Iată cu ce probleme se confruntă cuplurile care au un copil mic și o relație instabilă.
1. Schimbarea priorităților
Dacă partenerii nu au aceleași priorități, un copil va înrăutăți și mai mult prăpastia dintre ei. Fie că este vorba despre faptul că unul dintre parteneri nu plănuia să aibă un copil fie că nu și-au dat seama cât de multă muncă presupune acest lucru, dacă unul dintre părinți nu vede copilul ca pe o prioritate, relația se va destrăma complet.
2. Mai puțin timp liber
Problemele sunt rezolvate prin comunicare, dar când se naște un copil, cuplul are mai puțin timp să stea de vorbă, întrucât un bebeluș este mereu prezent și solicită atenție. Părinții au mai puțin timp să găsească împreună soluții.
3. Ideea că unul muncește mai mult
Adulții nu mai sunt responsabili doar de ei înșiși ci și de un alt suflet, dar dedicarea și muncă depusă de fiecare variază, întrucât unul se ocupă mai mult de creșterea copilului, pe când celălalt mai mult de plata facturilor. Pentru a evita ca una dintre părți să se simtă vinovată că nu face destul sau, din contră, să aibă impresia că partenerul nu participă suficient, mai bine se rezolvă toate problemele înainte de a face un copil.
4. Diferențe de opinie în creșterea copilului
Din moment ce fiecare provine din familii diferite și are un bagaj cultural diferit, este inevitabil să nu apară idei diferite despre cum se crește mai bine un copil. Poate fi vorba despre orele petrecute la televizor sau activitățile ce-i stimulează celui mic creativitatea, dar cercetările arată că aceste diferențe doar sporesc tensiunea din casă.
5. Tatăl poate deveni gelos pe copil
Deși legătura dintre mamă și copil apare, de cele mai multe ori, aproape imediat după naștere, în cazul taților relația se clădește în timp, dar până atunci, bărbații văd cum toată atenția femeii se îndreaptă către cel mic, ceea ce creează o oarecare tensiune în cuplu.
6. Ceilalți membrii ai familiei pun presiune pe cuplu
Când apare un nou membru al familiei, toate celelalte rude își dau cu părerea și vor să vadă și să ia în brațe bebelușul. Prezența acestor rude în casa, mințile și sufletele partenerilor sporește stresul, mai ales dacă cele două familii au păreri diferite.
7. Timpul de refacere este limitat
Cel puțin în primele săptămâni de viață, nou născutul nu poate avea un program fix, ceea ce înseamnă că ambii părinți trebuie să-i schimbe des scutecele, uneori chiar pe stradă, și nimeni nu apucă să doarmă prea mult noaptea, ceea ce nu permite organismului să se refacă și oboseala începe să-și spună cuvântul, manifestându-se prin iritabilitate crescută. Studiile arată că stabilirea unui program cât mai devreme posibil, alungă o parte din tensiuni.
8. Hormonii își spun cuvântul
Când o femeie rămâne însărcinată și apoi naște, trupul său este inundat de hormoni care o fac vulnerabilă. Noua mamă începe să se teamă că partenerul o va părăsi, ceea ce o face să devină mai obsedată de control și bărbatul simte astfel că ea nu are încredere în el sau chiar că nu-l mai iubește.
9. Dacă relația e oricum toxică, copilul vă va lega unul de celălalt
Când vine pe lume un copil, e mai greu să te desparți, deși nu imposibil, dar nu este indicat să rămâneți împreună doar de dragul copilului, care oricum va crește într-un mediu presărat cu certuri și va ajunge să înțeleagă că de fapt voi doi nu vă iubiți cu adevărat. Acest lucru este valabil în special în situația în care unul dintre parteneri este abuziv fizic, verbal sau în orice alt mod posibil. În plus, chiar dacă relația romantică s-a încheiat, copilul oricum vă va lega pentru totdeauna, ceea ce este nociv pentru toată lumea.
9 motive pentru care un copil nu îți va salva relația
Să aduci un copil pe lume doar pentru a încerca să-ți repari relația este nedrept pentru toți cei implicați, deoarece rezolvarea conflictelor presupune timp și efort, iar un copil presupune și mai mult stres.