afecteaza fertilitatea pentru ca poate duce la cicluri menstruale neregulate si, deci, poate face mai dificila conceperea unui copil.
Mit. Doar pozitia misionarului te ajuta
Vestea buna este ca pozitia pe care o adopti nu influenteaza in niciun fel sansele de a ramane insarcinata. Conteaza, evident, ca partenerul tau sa ejaculeze si ca amandoi sa fiti fertili. Vestea proasta este ca lubrifiantul ar putea influenta calitatea spermei, asa ca e mai bine sa-l evitati cand planificati noi membri ai familiei.
Mit. Pilulele iti afecteaza fertilitatea
Este fals, pentru ca majoritatea femeilor care decid sa renunte la pilulele contraceptive revin la ovulatie – in functie de organism si de pilulele luate – in cateva saptamani. In plus, studiile arata faptul ca dupa un an de la renuntarea la contraceptive 80 la suta dintre femei raman insarcinate daca isi propun asta.
Mit. Ai 100% sanse de a ramane insarcinata in fiecare luna
Adevarul este ca majoritatea cuplurilor care fac sex neprotejat au circa 15 la suta sanse de a concepe un copil si acest lucru dureaza, in medie, aproximativ opt luni. Un alt studiu sustine ca un cuplu face sex de aproximativ 104 ori inainte de a se putea bucura de un test pozitiv de sarcina.
Mit. Dupa ce adopti un copil, ramai insarcinata
Este un simplu mit care pana in momentul de fata nu a fost dovedit de niciun studiu si nu se bazeaza decat pe unele povesti si unele exceptii de la regula.
Voi ce alte mituri stiti?