Fiecare mică celulă din organism joacă un rol important când vine vorba despre funcționarea metabolismului, care cu cât este mai rapid, cu atât mai multe calorii arde, așa că ai puțină grijă și la următoarele obiceiuri.
1. Un program alimentar ciudat
Studiile arată că un program de mese haotic duce la acumularea kilogramelor în plus, deoarece organismul nu mai știe când primește mâncare și când nu și încearcă să încetinească totul. Ideal ar fi să afli ce regim îți face ție cel mai bine și să te ții de el.
2. Lipa somnului
Oamenii care dorm insuficient au mai puțină energie deci folosesc mai puțină energie în timpul zilei. Deși uneori este mai greu, lasă-te să dormi cât ai nevoie și găsește căi prin care să capeți mai multe ore de somn. Încearcă să bei un ceai înainte de culcare și să folosești aplicații speciale cu muzică de relaxare, ca să poți adormi mai repede.
3. Mănânci prea puțin
Dacă scazi prea mult numărul caloriilor consumate, corpul tău intră în modulul de înfometare și rata metabolică devine mai mică, pentru a putea să tragi cât poți de mult de energia pe care o ai. Nu exagera cu tăierea caloriilor, deoarece dieteticienii recomandă diminuarea cu doar 200 de calorii dacă vrei să slăbești frumos.
4. Stai prea mult timp așezată
Dacă îți petreci mare parte din zi la birou, trebuie să știi să acest obicei îți influențează negativ metabolismul. Foarte multe studii au dovedit acest lucru, motiv pentru care unele companii își încurajează angajații ca la fiecare jumătate de oră să facă un pic de mișcare.
5. Jet lag
Cu toții avem ceasuri interne care sunt perturbate de călătoriile mai lungi, în care întreg organismul suferă, dar mai ales metabolismul, care este dat peste cap atât de schimbarea orelor de masă cât și de tipul alimentelor consumate.
6. Prea puțin calciu
Este extrem de important să ai mai multe surse de calciu, dar dacă nu-ți place laptele sau ai intoleranță la lactoză nu este o problemă, deoarece există multe alimente bogate în calciu. De exemplu, poți încerca sardine în ulei, semințe de susan, smochine, migdale, broccoli, produse din soia sau rubarbă.
7. Deshidratare
Fiecare proces din organism depinde de apă și dacă ești deshidratată nu funcționezi corespunzător. Prin intermediul unui studiu recent, s-a descoperit că apa îți sporește rata metabolică cu până la 30%.
8. Lipsa proteinelor
Proteinele au un rol foarte important în menținerea greutății ideale, deoarece spre deosebire de carbohidrați și grăsimi, au un efect termic asupra alimentelor și fac metabolismul să crească după ce sunt digerate. În plus, te fac să te simți plină mai repede și să consumi mai puține calorii.
9. Prea puțin antrenament cardio
Exercițiile de tip cardio sporesc masa musculară și o diminuează pe cea de grăsime, deoarece atunci când iei o pauză, ajungi să arzi mai multe calorii. Din această cauză, chiar și eforturi limitate înspre antrenamentele de rezistență, îți pot aduce rezultatele dorite.
9 obiceiuri care-ți încetinesc metabolismul
De obicei te concentrezi prea mult pe arderea caloriilor prin exerciții fizice epuizante și uiți de restul capacităților organismului tău, pe care dacă-l ajuți doar puțin poate fi extrem de eficient.