Există o altă teorie care spune că o persoană nu poate face nimic pentru viața ei, deoarece toate eșecurile sunt fie inamici fie sunt prestabilite. Această teorie este, de obicei, adoptată de adevărații ratați. Iată în continuare după ce principii se ghidează cei „ghinioniști” și de ce abordarea lor a vieții creează numai eșecuri.
1. Dau vina pe oricine numai pe ei înșiși nu
Dacă nu au reușit să ia un examen de admitere la un curs sau la facultate spun că este deoarece pentru a intra trebuie să ai pile și relații sau bani mulți. Dacă nu au luat bonusul la muncă este pentru că sunt numai nepotisme în firmă. Dacă au fost părăsiți e din cauza celuilalt. Dacă nu mai au pâine și magazinul și-a terminat rezervele, Universul complotează. Nimic nu este din vina lor.
Găsirea unui alt vinovat dă impresia persoanei respective că problema este deja rezolvată, chiar dacă peste scurtă vreme se dovedește a nu fii așa. Tocmai de aceea, oamenii de succes caută adevărata problemă și găsesc o rezolvare astfel încât să nu se mai întâmple așa ceva niciodată.
2. Se compară constant cu alții
Neînțeleșii adoră să se compare cu alții, nu contează cu cine, oameni mai mult sau mai puțin merituoși. Acest lucru nu face nimănui bine. De exemplu, dacă te compari cu cineva care are un succes imens, îți va fi doar milă de tine, iar mila este unul dintre cele mai distructive sentimente, pentru că îți încetineșțe dezvoltarea. Pe de altă parte, dacă te compari cu cineva care o duce mai rău decât tine, ai ocazia să-ți găseși scuze pentru dependențele tale și lipsa de inițiativă pe care o ai.
Totuși, comparațiile sunt necesare pentru a-ți evalua propria dezvoltare, dar ar trebui să te compari doar cu propria persoană, cu cea care erai acum 5-10 ani.
3. Nu au încredere în forțele proprii
Mereu trebuie să ai încredere în forțele proprii. Oricând poți găsi ceva de muncă în plus, să înveți o limbă străină sau să te prezinți ca un profesionist la o seară de karaoke. Chiar și acțiunea de a face un compliment unui străin cere efort, doar bătuții de soartă își găsesc tot felul de scuze ca să nu reușească în viață.
Chiar și admiterea faptului că întâmpini dificultăți este un pas în plus pentru a înțelege situația actuală și a o remedia. Trebuie să înțelegi că indiferent de starea economică sau alinierea planetelor tu poți face orice, o poți lua ușor, dar nu te opri niciodată.
4. Renunță la propriile principii
Mulți oameni se plâng de ghinionul lor, îi urmează pe alții și renunță la propriile scopuri și principii, pentru că sunt mai greu de urmat. Un ratat poate fi vegetarian astăzi, dar mâine să înceapă să-i judece pe cei care nu mănâncă nici un pic de carne, deoarece corpul lor nu primește suficientă vitamina B12.
Un scop este ceva ce te călăuzewște chiar și în cele mai negre momente ale vieții și principiile sunt ca un gard care te păstrează pe drumul cel bun. Roy Disney a spus cândva că „nu este greu să iei o decizie o dată ce știi care-ți sunt valorile”. Când dau de dificultăți oamenii de succes caută o soluție care să-i ajută să depășească momentul, nu-și modifică țelurile.
5. Nu știu cum să comunice cu ceilalți
Fraierii nu știu cum să constuiască relații cu oamenii din jurul lor și devin aroganți cu cei care sunt sub nivelul lor social, de aceea se zice că dacă vrei să afli de fapt cum este o persoană trebuie să analizezi cum se poartă cu cei mai slabi.
Cei care se simt responsabili pe propria viață știu cât este de important să-ți construiești relații atât la muncă cât și în viața personală. Ei nu ratează nici o oportunitate de a-și lărgi cercul de prieteni și fac eforturi să rămână în legătură cu toți.
6. Se complac în mizerie
Genul acesta de oameni trăiesc ca și când ar avea mai multe vieți. Nu au grijă de casă și amână mereu sarcinile pe care trebuie să le facă, dar propria persoană este aproape mereu impecabilă, motiv pentru care ajung să ducă o viață plictisitoare, în care e ca și când ar purta o mască.
Cei de succes trăiesc clipa. Lui Steve Jobs îi plăcea să pună următoarea întrebare: „Dacă astăzi ar fi ultima zi din viața ta, ai vrea să faci ce ești pe cale să faci azi?”. Este cel mai bun mod de a începe să trăiești.
7. Resping opiniile celorlalți
Cei care nu reușeșc în viață știu mereu totul la modul superficial. Ei cred că au dreptate întotdeauna și sunt oricând pregătiți pentru o ceartă. În același timp, casa lor este cu susul în jos și ar trebui să facă puțină ordine atât în locuință cât și în gândurile lor.
În psihologie există efectul Dunning-Kruger, care îi include pe cei cu abilități intelectuale reduse ce se cred buricul Pământului. Efectul funcționează însă și invers, cu cât cineva este mai capabil, cu atât se ceartă mai puțin și e dispus să acorde atenție și părerilor altor oameni.
8. Iubesc lucrurile gratuite sau foarte ieftine
„Cu cât mai ieftin cu atât mai bine” este motoul celor care au numai de pierdut în viață. Nu contează dacă șosetele la reduceri se deșiră a doua zi sau grâul ieftin are deja viermi, ei continuă să ia anumite produse doar pentru că sunt ieftine.
Oamenii de succes nu fac economii fără vreun scop bine determinat, ei număra banii și cunosc adevărata valoare a lucrurilor. Tocmai de aceea, ei cumpără numai lucruri de calitate, pe care să nu le arunce de la un sezon la altul. Acesta este motivul pentru care Baron Rothschild a spus: „Nu sunt suficient de bogat pentru a cumpăra lucruri ieftine.”
9. Sunt geloși și bârfesc
Pierzătorii sunt, de obicei, geloși și încearcă să explice succesul altora doar prin motive egoiste, care să le ofere justificarea propriei nefericiri. Ei zic despre cineva care a reușit într-un anumit domeniu că a avut motive ascunse, că cineva l-a ajutat sau că pe alte părți este nenorocit.
Psihologii consideră că motivul geloziei este imposibilitatea de a se mulțumi cu propria viață. Acest lucru deoarece oamenii geloși nu prea vor să aibă lucrurile pe care sunt geloși, ei sunt doar nervoși că alții pot face ceva cu viețile lor și ei nu.
9 obiceiuri care fac pe cineva să devină un ratat
Arthur Schopenhauer spunea că lașitatea creează lași și ratații creeează doar ratați. Pe de altă parte, Immanuel Kant, zicea că personalitatea nu se moștenește ci că este formată din influența experiențelor personale și a circumstanțelor externe în care este cineva pus, el credea că este posibil să îți formezi și dezvolți propria personalitate.